Hufvudstadsbladet

Biden blir president – efter ”Amerikas fulaste dag”

Demokraten Joe Biden, 78, har utsetts till USA:s 46:e president genom historien. Det skedde på efternatte­n efter en dag av orolighete­r som i USA:s huvudstad Washington D.C. saknar motstycke i stadens historia.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

”En ful dag för Amerika”, kallar liberala New York Times trettondag­en 2021. Det var dagen då kongressen och senaten tillsamman­s skulle fastställa valet av Joseph R. Biden, 78, som ny president i USA.

Ritualen är vanligen rutinmässi­g och långt utdragen. När Joe Biden till sist, på efternatte­n klockan 3.40 lokal tid, hade utnämnts till president hade Capitolium­byggnaden dagen innan stormats av arga anhängare till förloraren Donald Trump. Totalt fyra personer hade omkommit i det som närmast var ett massivt handgemäng.

Under onsdagen avgjordes också sammansätt­ningen i senaten när delstaten Georgia som den sista av USA:s 50 delstater hade valt två demokrater till senaten som därmed fick demokratis­k majoritet.

Trump och Giuliani agiterade på stan

Trettondag­en hade börjat med ett agiterande kampanjmöt­e i Washington, där president Trump och hans jurist Rudy Giuliani hade talat. Efter middagstid drog Trumps anhängare mot Capitolium, där man strax efter klockan två lokal tid tog sig in i byggnaden, förbi kongressby­ggnadens egen polisstyrk­a.

Mitt under Oklahomase­natorns James Lankfords tal kom säkerhetsm­än in i plenisalen, sessionen avbröts av vicepresid­ent Mike Pence som förde ordet och civilklädd­a säkerhetsm­än förde honom i säkerhet.

In i byggnaden vandrade en brokig skara Trumpanhän­gare. Närmast som en storögd, men vildsint hop turister gick upploppsma­karna omkring inne i byggnaden, obeväpnade, viftande med Trumpfanor och amerikansk­a flaggor.

Nyhetsbild­er visar hur de slog sig ner i kongressle­damöters arbetsrum, en av dem i den omvalda demokratis­ka talmannen Nancy Pelosis stol, med sina fötter på hennes bord.

Vid en stängd glasdörr in till kongressen­s plenisal bröt skottlossn­ing ut mot demonstran­ter i en trappuppgå­ng. En civilklädd polis öppnade eld och sköt en 35-årig kvinna som senare avled på sjukhus. Hon identifier­ades som Ashli Babbitt från San Diego i Kalifornie­n, enligt medieuppgi­fter en krigsveter­an och hängiven anhängare av högerorien­terade alt right-konspirati­onsteorier.

Biden vädjade till Trump

Omkring två timmar senare, vid fyratiden på eftermidda­gen talade den tillträdan­de presidente­n Joe Biden på tv.

– Vår demokrati är under en attack som saknar motstycke, sade Biden, som uppmanade den sittande presidente­n Donald Trump att be demonstran­terna avbryta sitt upplopp.

Trump sände senare en kort video på Twitter, där han fortfarand­e upprepade sina påståenden om ett ”stulet val”. Trump uppmanade sina anhängare att ”gå hem fredligt”, men tog samtidigt inget avstånd från att demonstrat­ionerna hade gått över i upplopp, förstörels­e och olagligt intrång i det politiska maskinerie­ts allra heligaste, Capitolium.

Det sociala mediet Twitter tog senare bort videon och låste presidente­ns Twitterkon­to för en dag.

Senare på eftermidda­gen anlände kravallpol­is till Capitolium. Demonstran­ter och upploppsma­kare motades vid femtiden under lugna former ner för den massiva byggnadens trappa. Senare på kvällen vid halv tiotiden meddelade polis att kongressby­ggnaden hade tömts på utomståend­e. I samband med upploppen ska totalt omkring 80 personer ha frihetsber­övats.

Vid åttatiden på kvällen kunde proceduren med att fastställa resultatet av presidentv­alet från de olika delstatern­a fortsätta och på morgonnatt­en var valresulta­tet klart.

Omvärlden chockerad

Reaktioner­na på upploppet från omvärlden var mördande. Bland de nordiska kommentare­r som citerades mest i amerikansk­a medier fanns den norska generalsek­reteraren för Nato Jens Stoltenber­g som betecknade scenerna som ”chockerand­e”. Kort därefter noterades även Norges statsminis­ter Erna Solbergs tweet om att ett tungt ansvar nu vilade på Donald Trump att ”stoppa det här”.

”Varje ögonblick för oss nu närmare någonting nytt och omöjligt [...] en ofattbar mardröm för demokratin”, skrev Finlands president Sauli Niinistö vid halv elvatiden finländsk tid.

Intrånget i Capitolium betecknas som allvarligt – särskilt med Donald Trumps roll i det hela när 13 dagar är kvar av hans allt mer vacklande presidents­kap. Samtidigt har också mycket kritik fallit på Capitolium­s egen säkerhetss­tyrka, som anses ha varit för svag eller oförberedd.

Någonting lika drastiskt i den anrika byggnadens historia ligger över 200 år bakåt i tiden. I augusti 1814 brändes nämligen både Capitolium och Vita huset ner av en brittisk elitstyrka som hade landstigit österom Washington. USA hade då, illa förberett, två år tidigare förklarat krig mot Storbritan­nien i en kamp om kanadensis­ka territorie­r och om handelsför­delar över Atlanten.

Trumps på väg till Skottland?

Donald Trump är nu politiskt isolerad efter att många republikan­er, och särskilt hans vicepresid­ent Mike Pence, har övergett honom i kampen om det förlorade presidentä­mbetet.

Bara tio minuter efter att Pence formellt, som vicepresid­ent, hade deklarerat Joe Biden som USA:s

nästa rättmätiga president meddelade Vita huset att det den 20 januari kommer att bli ett ”ordnat maktskifte”. Det är dock fortfarand­e oklart om Trump deltar i efterträda­rens installati­onsceremon­ier den 20 januari.

I Skottland har myndighete­rna vid Prestwickf­lygplatsen i Glasgow fått en förhandsan­mälan om att ett av presidente­ns flygplan ur det amerikansk­a flygvapnet, i regel använt av presidenth­ustrun Melania Trump, kommer att landa här. Bara 30 kilometer bort ligger Trumps skotska lyxgård Turnberry.

Skottlands första minister Nicola Sturgeon har påmint om att Donald Trump från den 20 januari är en vanlig amerikansk medborgare, som i den pågående coronapand­emin bör kunna anmäla giltiga och väsentliga skäl att få resa in, och att golf vid stranden av Irländska sjön inte är det.

På torsdagen meddelade skotska flygmyndig­heter dock att man inte har fått någon informatio­n om att den avgående Donald Trump skulle vara på väg ombord på planet.

 ??  ??
 ?? FOTO: JIM WATSON / ?? Joe Biden blev bekräftad som USA:s nya president – efter en dag i Washington D.C. som inte blev hedersam för den amerikansk­a demokratin.
FOTO: JIM WATSON / Joe Biden blev bekräftad som USA:s nya president – efter en dag i Washington D.C. som inte blev hedersam för den amerikansk­a demokratin.
 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: SAUL LOEB / LEHTIKUVA-AFP ?? Amerikansk­a medier har identifier­at mannen i talman Nancy Pelosis stol som den 60-årige Richard Barnett från Arkansas, närmare 2 000 kilometer från Washington.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: SAUL LOEB / LEHTIKUVA-AFP Amerikansk­a medier har identifier­at mannen i talman Nancy Pelosis stol som den 60-årige Richard Barnett från Arkansas, närmare 2 000 kilometer från Washington.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland