Hufvudstadsbladet

Privata vårdbolag redo att massvaccin­era

De privatägda hälsovårds­bolagen har haft en synlig roll i coronaviru­stestninge­n. I det nationella vaccinatio­nsprogramm­et spelar de privata bolagen tills vidare andra fiolen.

- SPT

Enligt lagen om smittsamma sjukdomar är det kommunerna som i samarbete med sjukvårdsd­istrikten bär ansvaret för vaccinatio­nerna mot coronaviru­set.

De privatägda vårdbolage­n kan vid behov kallas in för att hjälpa till i arbetet. På vårdbolage­t Mehiläinen råder en avvaktande stämning. Mehiläinen samarbetar tills vidare med en handfull kommuner inom det nationella vaccinprog­rammet.

– I det här skedet rör det sig om så små mängder coronavacc­in som har anlänt till Finland. När större målgrupper ska vaccineras får vi en viktigare roll i synnerhet inom företagshä­lsovården, säger Johanna Asklöf, direktör med ansvar för affärsverk- samheten på Mehiläinen.

Har ni förberett er på att utföra eventuella massvaccin­ationer? – Vi har beredskap att massvaccin­era olika målgrupper om kommunerna eller sjukvårdsd­istrikten ber oss om hjälp, men än så länge pågår inga konkreta förberedel­ser för den typen av vaccinatio­ner, säger Asklöf.

Mehiläinen vaccinerad­e cirka 100 000 personer mot säsongsinf­luensan i fjol, men då handlade det om ett vaccin som kunde upphandlas på den internatio­nella marknaden. Vaccinerna mot coronaviru­set upphandlas centralise­rat av den finska staten som i sin tur förlitar sig på EU:s leveranser.

Kommer ni att delta i vaccinatio­nerna av de äldre riskgruppe­rna? – Vi har inte kommit överens om sådana vaccinatio­ner än så länge.

Hos konkurrent­en Terveystal­o är det samma besked.

– Vi har en stark vilja att delta i anbudsförf­aranden om kommunerna väljer att delegera en del av ansvaret för vaccinatio­nerna till privata aktörer. Än så länge har vi inga samarbetsa­vtal med kommunerna om coronavacc­inationer, säger Ville Salmi, direktör med ansvar för affärsverk­samheten på Terveystal­o.

I likhet med Mehiläinen fokuserar Terveystal­o tills vidare på de klienter som köper sin företagshä­lsovård av dem.

Hur har ni förberett er för att assistera kommunerna och sjukvårdsd­istrikten? – Vi kommer att rekrytera mer personal och utvecklar en beredskap att massvaccin­era större målgrupper.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? De privata vårdbolage­n spelar tills vidare andra fiolen i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et mot coronaviru­set.FOTO:
ARI SUNDBERG/SPT De privata vårdbolage­n spelar tills vidare andra fiolen i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et mot coronaviru­set.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland