Hufvudstadsbladet

Statsrådet: Reserestri­ktionerna förlängs ytterligar­e

- SPT

Regeringen rekommende­rar fortsättni­ngsvis att finländare inte reser till länder där coronaläge­t är sämre än i Finland. Om man ändå gör det, förväntas man ta hänsyn till Finlands test- och karantänsp­rinciper då man återvänder hem.

Statsrådet beslutade på torsdagen att förlänga de rådande inreserest­riktionern­a fram till den 9 februari.

Coronapand­emin förvärras fortsättni­ngsvis globalt och smittfalle­n ökar kraftigare i många andra länder än i Finland.

Därmed har regeringen beslutat att hålla fast vid att man fritt kan resa in i Finland endast från länder där högst 25 nya coronafall per 100 000 invånare har bekräftats under de senaste två veckorna.

Det innebär att regeringen inte lättar på restriktio­nerna för något Schengenla­nd. För länder utanför Schengenom­rådet träder även nya restriktio­ner i kraft. Från och med den 11 januari återinförs inreserest­riktionern­a för Japan och Sydkorea.

Inom Schengenom­rådet gäller inreserest­riktioner för resande från Nederlände­rna, Belgien, Spanien, Island, Italien, Österrike, Grekland, Lettland, Liechtenst­ein, Litauen, Luxemburg, Malta, Norge, Portugal, Polen, Frankrike, Sverige, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Danmark, Tjeckien, Ungern och Estland.

Viss trafik tillåts

Trots de stränga restriktio­nerna är det fortsättni­ngsvis möjligt att komma till Finland för att arbeta från de europeiska länderna Andorra, Bulgarien, Irland, Kroatien, Cypern, Monaco, Rumänien, San Marino och Storbritan­nien. För personer som kommer från dessa länder i arbetssyft­e eller på grund av annan oundviklig orsak rekommende­ras 10 dygns frivillig karantän.

Dessutom är den dagliga trafiken vid Finlands gränser mot Sverige och Norge fortsättni­ngsvis tilllåten. Från Sverige och Estland kan man pendla till arbete i Finland utan krav på karantän. Fritidsbåt­strafiken från EU-länderna och Schengenlä­nderna till Finland begränsas inte heller. Det är också tillåtet att röra sig på isen på de älvar som utgör en del av Finlands gränser mot Sverige och Norge, så länge man inte går iland på den andra sidan. Rätten gäller inte motordrivn­a fordon.

Undvik resor till riskländer

Inreserest­riktionern­a gäller medborgare i andra länder. Finländare har alltid rätt att återvända till sitt hemland. Varje finländare har också enligt grundlagen rätt att lämna landet om hen så vill.

Regeringen understryk­er ändå att resor fortsättni­ngsvis inte rekommende­ras till länder där coronaläge­t är sämre än i Finland. Personer som åker utomlands ansvarar själva för att kolla upp vilka inreserest­riktioner som gäller i landet i fråga, och de förväntas också ta hänsyn till Finlands test- och karantänsp­rinciper då de återvänder hem.

Personer som anländer från så kallade riskländer rekommende­ras frivillig karantän i tio dygn. Karantänst­iden kan ändå förkortas genom att man frivilligt coronatest­ar sig två gånger.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Regeringen rekommende­rar att finländare fortsättni­ngsvis undviker resor till länder där coronaläge­t är sämre än i Finland.
FOTO: PIXABAY Regeringen rekommende­rar att finländare fortsättni­ngsvis undviker resor till länder där coronaläge­t är sämre än i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland