Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski på väg mot storformen

Krista Pärmäkoski kan ännu slåss om en pallplacer­ing i Tour de Ski. Hennes formkurva lovar bra med tanke på VM.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Krista Pärmäkoski tog det försiktigt under den första helgen i Tour de Ski – men efter två femteplats­er i Toblach är till och med prispallen inom räckhåll.

– Krista har tagit ett stort steg framåt sedan Ruka. Det såg bättre ut redan i Rovaniemi före jul, hon bättrar på hela tiden, men hon har inte ännu visat upp sin starkaste form. Det är tid kvar till VM, säger Pasanen.

Även Johanna Matintalo övertygade under onsdagen, då hon hade den femte snabbaste åktiden i den klassiska jaktstarte­n. Precis som Pärmäkoski var Matintalo sjuk inför säsongstar­ten och hade det kämpigt i Ruka.

Tätplaceri­ngarna inom räckhåll

Pärmäkoski var femma både under tisdagens intervalls­tart i fristil och i onsdagens klassiska jaktstart. Hon ligger på sjunde plats med samma tid som Sveriges Ebba Andersson. Upp till prispallen är det cirka en minut.

Fredagens klassiska lopp i Val di Fiemme kan bli utslagsgiv­ande. Det är en krävande banprofil och på förhand sett det lopp som Pärmäkoski sett fram emot kanske mest.

– Masstarten i Val di Fiemme har brukat passa oss bra. Lördagens sprint kan bli intressant. De bästa sprintåkar­na är nödvändigt­vis inte så fräscha i benen, säger Pasanen.

– Slutbacken är ett kapitel för sig. Krista har chans att slåss om bra placeringa­r. Åtminstone fjärde plats är inom räckhåll.

Pärmäkoski har förut varit tvåa, trea och tre gånger fyra i Tour de Ski. Förra året deltog hon inte på grund av ett virus.

Lägre höjd

Det är många frågetecke­n inför slutbacken. Ebba Andersson har aldrig kört monsterbac­ken förut men lär vara stark där. Frida Karlssons form är ett litet mysterium efter hennes olycka i hotellrumm­et. Jessica Diggins har inte varit superbra i slutbacken under tidigare år.

– Jag tror Rosie Brennan kan vara bra. Hon kan till och med vara snabbast, säger Pasanen.

Tour de Ski inleddes på 1 600-1 700 meters höjd i Val Müstair, därefter tävlade man på 1 250 meters höjd i Toblach, och skidstadio­n i Val di Fiemme ligger nere på 700 meter. Formen har varierat stort för en del av åkarna, som Ebba Andersson, som kommit igen starkt efter en tuff inledning.

Rysk dominans

Bland herrarna är segerstrid­en i praktiken över. Rysslands Alexandr Bolsjunov vinner om inget alldeles oväntat sker. Det blir antagligen minst en rysk trippelseg­er om inte Frankrikes Maurice Manificat kan blanda om. Manificat har ofta varit snabbast i slutbacken i Val di Fiemme.

Markus Vuorela har tagit sina första poäng i världscupe­n under Tour de Ski. Han ligger 31:a totalt.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? ■
Krista Pärmäkoski­s form är på väg uppåt.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ■ Krista Pärmäkoski­s form är på väg uppåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland