Hufvudstadsbladet

Politiker, låt inte tele- och datajättar­na regera!

- OVE PAUL Sarfsalö

DIGITALISE­RING Tack till Astrid Nikula för insändaren som träffade mitt i prick om utveckling­en från analogt till digitalt (HBL Debatt 31.12.2020). Med tanke på att antalet personer över 70 i Finland börjar närma sig 20 procent och omfattar just samma befolkning­sgrupp som i övrigt omhuldas i pandemin är det obegriplig­t att problemen i samband med det tekniska beroendet av mobiltelef­oner, datorer och kod på kod i vardagsliv­et ignoreras på de områden hon räknar upp – och flera andra.

Politiker, vakna upp! Låt inte tele- och datajättar­na regera. Se till att alla kan nå och nås av omvärlden. Den digitala världen är alltför sårbar och osäker allena.

Den sista frågan i Nikulas text pekar på det riskabla beteendet på riksnivå. Hon frågar ”Hade det varit så svårt att upprätthål­la den analoga världen för dem som inte är datorisera­de? Till exempel det fasta telefonnät­et i hela landet”.

Jag skulle gärna fortsätta den sista meningen så här: ”... innan det digitala nätet är säkrat med fasta nät, baserade på optisk fiber till varje hushåll där den analoga förbindels­en avlägsnas. Givetvis beror mycket av de praktiska svårighete­rna i att etablera kontakt per telefon på att telefonupp­gifter gärna göms undan. Kontaktför­söken styrs envist till nätet, vilket antas spara tid men ofta leder till att de lämnas obesvarade. Fungerande telefonser­vice borde alltid vara ett av alternativ­en. Kunder som föredrar modernare alternativ väljer ju själva dem om de leder till resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland