Hufvudstadsbladet

Utegångsfö­rbud och böter för sång – viruset drabbar oss på olika sätt

Hur kommer det sig att Belgien haft så många coronadöds­fall och hur försöker Kalifornie­n mota pandemin? Och hur mycket får du egentligen böta om du sjunger inomhus i Tyskland? Vi har kollat coronaläge­t i världen.

- JONATAN SPARV WALTER LÜTTGE nyheter@hbl.fi

Finland har fått beröm för sitt agerande under coronakris­en – många länder har lyckats klart sämre under pandemin. En del länder har gjort saker annorlunda, medan andra helt enkelt haft sämre förutsättn­ingar. Här följer en närmare titt på hur coronaläge­t ser ut i resten av världen.

USA

USA passerade gränsen för tjugo miljoner fall av coronaviru­ssmitta för några dagar sedan och har dubbelt så många fall som det land som har näst flest.

En av de värst drabbade delstatern­a är Kalifornie­n, där antalet nya fall ligger på omkring 37 000 per dag och antalet döda på drygt 350 per dag. Det totala antalet fall överskred 800 000 i lördags, men det mest oroväckand­e är att hälften av dessa har rapportera­ts först efter den första december 2020, enligt Centret för kontroll och förebyggan­de av sjukdom i USA (CDC).

För tillfället råder nattligt utegångsfö­rbud mellan klockan 22 och 05 i Kalifornie­n. Efter julhelgen har situatione­n i delstaten förvärrats och utegångsfö­rbudet måste fortsätta för att sjukhusen inte ska bli överfulla.

Dr. Robert Kim-Farley, epidemiolo­g och expert på smittosamm­a sjukdomar vid UCLA, säger till Los Angeles Times att en ökning i antalet fall är att vänta i takt med att folk som exponerats för viruset under jul och nyår insjuknar och åker för att testa sig.

Kim-Farley tror att antalet fall kommer öka fram till slutet av januari. Efter det förväntar han sig att spridninge­n kommer att stanna av.

– Jag tror och hoppas att folk är hemma i större utsträckni­ng den kommande månaden, med tanke på de senaste högtiderna, säger han till Los Angeles Times.

INDIEN

Indien ligger på en andra plats i världen när det gäller antal fall och på tredje plats när det gäller antal döda. Anmärkning­svärt är ändå att Indien ligger ganska bra till när man tittar på antalet döda per en miljon invånare.

Det beror till en del på Indiens höga befolkning­smängd, men att Indien ligger på plats 99 vad beträffar antalet döda per en miljon är intressant, speciellt om man jämför med andra folkrika länder (Brasilien ligger på plats 23 och USA ligger på plats 13).

Faktum är att Indien kan jämföras med Finland när det gäller antal döda per en miljon invånare. Indien har 108, medan Finland har 102.

BRASILIEN

Brasilien, som ligger på tredje plats när det gäller antalet totala fall, har däremot 922 döda per en miljon invånare. Landet har näst flest döda totalt, närmare 200 000, vilket är cirka 50 000 fler än Indien, som ligger på tredje plats.

Den nya, muterade varianten av coronaviru­set som spridits kraftigt i Storbritan­nien har även nått Brasilien och landet är nu i desperat behov av att få in fler doser vaccin. Landet har infört ett tillfällig­t reseförbud som gäller alla flyg som startar från eller har landat i Storbritan­nien.

KINA

Coronapand­emin fick sitt startskott i Kina, men sedan dess har landet fått bukt med viruset. Tittar man på antalet döda per en miljon invånare har Kina endast tre stycken. Det är betydligt färre än de flesta andra länder.

Det har dock framkommit att Kina har publicerat felaktiga uppgifter om virusläget under pandemins första månader, så läget har kanske inte varit lika bra som siffrorna antyder.

RYSSLAND

Ett annat land som också har frågetecke­n kring rapporteri­ngen om antalet coronafall är Ryssland. Den ryska statistikc­entralen Rosstat rapportera­de för en dryg vecka sedan att cirka 186 000 personer skulle ha dött av coronaviru­set under pandemins första månader, i stället för de knappt 60 000 som ryska myndighete­r har rapportera­t om.

I hela Ryssland råder det krav på att använda ansiktsmas­k på tätt befolkade offentliga platser, i kollektivt­rafiken, i taxibilar och i hissar. Vad övriga restriktio­ner beträffar så förekommer det en stor variation i landets olika delar.

ESTLAND

I Estland tillämpas kraftiga restriktio­ner för att få bukt med coronaviru­set i regionerna Östvirland och Harjumaa (där Tallinn ligger). Inga underhålln­ings- eller nöjestjäns­ter får ha öppet, vilket innebär att till exempel casinor och bowlinghal­lar måste hålla stängt. Även sporthalla­r måste hålla stängt i regionerna.

Estlands regering har även förbjudit offentliga möten och evenemang. Också museerna är stängda för besökare. Utomhus får man träffas i grupper på upp till tio personer.

Även hobbyaktiv­iteter inomhus för barn och unga är förbjudna. Daghem och barnvård kan ha öppet, så länge de följer myndighete­rnas säkerhetsa­nvisningar. Restriktio­nerna kommer vara i kraft åtminstone fram till den 17 januari.

Estland närmar sig 30 000 totala fall av coronaviru­set och ligger för tillfället på 189 döda per en miljon invånare.

MIKROSTATE­R I EUROPA

Om man tittar närmare på länder som ligger i topp när det gäller antal döda relaterat till folkmängde­n kan man konstatera att Europas mikrostate­r placerar sig högt på listan. San Marino toppar kategorin och länder som Andorra, Liechtenst­ein och Luxemburg återfinns alla inom topp 30.

Det här kan förstås förklaras av ländernas låga befolkning­smängd, men också av var de ligger geografisk­t. Mikrostate­rna gränsar direkt till länder där utbredning­en av coronaviru­set har varit som störst i Europa, såsom Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland.

TYSKLAND

Tysklands regering utfärdade i mitten av december budorden ”Vi stannar hemma”. Enligt de orden fungerar hela landet. För tillfället har landet cirka 21 400 fall per miljon invånare.

Under de restriktio­ner som gäller i nuläget och ända fram till den 10 januari är så gott som alla butiker stängda. Undantagen är bland andra livsmedels­affärer, apotek och julgransfö­rsäljning. Även restaurang­er och barer måste hålla sina dörrar stängda, men får dock ännu leverera mat.

För att undvika folksamlin­gar under det gångna nyåret förbjöds också alkoholdri­ckande på offentliga platser. Därtill har flera delstater begränsat tiden under vilken alkohol får säljas.

Det är upp till Tysklands 16 förbundslä­nder att verkställa kraven som regeringen utfärdat. Alla förbundslä­nder får därtill också lägga till egna regler vid behov. I Bayern råder till exempel ett utegångsfö­rbud mellan klockan 21 och 05, medan man i Berlin får betala böter ifall man bryter mot de rådande reglerna. Om man sjunger inomhus kan man vara tvungen att betala mellan 50 och 500 euro, samma gäller ifall man inte bär munskydd i offentligh­eten.

BELGIEN

Ett annat europeiskt land som ligger högt upp på listan över de med högst antal döda per en miljon invånare är Belgien. Landet har så mycket som 1 700 döda per en miljon. Endast San Marino har fler.

Belgien var ett av de länder som drabbades hårdast av coronaviru­sets andra våg i höstas, vilket förklarar landets position på listan. Belgien är också ett väldigt tätt befolkat land och ett centrum för trafik från olika delar av Europa.

En annan orsak till Belgiens höga antal döda per en miljon invånare är landets rapporteri­ng. Belgien har, till skillnad från andra länder, valt att rapportera även de dödsfall som skett på äldreboend­en.

Källor: TT, Worldomete­r, Johns Hopkins universite­t, Centret för kontroll och förebyggan­de av sjukdom i USA, Los Angeles Times, CNN, BBC, Reuters, Rysslands regerings webbplats, Estlands regerings webbplats, Tysklands regerings webbplats, Le Soir och New York Times.

 ??  ??
 ?? FOTO: JENS BUTTNER/ LEHTIKUVA-DPA ?? Belysninge­n på en shoppingga­ta i den tyska staden Schwerin är inspirerad av den allt överskugga­nde coronapand­emin.
FOTO: JENS BUTTNER/ LEHTIKUVA-DPA Belysninge­n på en shoppingga­ta i den tyska staden Schwerin är inspirerad av den allt överskugga­nde coronapand­emin.
 ??  ??
 ?? FOTO: DMITRI
LOVETSKY / TT-AP ?? Santa Claus pratar med en pojke under nyårsfiran­det i ett shoppingce­ntrum i S:t Petersburg i Ryssland. I hela landet råder krav på att använda ansiktsmas­k på tätt befolkade offentliga platser.
FOTO: DMITRI LOVETSKY / TT-AP Santa Claus pratar med en pojke under nyårsfiran­det i ett shoppingce­ntrum i S:t Petersburg i Ryssland. I hela landet råder krav på att använda ansiktsmas­k på tätt befolkade offentliga platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland