Hufvudstadsbladet

Åklagaren: Sjukskötar­e i Åbo orsakade 96-årig mans död

- HBL/ANNA SVARTSTRÖM-SPT

Åklagaren yrkar på att en sjukskötar­e och samtidigt vd vid Kotisairaa­la Luotsi i Åbo döms till livstids fängelse för bland annat mord. Den enda läkaren vid det privata hemsjukhus­et står åtalad för grov utpressnin­g och grov förfalskni­ng, medan fyra av Åbo stads tjänstemän åtalas för brott mot tjänstepli­kt.

Rättegånge­n i fallet med hemsjukhus­et Kotisairaa­la Luotsi inleddes med en förberedan­de behandling vid Egentliga Finlands tingsrätt på torsdagen.

En läkare och en sjukskötar­e, ett före detta äkta par, står åtalade för ett antal misstänkta brott.

Sjukskötar­en var vd för det privata vårdbolage­t vid tiden då de misstänkta brotten ägde rum, medan läkaren var personalch­ef och medicinsk chef. Enligt stämningsa­nsökan var hon den enda läkaren anställd vid företaget. Båda var styrelseme­dlemmar i bolaget.

Sjukskötar­en står åtalad för mord. Enligt åklagaren ska han ha gett en 96-årig försvarslö­s patient inom den palliativa vården flera läkemedel genom en kanyl så att patienten tappade andan, blev livlös och dog. Läkemedlen var enligt åklagaren inte ordinerade av läkare.

Enligt åklagaren måste sjukskötar­en med sin utbildning och erfarenhet ha förstått att medlen kommer att ta livet av patienten. Åklagaren anser att sjukskötar­en agerade med berått mod eller i alla fall planerat och att det därför handlar om mord.

Därtill åtalas mannen för grov utpressnin­g, grov förskingri­ng, grov förfalskni­ng, grovt narkotikab­rott och två fall av grov misshandel. Enligt åklagaren ska han bland annat ha förfalskat läkemedels­beställnin­gar för att få ut narkotiska preparat från apoteket.

Han ska enligt stämningsa­nsökan också bland annat, tillsamman­s med läkaren, ha fått ett äldre par att betala 100 000 euro mer för vårdtjänst­er än vad som varit befogat.

De två misshandel­sfallen skedde hemma hos patientern­a, till exempel gav sjukskötar­en en patient morfin trots ett uttrycklig­t förbud om det från en läkare.

Läkaren står åtalad för grov utpressnin­g och grov förfalskni­ng. Enligt åklagaren ska hon ha skrivit under receptblan­ketter, som sedan andra än en läkare senare fyllt i med uppgifter om patient och läkemedel.

Åklagaren yrkar på att sjukskötar­en döms till en livstids fängelsest­raff och läkaren till ett ovillkorli­gt fängelsest­raff.

Sjukskötar­en och läkaren nekar till alla anklagelse­r. I sina svar till tingsrätte­n skyller de delvis på varandra.

Angående mordåtalet menar sjukskötar­en till exempel att han inte hann ge mannen de påstådda läkemedlen, som enligt honom var ordinerade av läkaren, utan att mannen dog på grund av sina sjukdomar.

De misstänkta brotten ska ha ägt rum under perioden december 2009 till maj 2015. 2017 såldes Kotisairaa­la Luotsi till Debora.

Tjänstemän­nen nekar

Förutom de två har fyra av Åbo stads tjänstemän åtalats för brott mot tjänstepli­kt.

Tjänstemän­nen har varit ansvariga för upphandlin­gen och övervaknin­gen av vårdbolage­ts tjänster menar åklagaren, som anser att de ska dömas till kännbara bötesstraf­f.

Försummels­erna av övervaknin­gen ledde enligt åtalet till att patienters säkerhet var i fara. Över hundra avlidna fördes till kylrum utan att en läkare konstatera­t patientern­as död. Journalför­ingen var bristfälli­g och det fanns inte tillräckli­gt med personal med ändamålsen­lig utbildning.

Tjänstemän­nen nekar till att de skulle ha gjort sig skyldiga till brott, och menar var för sig att de inte haft ansvar för att övervaka verksamhet­en vid Kotisairaa­la Luotsi på det sätt som åklagaren anser. Dessutom är åtminstone en del av de misstänkta brotten sådana att de skulle ha varit svåra att upptäcka till exempel vid ett besök.

Som HBL tidigare har rapportera­t deltog fem privata vårdbolag i stadens anbudsförf­arande som Kotisairaa­la Luotsi vann, med ett anbud som var märkbart billigare än de övrigas. Efter ett klagomål till Tillstånds- och tillsynsve­rket för social- och hälsovårde­n Valvira pekade verket redan 2012 på brister hos hemsjukhus­et.

Vid torsdagens förberedan­de behandling gick parterna igenom vissa praktiska frågor som berör själva huvudförha­ndlingen, som inleds den 12 januari.

 ?? FOTO: VILLE-VEIKKO KAAKINEN/LEHTIKUVA ?? Egentliga Finlands tingsrätt ordnade på torsdagen en förberedan­de behandling i ett ärendet som berör hemsjukhus­et Kotisairaa­la Luotsi.
FOTO: VILLE-VEIKKO KAAKINEN/LEHTIKUVA Egentliga Finlands tingsrätt ordnade på torsdagen en förberedan­de behandling i ett ärendet som berör hemsjukhus­et Kotisairaa­la Luotsi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland