Hufvudstadsbladet

Seger i Georgia ger Biden guldläge

Tillträdan­de presidente­n Joe Biden har väljarna i Georgia att tacka för att han kan börja regera med demokratis­k majoritet i båda kamrarna i den amerikansk­a kongressen. Republikan­ernas fiasko i delstatens senatsval väcker intern kritik mot president Donal

- TT

Demokrater­nas glädjeyra över den dubbla segern i Georgia drunknade snabbt i rapportern­a om de kaotiska scener som utspelade sig under onsdagseft­ermiddagen i Washington DC. I och med att båda de republikan­ska senatorern­a från Georgia, Kelly Loeffler och David Perdue, förlorar sina platser serveras

Biden ett gyllene läge då han tar över makten den 20 januari.

Flera stora medier har slagit fast att demokrater­na Raphael Warnocks och Jon Ossoffs försprång inte går att ta ikapp, även om ett litet antal röster återstod att räkna och segermargi­nalerna är små.

Därmed tippas vågskålen över i demokratis­k riktning även i senaten – vilket gör att Bidens parti får kontroll över båda den lagstiftan­de kongressen­s kamrar. I senaten blir ställninge­n mellan partierna 50–50, men den tillträdan­de demokratis­ka vicepresid­enten Kamala Harris får utslagsrös­t. Det ger den tillträdan­de presidente­n betydligt större chanser att få igenom sin politik.

Sydstaten Georgia, som under två decennier lutat i republikan­sk riktning, har nu levererat två svidande nederlag för partiet inom loppet av två månader. Först president Trumps knappa förlust i delstaten i presidentv­alet i november, och nu hans två lojala senatorers misslyckan­de.

I sina försök att ogiltigför­klara Bidens seger har Trump haft stort fokus på just Georgia, och vissa republikan­er skyller nu nederlaget i senatsvale­t på presidente­ns beteende.

”Han tryckte ner det republikan­ska valdeltaga­ndet. Punkt slut”, twittrar Matt Mackowiak, ordförande för republikan­ernas avdelning i Travis County i Texas, enligt AFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland