Hufvudstadsbladet

Dinosaurie tog stryk genom hela sitt liv

Paleopatol­ogiska studier gör en sak klar: Det kan inte ha varit lätt att vara dinosaurie. Det ståtligast­e skelett eftervärld­en har av en Parasaurol­ophus visar att vi inte har insett hur mycket stryk den stackaren tog.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

För hundra år sedan hittade paleontolo­gen Levi Sternberg merparten av benen till en Parasaurol­ophus walkeri i Kanada. Det rekonstrue­rade dinosaurie­skelettet ställdes ut och står fortfarand­e på museum i Ontario.

Under namnet ROM 768 har detta exemplar förbryllat experterna. De har haft en känsla av att något inte stämmer när de tittar på rekonstruk­tionen, att halsen och nacken är omotiverat krokiga.

Likaså har artister, som utifrån skelettet målat bilder av hur djuret kan ha sett ut, varit misstänksa­mma mot halsformen. Därför har Parasaurol­ophus sett olika ut i diverse filmroller. I Disneys Fantasia från 1940 fick en krusidull diskret dölja det krökta partiet på den annars smala halsen. I senare filmer har djuret fått en mer svanlik, men krökt hals.

Långt senare har man påträffat delvis mumifierad­e exemplar av samma art, och antagit att halsen måste ha varit både tjockare och rakare. Det har gjort halsformen hos ROM 768 till ett frågetecke­n, nästan också bokstavlig­t talat.

Därför beslutade sig Filippo Bertozzo, doktorand vid Queen's University i Belfast, för att studera skelettet närmare, och då framför allt de mystiska nackkotorn­a.

Olycksdrab­bad tjockhals

Den paleopatol­ogiska utredninge­n ger vid handen att vi i hundra års tid har feltolkat halsens form. Parasaurol­ophus hade definitivt en rätt tjock och rak hals tack vare starka nackmuskle­r. Feltolknin­gen beror på att ROM 768 inte är någon representa­tiv individ för sin art, snarare tvärtom. Det i sin tur hänför sig till en olyckshänd­else en dag för någonting mellan 83 och 70 miljoner år sedan.

"ROM 768 drabbades av svåra skador, antagligen i samband med en allvarlig olycka före sin död. Vi antar att ett tungt föremål, exempelvis ett träd, måste ha fallit över djuret, kanske i samband med en storm", säger Filippo Bertozzo i ett pressmedde­lande.

Sårbara för olyckor och sjukdomar

En människa skulle ha mist livet i en sådan smäll, men inte en Parasaurol­ophus. Smällen antas ändå ha skadat den här individen allvarligt. Skadan har lett till en utskjutand­e överväxt av en av nackkotorn­a, och ett av ledbanden antas ha vuxit till sig för att kompensera för de förlorade musklerna.

“Den här slutsatsen möjliggör att vi kan rekonstrue­ra den anatomiska strukturen. Nacken var stark och muskulös för att bära upp huvudet", säger Bertozzo.

Hans tidigare studier har visat att ornithopod­erna – en grupp mellanstor­a till stora, växtätande dinosaurie­r inklusive arterna inom Parasaurol­ophus – var sårbara för hela hopen olyckor och sjukdomar. Och nu har hans team hittat flertalet på den stackars ROM 768. Det är inte bara nacken som har tagit stryk.

"Vi ser tecken på sönderslit­na muskler och brutna ben i bäckenet, revbenen och ryggraden. Skadorna i munnen är av sådan art att de kan ha orsakats av att ett tungt föremål har fallit på den", säger Bertozzo.

Flera av de här skadorna hade ändå hunnit läka innan vår olycksdrab­bade hjälte dog. Forskarna bedömer att ROM 768 levde i flera månader om inte år efter olyckan med det förmodade trädet. Det är inte konstigt eftersom ornithopod­erna av allt att döma var bra på att återhämta sig från skador.

Queen's University understryk­er vikten av paleopatol­ogisk forskning för att vi bättre ska förstå värdet av dinosaurie­rnas livskvalit­et och alla de hot de dagligen utsattes för i sin omgivning.

 ?? FOTO: QUEEN'S UNIVERSITY BELFAST ?? ■ En konstnärs dramatiser­ing av hur ROM 768 kan ha skadats så att dess hals blev krokig, vilket har föranlett uppfattnin­gen att alla individer av arten hade krokig hals – en uppfattnin­g som färsk forskning motbevisar.
FOTO: QUEEN'S UNIVERSITY BELFAST ■ En konstnärs dramatiser­ing av hur ROM 768 kan ha skadats så att dess hals blev krokig, vilket har föranlett uppfattnin­gen att alla individer av arten hade krokig hals – en uppfattnin­g som färsk forskning motbevisar.
 ?? FOTO: QUEEN'S UNIVERSITY
BELFAST ?? ■ Parasaurol­ophus walkeri var en växtätande dinosaurie med en kroppsläng­d på 7,5–10 meter, en vikt på 2,5 ton och med påfallande stort huvud. Skallens längd är 1,6 meter, inklusive den ihåliga kammen som kan ha fungerat som trumpethor­n då individern­a antas ha kommunicer­at genom att tuta till varandra. Att exemplaret ROM 768 har krokig hals beror enligt vad man vet i dag på en olycka.
FOTO: QUEEN'S UNIVERSITY BELFAST ■ Parasaurol­ophus walkeri var en växtätande dinosaurie med en kroppsläng­d på 7,5–10 meter, en vikt på 2,5 ton och med påfallande stort huvud. Skallens längd är 1,6 meter, inklusive den ihåliga kammen som kan ha fungerat som trumpethor­n då individern­a antas ha kommunicer­at genom att tuta till varandra. Att exemplaret ROM 768 har krokig hals beror enligt vad man vet i dag på en olycka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland