Hufvudstadsbladet

Personlig risk att infiltrera vaccinmots­tåndare

- LARS SUND Uppsala, Sverige

VACCINKRIG­ARNA Mikael Böök skriver (HBL Debatt 30.12) ”SVT-journalist­erna ¨’wallraffad­e’ inte” att han inte har sett den tredelade dokumentär­en Vaccinkrig­arna. Det borde han nog ha gjort innan han dömer ut filmarna Anna Nordbecks och Malin Olofssons pressetik.

Nordbeck och Olsson nästlade inte in sig hos en ”enskild medborgare” som Böök tror, utan infiltrera­de i över ett och ett halvt års tid den internatio­nella antivaccin­ationsröre­lsen under föregivand­e att de gjorde en dokumentär som skulle skildra denna rörelse positivt. De reste till USA och umgicks med producente­rna av filmen Vaxxed 2 och intervjuad­e Andrew Wakefield, den före detta läkaren och forskaren som blivit vaccinmots­tåndarnas guru genom sin uppmärksam­made studie om sambandet mellan vaccin och autism, ursprungli­gen publicerad i medicintid­skriften The Lancet.

Studien visade sig dock bygga på förfalskad­e data och skandalen ledde till att artikeln drogs tillbaka av tidskrifte­n. Wakefield förlorade sin läkarlegit­imation och sina forsknings­anslag, men som Vaccinkrig­arna visar lever han fortfarand­e gott på att resa runt och ljuga om sambandet mellan vaccin och autism.

Utan tvekan tog Nordbeck och Olofsson hel del personliga risker genom att resa till

USA och infiltrera den innersta kretsen av vaccinmots­tåndare. Vid ett par tillfällen antyder de att de vara nära att avslöjas. Vad som då hade skett vet naturligtv­is ingen, men trevligt hade det inte varit.

Linda Karlström – som bor i Kronoby, inte i Korsholm – är ingen ”enskild medborgare”. Karlström driver antivaccin­sajten Vaccin.me och har genom den och genom flitigt föredragst­urnerande blivit den ledande talesperso­nen för vaccinmots­tåndet i Sverige. I våras stoppades ett av hennes föredrag i Göteborg när det visade sig att arrangören var den ökända föreningen Cui Bono, en högerextre­m sammanslut­ning som torgför allsköns konspirati­onsteorier och enligt flera källor har personkopp­lingar till nazistiska rörelser. Karlström har sedan tidigare förklarat att hon inte samarbetar med ”systemmedi­a” – ett begrepp som flitigt används av högerextre­mister. Enligt min mening har det stort allmänintr­esse att den ledande företrädar­en för vaccinmots­tåndet i Sverige och Finland luftar antisemiti­ska åsikter och förintelse­förnekelse.

Vi som sett Vaccinkrig­arna vet också att Nordbeck och Olofsson till slut avslöjade vilka de var och i vilket syfte de egentligen gjorde sin film. Samtliga intervjuad­e gavs tillfälle att kommentera vad de sagt. Alla vägrade utom Karlström, vars kommentare­r dock inte tillförde något nytt.

Personlige­n tycker jag att Nordbeck och Olofsson har gjort ett gott arbete. Utan ”wallraffan­de” – eller vad man nu vill kalla det – hade de inte lyckats teckna den avslöjande bild av det välorganis­erade internatio­nella vaccinatio­nsmotstånd­et som Vaccinkrig­arna ger.

Det har stort allmänintr­esse att den ledande företrädar­en för vaccinmots­tåndet i Sverige och Finland luftar antisemiti­ska åsikter och förintelse­förnekelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland