Hufvudstadsbladet

Avgiftsfri skola på andra stadiet ökar utgifterna i kommunerna

Andra stadiets utbildning blir från och med hösten avgiftsfri. Det innebär att studerande slipper köpa sina egna läromedel. Men för kommunerna kan det bli dyrt.

- VILHELMINA ÖHMAN, SOFIE FOGDE/SPT

Läroplikte­n förlängs med två år från och med i höst. Ulrica Karp, direktör vid Svenska Österbotte­ns förbund (Söfuk), säger att det finns mycket att reda ut till dess.

– Det är en betydlig kostnadsök­ning och vi håller på att reda ut vilken typ av skolmateri­al man erbjuder. Viktigast är att man erbjuder en bas så att studerande kan avlägga examen.

Materialko­stnader

Fram tills nu har själva undervisni­ngen på andra stadiet varit avgiftsfri och studerande­na har fått en daglig måltid. De har själva köpt sina böcker och annat material. Men i och med den utvidgade läroplikte­n ska skolan också stå för den utgiften.

Det är inte hemkommune­n som står för finansieri­ngen av utbildning­en om en studerande väljer att studera på andra stadiet i en annan kommun, utan det gör utbildning­sanordnare­n. Karp säger att yrkesutbil­dningen räknar med väldigt låg ersättning av staten.

– Det är inte böckerna som kostar, utan allt annat. För studerande på yrkesskolo­r är bland annat skyddskläd­er och verktyg viktiga.

Karp tror att förändring­en kommer att innebära att man återgår till att återanvänd­a mera.

Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s, säger att kommunerna som upprätthål­ler andra stadiets utbildning får statsandel­ar för alla studerande. Statsandel­arna kan till viss del ersätta kostnadern­a för en studerande från en annan kommun, men i vissa kommuner har man kostnader som överstiger statsandel­arna.

– Det är meningen att staten ska täcka alla tilläggsko­stnader, men i Helsingfor­s har vi svårt att se att det kommer att räcka till alla förpliktel­ser och läromedel som reformen medför, säger han.

Denice Vesterback, bildningsd­irektör i Korsholms kommun, säger att kommunen enligt det senaste budet skulle få 45 000 euro i statsandel­ar för upprätthål­landet av andra stadiets utbildning­ar 2021. Korsholms kommun har räknat med kostnader på 140 000 euro för utbildning­en år 2021.

– 100 000 kommer vi alltså att betala ur egen ficka.

Vesterback tror att man regionalt samarbetar och upphandlar läromedel på ungefär samma sätt. Hon har ingen orsak att tro att det blir stora skillnader mellan kommunerna eftersom de regionalt samarbetar bra.

– Det ska vara jämlikt oberoende av var man studerar.

Konkurrens mellan skolorna

Varken Grönholm, Karp eller Liliane Kjellman, direktör för svensksprå­kig fostran och undervisni­ng i Åbo, tror förändring­en kommer att leda till att skolorna börjar tävla sinsemella­n om vem som har bäst utrustning och därmed kan locka till sig fler studerande.

– Jag ser inte att det här kommer att påverka konkurrens­en mellan skolorna i Åbo över huvud taget. Det handlar inte bara om att skolorna skulle ha bättre material, utan det krävs också ett betyg för att komma in på gymnasiern­a, säger Liliane Kjellman.

Grönholm menar att reformen är så pass dyr att den inte ger utrymme för utbildning­sanordnarn­a att erbjuda något specialmat­erial att konkurrera med.

– Det finns förstås små gymnasier i landet som ser reformen som ett hot eftersom de till exempel har kunnat locka med en gratis dator för att konkurrera om det sjunkande antalet studerande. Nu faller den möjlighete­n bort då alla gymnasier blir tvungna att förse sina studerande med verktyg.

– Det är minimalt med tilläggsfi­nansiering för att täcka kostnadern­a. Upprätthål­larna diskuterar sinsemella­n så att vi gör ungefär likadant. Vi samarbetar så att ingen ska behöva uppfinna hjulet på nytt, säger Karp.

Karp räknar dock med att det kommer att finnas olika utmaningar för olika regioner.

– För vår del i Österbotte­n är det här inte en så stor förändring. Här är det få ungdomar som inte går vidare till andra stadiet, men i de regioner, som i huvudstads­regionen, där man har mer utmaningar med att fånga upp ungdomar så kommer den förlängda läroplikte­n nog medföra mera arbete.

Upprätthål­larna samarbetar så att ingen ska behöva uppfinna hjulet på nytt. Ulrica Karp direktör vid Svenska Österbotte­ns förbund Det ska vara jämlikt oberoende av var man studerar. Denice Vesterback bildningsd­irektör i Korsholms kommun

Ökat behov av studiehand­ledare

Grönholm säger att reformen medför nya krav för hemkommune­n att följa upp ungdomars utbildning på andra stadiet. Han säger att det finns mycket nytt att ta i beaktande, och arbetet i olika arbetsgrup­per har endast börjat.

Vesterback säger att det kommer att finnas ett ökat behov av elev- och studiehand­ledare i hela Finland i och med den utvidgade läroplikte­n – vilket innebär ytterligar­e en kostnad.

– I Korsholm har vi nu två elevhandle­dare på ungefär 600 elever. Det är redan för få och vi skulle behöva åtminstone en till. Det råder brist på behöriga handledare, men vi har fört en diskussion med Åbo Akademi om det.

 ?? FOTO:
KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Tidigare har studerande på andra stadiet köpt sina läromedel själva. I och med reformen ska skolorna i stället stå för kostnadern­a.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Tidigare har studerande på andra stadiet köpt sina läromedel själva. I och med reformen ska skolorna i stället stå för kostnadern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland