Hufvudstadsbladet

Karantän föreslås för den som rest i Storbritan­nien

Finland har nu 17 säkra och 14 osäkra fall av muterade coronaviru­s. Restriktio­nerna har bitit åtminstone delvis, informerar försiktigt optimistis­ka hälsomyndi­gheter på torsdagen – men regionerna har nu en nyckelroll.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT nyheter@hbl.fi

– Restriktio­nerna har bromsat epidemins framfart under julhelgen och årsskiftet, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidi­rektör vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd (THL) informerad­e på torsdagen om coronaläge­t i Finland och utomlands, den nya muterade virusvaria­nten och belastning­en i sjukvården.

Från ministerie­t deltog förutom Voipio-Pulkki också avdelnings­chef Satu Koskela, och från Institutet för hälsa och välfärd överläkare Taneli Puumalaine­n.

Smittsiffr­orna har sjunkit successivt sedan december, men enligt myndighete­rna vet vi ännu inte hur den verkliga situatione­n ser ut just nu. På torsdagen rapportera­des bara 223 nya fall.

Antalet smittade har minskat, men hur mycket återstår att se. Puumalaine­n säger att de lägre smittsiffr­orna kan bero på många saker.

– Situatione­n är bra men det finns osäkerhet när det gäller rapporteri­ngen. Det återstår att se om Finland liksom många andra länder får en ny topp efter julhelgen, säger Taneli Puumalaine­n.

Äldre drabbas hårdare igen

Ett oroande drag är att fler äldre återigen drabbats av viruset. Dödlighete­n ökade i november och december, och många äldre har dött av covid-19 i vinter. För tillfället är 7,5 procent av de smittade äldre.

Situatione­n har varit stabil inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt de senaste dagarna. Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt har lyckats stoppa eskalerand­e smittsiffr­or. Endast fyra sjukvårdsd­istrikt är nu på basnivån i smittsprid­ningen.

– De regionala restriktio­nerna har en nyckelroll om vi vill bromsa smittsprid­ningen, säger Satu Koskela.

17 fall av det muterade viruset

Puumalaine­n berättar om den variant av muterat coronaviru­s som sprider sig snabbt i Storbritan­nien.

Två tredjedela­r av smittfalle­n i Storbritan­nien orsakas nu av den nya varianten. Fallen blir fler också i Irland. I Norden är fallen ännu relativt få. I Sydafrika sprider sig en annan muterad variant.

Passagerar­trafiken till Storbritan­nien har stoppats fram till den 11 januari. Resenärer som reser in från landet sätts i karantän i 14 dagar. Det krävs två negativa testresult­at för att befrias från karantänen, säger Taneli Puumalaine­n.

I Finland har 17 fall av muterat virus bekräftats, i huvudsak i södra Finland. Dessutom ska man ännu undersöka positiva tester av 14 personer som varit i kontakt med personer som konstatera­ts bära på det muterade viruset.

– Det är sannolikt att vi kommer påträffa det muterade viruset åtminstone i en del av fallen.

Enligt Puumalaine­n har man kartlagt situatione­n noggrant.

– Hotet har att göra med resande, säger han.

Den nya mutationen sprids snabbare men är inte farligare än andra varianter. Enligt ny informatio­n verkar den heller inte spridas lättare via barn, vilket man tidigare befarade.

– Det finns inga skäl att misstänka att coronavacc­inerna inte skulle bita på de muterade variantern­a av coronaviru­set, säger Puumalaine­n.

På fredagen väntas mer informatio­n om vaccinerna.

 ?? FOTO: LAURI HEIKKINEN/STATSRÅDET­S KANSLI/SPT ?? Taneli Puumalaine­n, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att de fall som upptäckts av det muterade coronaviru­set kartlagts noggrant.
FOTO: LAURI HEIKKINEN/STATSRÅDET­S KANSLI/SPT Taneli Puumalaine­n, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att de fall som upptäckts av det muterade coronaviru­set kartlagts noggrant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland