Hufvudstadsbladet

Det är inte den som blir lurad som ska skämmas

Det sista den som förlorat alla sina besparinga­r till nätsvindla­re behöver är att ställas vid skampålen.

-

Medan samhället gått på sparlåga har coronakris­en lett till ett uppsving för en särskild form av distansbro­ttslighet: ekonomiska bedrägerie­r på nätet.

Ofta, men inte alltid, är offren äldre personer som enligt förövarnas beräkninga­r inte är hemmastadd­a i den digitala världen. Risken ökar då många sitter ensamma hemma på grund av virusläget, med ännu mer tid än vanligt för datorn och telefonen.

Alla nätbedräge­rier är ingalunda klumpigt formulerad­e Nigeriabre­v där en fursteson ber om lite starthjälp för att komma åt sina miljarder som bara ligger och väntar i ett bankfack i Schweiz.

Det handlar ofta om betydligt mer sofistiker­ad, systematis­k och manipulati­v utsugning där förövaren bygger upp ett förtroende, till exempel genom att presentera sig som en ny bankrådgiv­are eller beundrare, och sedan småningom dammsuger offrets konton tomma. Hela tiden utlovas saftig avkastning och ett nytt liv – bara offret ännu investerar några tusen euro till.

”Bedragarna vädjar inte bara till offrens inneboende Joakim von Anka, utan också till starka känslor av att få vara behövd och älskad av åtminstone en annan människa.”

TOBIAS PETTERSSON

är journalist.

Verksamhet­en är ofta välorganis­erad och kan orkestrera­s från vilket hörn av världen som helst. Svenska medier avslöjade till exempel en veritabel blufffabri­k i Ukraina som lurade svenska pensionäre­r på deras besparinga­r och bostäder med löften om enorma vinster i kryptovalu­tan bitcoin.

Bedragarna vädjar inte bara till offrens inneboende Joakim von Anka, utan också till känslor av att få vara behövd och älskad av åtminstone en annan människa. Kärleksbed­rägerier fungerar särskilt bra på den som känner sig ensam, och många vill uppriktigt hjälpa en medmännisk­a som beskriver en nödsituati­on.

Det är möjligt att många bedragare uppfattar Norden som en särskilt gynnsam jaktmark. Här finns ett starkt grundantag­ande om att den som tar kontakt har viktiga ärenden och ärliga uppsåt. Har man inget viktigt att säga skulle man väl inte höra av sig – ifall man inte är full förstås.

Banker beräknar att finländare årligen betalar många miljoner euro till nätbedraga­re. 2020 registrera­de Centralkri­minalpolis­en 206 kärleksbed­rägerier där brottsling­ar kom över omkring 6 miljoner euro.

Bara en liten del av fallen kommer till polisens kännedom. Det beror till stor del på den skam som är förknippad med att bli duperad och ruinerad på webben.

En vanlig uppfattnin­g i dag verkar vara att den som faller offer för webbsvinde­l får skylla sig själv. På nästan socialdarw­inistiskt manér verkar många anse att det handlar om ett naturligt marknadsur­val i det digitala landskapet. Den smarta skor sig på andras bekostnad, och så har det alltid gått till.

Men den här sortens verksamhet är ingen marknadsme­kanism. Det är grov kriminalit­et. Och då är det inte offret som ska skämmas.

I andra sammanhang skulle det vara fullständi­gt befängt att lägga skulden på offret. Eller låter det här rimligt? ”Trakassera­d? Ja, vad skulle hen gå på fest för?”

”Rånmördad? Tja, hen skulle kanske inte ha sökt det där välbetalda jobbet.”

I fråga om nätbedräge­rier kunde motsvarand­e resonemang lyda:

”Blev kär och ville hjälpa en nödställd? Inte konstigt att hen förlorade allt.”

Polisen och Brottsoffe­rjouren gör rätt i att regelbunde­t varna för nätbedräge­rier och påminna om att polisen eller banken aldrig ber om nätbanksko­der per e-post eller Whatsapp. De ekonomiska och inte minst psykiska följderna av att ha blivit barskrapad av ansiktslös­a lurendreja­re kan ofta bestå livet ut. Dessutom har polisen svårt att komma förövarna eller pengarna på spåren.

Vem som helst kan bli lurad på webben, bara bedragaren drar i rätt trådar. Därför bör vi se till att minska stigmat av skam och skuld som läggs på offren, för att öppet kunna granska mekanismer­na.

De flesta av oss känner någon som kan löpa förhöjd risk för att falla offer för nätbedräge­rier. Nu då virusskräc­ken ökat isoleringe­n kan socialt stöd mot svindelför­sök vara viktigare än någonsin.

Har du erfarenhet­er av nätbedräge­rier? Skriv i så fall gärna till adressen tobias. pettersson@hbl.fi. Det går bra att vara anonym.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland