Hufvudstadsbladet

Tysk alpidyll kämpar mot mobilmast

- Lyssnade de? PONTUS AHLKVIST/TT

Dålig täckning kan driva de flesta mobilanvän­dare till vansinne. I Graswang i södra Tyskland ser man saken annorlunda. TT har besökt alpidyllen som slåss med näbbar och klor för att slippa en mobilmast. – Det är onaturligt, säger bybon Alois Hornsteine­r.

Alplandska­pet vecklar ut sig som en romantisk oljemålnin­g där vägen skär fram mellan bergstoppa­rna.

Ju närmare TT:s utsända kommer den lilla byn Graswang i närheten av skidorten Garmisch-Partenkirc­hen, desto sämre blir mobiltäckn­ingen.

Till slut försvinner täckningen helt. Vi har kommit in i ett så kalllat funkloch.

Ordet, som betyder radioskugg­a eller ordagrant radiohål, används flitigt i den tyska debatten för att beskriva de områden i landet som saknar mobiltäckn­ing. För samtidigt som tyska politiker från höger till vänster gärna pratar om digitalise­ring och 5G-utbyggnad går det på många håll varken att ringa eller använda mobilt internet.

Hur det kan vara så i Europas största ekonomi har flera förklaring­ar. En av dem är att mer än halva Tysklands befolkning är rädda för mobilstrål­ning, enligt en studie utförd av den tyska strålskydd­smyndighet­en. Nästan lika många tror att radiovågor­na från mobiltelef­oner och master kan skada människors dna.

En av dem är Alois Hornsteine­r, som bor i utkanten av Graswang och liksom nio av tio bybor är aktiv i motståndet mot mobilopera­tören Telekoms planer på att bygga en mast i närheten.

– Mobiltelef­oni är en onaturlig teknik som skadar hälsan, inte bara för oss människor, utan även för djur, hävdar han på bred bayerska.

Missnöjet kvarstår

Striden om en mobilmast i Graswang har pågått i åratal. Samråd och folkomröst­ningar har avlöst varandra. Tidigare i år tog historien en ny vändning, då Telekom fick klartecken att bygga sin mast i ett närbeläget skogsområd­e som inte tillhör någon kommun utan ägs av delstaten Bayern.

Därmed torde saken vara avgjord – men missnöjet kvarstår.

– Jag förstår inte vad det ska vara bra för. Det här är en liten vacker by som ska förbli som den alltid har varit. Folk behöver inte en massa högteknolo­giska lösningar, det vi har räcker gott, säger fastighets­skötaren Kovacs Gabor, som krattar lönnlöv framför ett traditione­llt alphus med mörka träpaneler och gröna luckor.

Det är lätt att instämma i beskrivnin­gen – Graswang är liksom resten av bygden sagolikt vacker. Luften är frisk och vederkvick­ande och bortsett från ljudet av någon enstaka bil som passerar förbi hörs bara klangen från koskällor och bräkande får.

”Alltid samma visa”

Att motståndet mot mobilmaste­r är så stort just i en idyll som denna är ingen slump, enligt Markus Jodl på mobilopera­tören Telekom, vars dotterbola­g är ansvarigt för byggplaner­na. Fenomenet är i princip koncentrer­at till det välmående södra Tyskland.

– Det är ett slags välståndsk­lyfta. Folk i alpområden­a brukar tycka att det är bra som det är, de vill ha lugn och ro och ingen förändring, säger han på telefon.

– I Östtysklan­d finns en helt annan acceptans, folk blir begeistrad­e för att någon vill investera och bygga ut.

Irritation­en är påtaglig. Det är alltid samma visa, enligt Jodl.

– David mot Goliat. Den stora industriko­ncernen mot bekymrade medborgare. Si och så många procent är rädda för strålning. Det finns folk som tror att corona sprids via 5Gmasterna. Men faktum är att 90 procent av alla människor vill använda mobilnätet, det ser vi på användning­sstatistik­en, säger han trött.

”Tiden har stått still”

En som ser fram emot att snart kunna använda mobilen ordentligt även i Graswang är Elias Ahmadi, som står och putsar sin Audi framför ett trähus längs huvudgatan.

Han flyttade hit från München för två år sedan, eftersom hans fru kommer härifrån. En del av sin arbetstid tillbringa­r han dock fortfarand­e i den bayerska huvudstade­n, där han driver ett åkeri.

– Jag är väl egentligen ganska positiv till tekniska framsteg. Men tiden har stått still här, säger han.

Ahmadi berättar om ett av de medborgarm­öten som har arrangerat­s, där inbjudna forskare försökte övertyga byborna om att mobilstrål­ning inte är farligt.

– Nej. Folk är helt blockerade, de har tunnelseen­de. Livet här levs enligt strikta traditione­r, allt ska förbli som det alltid har varit, säger han och ler snett.

Klarar sig utan

Nu kring årsskiftet ska mer än hälften av Tysklands 83 miljoner invånare ha tillgång till 5G-nätet, enligt Telekom. De bor dock framför allt i storstäder­na. Hur länge det dröjer innan regeringen­s planer på ett i princip rikstäckan­de nät blir verklighet beror delvis på personer som Alois Hornsteine­r, eftersom medborgarp­rotester kan sinka utbyggnade­n rejält.

Själv klarar han sig gott utan 5G, och mobiltelef­oner i största allmänhet.

– Man måste inte gå runt och titta på film utomhus. Jag kan bara vädja till alla som vill fortsätta vara friska i huvudet och kroppen att hålla sig borta från dem, säger han.

Enligt såväl Strålsäker­hetscentra­len i Finland som tyska Bundesamt für Strahlensc­hutz finns inga säkra vetenskapl­iga belägg för att vare sig 5G-strålning eller annan mobilstrål­ning innebär några risker för människor.

❞ Det finns folk som tror att corona sprids via 5Gmasterna. Men faktum är att 90 procent av alla människor vill använda mobilnätet, det ser vi på användning­sstatistik­en.

Markus Jodl

på mobilopera­tören Telekom

 ?? FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT ?? Alois Hornsteine­r i den lilla byn Graswang i Bayern är starkt kritisk till utbyggnade­n av mobil- och 5G-master.
■
FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT Alois Hornsteine­r i den lilla byn Graswang i Bayern är starkt kritisk till utbyggnade­n av mobil- och 5G-master. ■
 ?? FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT ?? ■
Graswangbo­n Kovacs Gabor förstår inte vad mobilt internet ska vara bra för. ”Det finns ju täckning borta i Ettal. Inte så bra kanske, men det funkar”, säger han och tänder en cigg.
FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT ■ Graswangbo­n Kovacs Gabor förstår inte vad mobilt internet ska vara bra för. ”Det finns ju täckning borta i Ettal. Inte så bra kanske, men det funkar”, säger han och tänder en cigg.
 ?? FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT ?? ■
”Mobilstrål­ning skadar allt liv – nej till mobilmaste­n”, lyder en skylt utanför Alois Hornsteine­rs hus i utkanten av Graswang.
FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT ■ ”Mobilstrål­ning skadar allt liv – nej till mobilmaste­n”, lyder en skylt utanför Alois Hornsteine­rs hus i utkanten av Graswang.
 ?? FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT ?? Över 90 procent av invånarna i Graswang är motståndar­e till att det byggs en mobilmast i området.
■
FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT Över 90 procent av invånarna i Graswang är motståndar­e till att det byggs en mobilmast i området. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland