Hufvudstadsbladet

Ett matchpar som tog elva timmar att avverka

Omgång tre i FA-cupen och det innebär att Premier League-lagen går in i världens äldsta cup vad fotboll beträffar. HBL listar några rekord att minnas.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

● 1. Den längsta matchen.

Oxford och Alvechurch möttes i isande väder i november i den fjärde kvalomgång­en säsongen 1971–1972.

Det blev sammanlagt 660 minuter fotboll mellan lagen innan en segrare kunde luskas fram. Sex matcher, varav fyra gick till förlängnin­g på arenor runtom i kungadömet. Omspel skulle alltid avgöras på neutral mark och det innebar långa resor och stelfrusna planer.

– Det var nästan som att gå på jobbet. Samma spelare, samma lag och samma resultat. I elva timmar höll vi på, ska Alvechurch­s målvakt Chris Ward ha sagt.

Oxfords manager John Fisher tyckte att klubbarna lärde känna varandra så grundligt att han föreslog en fusion.

Den femte matchen spelades på anrika Villa Park och efter slutsignal­en hällde Aston Villas ordförande Doug Ellis champagne över spelarna. Inte för att fira att någotdera laget vunnit utan för att fira att lagen då satte ett rekord som aldrig kommer att slås.

Alvechurch knäckte universite­tsstadens stolthet i den femte omspelsmat­chen med 1–0. Sen åkte man ut direkt. Elva timmar av match mot Oxford hade satt sina spår.

● 2. Flest mål i FA-cupen.

Kettering Town. Klubben kan inte ens med bästa vilja kallas för en av de mest klassiska eller mytomspunn­a. Men gammal är den, grundad 1872.

Och har du haft tid på dig har du haft tid att göra några mål. Kettering Town toppar den statistike­n genom alla tider med sina 891 fullträffa­r i FA-cupen. Laget har aldrig tagit sig förbi den fjärde omgången men mål har det blivit ändå.

1909 gjorde man 16–0 på Higham YMCI.

Andy Hunt hör till Kettering Towns profiler. Han lämnade klubben för 150 000 pund 1991 då Newcastle köpte upp anfallaren.

Han gjorde en fin karriär i Newcastle, WBA och Charlton.

Kettering Town krigar på i National League North.

● 3. Flest cupsegrar.

Arsenal har kanske inte firat stora triumfer i Premier League under senare år men i cupen brukar det stämma för The Gunners som är bäst i klassen med 14 titlar.

Laget har radat upp fyra titlar sedan 2002, den senaste kom 2020

då laget slog Chelsea i finalen.

● 4. Mest och minst publik.

Nationalar­enan Wembley hade i många år en kapacitet på 100 000 och hade det alltid knökfullt då finalen spelades här. Det är det fortfarand­e men kapacitete­n är inte densamma längre.

Minst publik lär det ha varit mellan Yeading och Newcastle år 2005 då tio pers dök upp på Kiyan Prince Foundation Stadium, också känt som Loftus Road.

Kyian Prince var en lovande spelare i Queens Park Rangers då han blott 15 år gammal knivhöggs till döds. Prince försökte avsluta ett bråk mellan en mobbare och ett offer och fick betala med sitt liv.

The Kiyan Prince Foundation jobbar mot knivhuggni­ngar och våld i alla former.

● 5. Personliga rekord.

Mångåriga engelska landslagsb­acken Ashley Cole vann FA-cupen sju gånger. Arsene Wenger är etta på managersid­an med lika många triumfer. Ian Rush har gjort flest mål i finalsamma­nhang med sina fem stycken.

 ??  ?? ■ Blackpool firar titeln 1952 med Harry Johnson och Stanley Matthews i spetsen.
■ Blackpool firar titeln 1952 med Harry Johnson och Stanley Matthews i spetsen.
 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Finalen på Wembley slutade 4-3 till Blackpool mot Bolton.
FOTO: AP Finalen på Wembley slutade 4-3 till Blackpool mot Bolton.
 ?? FOTO: RONI LEHTI/ LEHTIKUVA
FOTO: LINDSEY PARNABY/ LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Ian Rush (t.v.) hör till de stora anfallsstj­ärnorna i brittisk fotboll. Efter karriären har han spelat en del spexmatche­r, som denna mot Atik Ismail i Åbo.
■ Ingen har vunnit flera FA-cuptitlar som manager än Arsene Wenger (t.h.).
FOTO: RONI LEHTI/ LEHTIKUVA FOTO: LINDSEY PARNABY/ LEHTIKUVA-AFP ■ Ian Rush (t.v.) hör till de stora anfallsstj­ärnorna i brittisk fotboll. Efter karriären har han spelat en del spexmatche­r, som denna mot Atik Ismail i Åbo. ■ Ingen har vunnit flera FA-cuptitlar som manager än Arsene Wenger (t.h.).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland