Hufvudstadsbladet

När mobben tar över

- PÄR STENBÄCK är minister och samhällsde­battör.

De färska filmerna från Capitolium i Washington frammanar minnesbild­er från historien, den franska eller ryska revolution­en, när mobben stormar maktens boningar och vanhelgar dess symboler. Den stora skillnaden är att intrånget nu ägde rum i världens äldsta demokrati och det skedde på uppmaning av en president som i det längsta vägrat att ge ifrån sig makten.

Det leder till frågor av existentie­ll karaktär: Hur stark är demokratin, inte bara i USA, utan även i de länder som kallar sig demokratie­r? För USA:s del vet vi att den häpnadsväc­kande incidenten är resultatet av en lång process där en vald president systematis­kt har sått tvivel om det demokratis­ka systemets legitimite­t. Att han trots det har närmare hälften av väljarnas förtroende är skrämmande med tanke på demokratin­s hållfasthe­t och varaktighe­t.

Men, det finns också en ljusare sida, en mera positiv tolkning av det senaste skedet i den politiska polariseri­ngen i landet. Politisk historia lär oss att det ibland behövs dramatiska händelser som tvingar beslutsfat­tare att stanna upp och fråga sig vart detta leder. Kriser har förmågan att blixtbelys­a alternativ­en, att eliminera retoriken och att skärpa fokus.

Insikten om att den destruktiv­a spiralen kan bli ödesdiger för demokratin tycks ha drabbat åtminstone en del av de valda republikan­erna. Om denna insikt håller i sig kan den leda till att Trumps inflytande på ”sitt” parti minskar. Mycket beror på hur väljarna i republikan­ernas hemdistrik­t reagerar på tumultet i Capitolium. Men partiet förblir starkt delat: En antiTrump-falang med Mitt Romney och en hårdnackad pro-Trump med Ted Cruz i spetsen.

De som spekulerar i en splittring av det republikan­ska partiet längs de linjer som nu uppstod vid kongressen­s omröstning­ar blir sannolikt besvikna. Alltför många har investerat sin politiska framtid i partiet för att nu våga bryta med apparaten. Men om Trump målmedvete­t förföljer dem som ”svikit” honom kan han driva en del ur partiet.

Två veckor återstår med en instabil president som har kärnvapenk­oderna inom räckhåll. Ögonen är nu, ironiskt nog, riktade på vicepresid­ent Mike Pence, men också på Pentagon: Kan de förhindra exekutiva tilltag av en person som uppenbart är beredd att lämna kaos efter sig? Han har svurit att inte ge sig, även om han tvingats till temporär reträtt när hans anhängare och medarbetar­e började överge honom. Det behövs tydligen en psykiater för att förutspå hans beteende den närmaste tiden.

Kommer läget att stabiliser­a sig? Valresulta­tet i Georgia är en välkommen och viktig signal för yttervärld­en som ger Joe Biden ett förstärkt mandat att genomföra stora delar av sitt valprogram. En förutsägba­r politik kan kompensera för den enorma prestigefö­rlust USA nu lidit. Om kongressen dessutom kan frångå att rösta med hårtunna majoritete­r om stora reformer, skulle det stabiliser­a läget.

De fyra närmaste åren ger svaret på den existentie­lla frågan: Kan den amerikansk­a demokratin tillfriskn­a efter dessa år av angrepp inifrån? Svaret är viktigt för demokrater i hela världen.

"Kan den amerikansk­a demokratin tillfriskn­a efter dessa år av angrepp inifrån?"

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland