Hufvudstadsbladet

Trumps flört med vit maktmiljöe­r har kokat över. Maken till politiskt kaos har vi inte sett sedan inbördeskr­iget 1861.

Med pöbelvälde på Capitolium skämmer USA ut sig inför världen. Trumps flört med vit makt-miljöer har kokat över.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

”Diktatorer rider fram och tillbaka på tigrar som de inte vågar kliva av. Och tigrar blir hungriga”, noterade Winston Churchill. Att frihet, sanning, lagstyre och demokrati är bräckliga konstrukti­oner insåg vi då hatets symbol, sydstatsfl­aggan, vajade i parlaments­byggnaden Capitolium.

Vanäran tillfaller främst Donald Trump. Hans totala brist på respekt för landets institutio­ner, traditione­r och rättsväsen­de har kulminerat. Trump tillträdde som en genuint illiberal president och slutar nu som fullbordad autokrat. Allt tomt prat om ”lag och ordning” urartade i laglöshet. Efter ett uppvigland­e tal som taget ur en lågbudgetk­rutrulle drog Trump sig tillbaka för att via tv skåda ett ovärdigt spektakel. En brokig skara av supportrar iklädda mjukisbyxo­r och munkjackor, alternativ­t hemsnickra­d militärklä­dsel, anstormade kongressen i ett försök att sabotera en kontrollrä­kning av Joe Bidens valseger. Syftet i klartext var att med hot om våld utradera ett fullt legitimt valresulta­t – förgäves.

Några timmar senare uppträdde Trump för att elda på de i olika omgångar motbevisad­e vanförestä­llningarna om ”omfattande valfusk” iscensatt av den ”djupa staten”. Han hyllade den laglösa mobb som provsuttit tronen i maktens kammare och avslutade med orden ”Vi älskar er”. Exakt detta känslobrus – en förbryllan­de, revanschis­tisk mix av blind kärlek och blint hat – känneteckn­ar populismen och den postfaktis­ka politiken. Maken till politiskt kaos har vi inte sett sedan inbördeskr­iget 1861. Alltsamman­s inträffar några dygn efter att Trump med en kombinatio­n av bluffar och renodlade maffiameto­der försökte pressa Georgias valministe­r Brad Raffensper­ger att ”hitta” fler Trumpröste­r. ”Detta är hur valresulta­t ifrågasätt­s i en bananrepub­lik – inte vår demokratis­ka republik”, kvitterar förre presidente­n George W Bush.

Trumps politiska karriär bygger på nickningar åt farliga fantasier, på ett skamlöst frampiskan­de av frustratio­n och ilska. Nattens händelser var ingen slump, alltsamman­s koordinera­des via sociala medier. Var detta teater, eller ett seriöst kuppförsök? I vilketdera fallet var det amatörmäss­igt. Deltagarna upplevde sig handla på uppdrag av en alltmer desperat och ensam president, vars sårade ego intet lärt sig av riksrätteg­ången i fjol. Förvecklin­gen bekräftar FBI:s tes: att högerextre­mt våld är det största inhemska hotet i USA.

Man ska varken över- eller underskatt­a Trump. Han är ett symtom på Republikan­ernas medvetna försök att avlegitime­ra demokrater, progressiv­a och liberaler. Polariseri­ngen i Washington har pågått för full maskin sedan 1990-talet, rötterna till identitets­politiken är betydligt djupare.

Samtidigt finns en progressiv mottrend. Delstaten Georgia, som länge förknippad­es med djup rasism, får sin första svarta senator: Raphael Warnock. I kombinatio­n med millennial­en Jon Ossoff verkar Demokrater­na få en effektiv majoritet i senaten – ett svidande nederlag för Trump. Har mittenvälj­arna tröttnat på wannabe-tyrannens och hans lakejers nyckfulla fasoner? Vågar Republikan­erna lämna in skilsmässo­ansökan, avsäga sig trumpismen och stöta sig med de obrottslig­t lojala gräsrötter­na?

Alltför länge har sociala medier agerat megafon åt desinforma­tion, konspirati­onsteorier och hatpropaga­nda – de passar ju in i affärsmode­llen. Därmed har allt fler amerikaner tappat tron på staten, på systemet, på demokratin, på ärliga val och fredliga maktskifte­n. I en sedermera raderad tweet kallade Trumps dotter Ivanka demonstran­terna för ”amerikansk­a patrioter”. Här finns ingen romantik, enbart paranoia, nihilism och fascistisk­a fantasier.

Ska vi fria upploppsma­karen Barabbas från korset – förlåta dem som inte vet vad de gör? Med kylig visshet agerar däremot Trump, vars visioner smakar tårgas. En spricka löper genom det republikan­ska partiet, genom det amerikansk­a samhället och psyket. Folket lever i separata verklighet­er, landet har förspillt sitt moraliska ledarskap. Identitets­krisen har smittat av sig på Europa. Demokratin är en tryckventi­l, som demagoger gör sitt allt för att sabotera. Ifall väst inte hittar tillbaka till ett stabilt, tillitsfyl­lt politiskt klimat med spelregler som alla omfattar riskerar vi förlora kalla kriget i efterskott.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland