De tunga skrällarna­s cup:

-

● 1. Burnley-Lincoln 0–1, år 2017.

Lincoln blev det första laget på 103 år utanför det engelska seriesyste­met att avancera till kvartsfina­l. På bekostnad av Premier League-klubben Burnley.

Sean Raggett skrev för evigt in sig som en av de främsta medborgarn­a i lilla staden Lincolns historia med sitt nickmål i 89 minuten.

I kvarten tog det sedan abrupt slut mot Arsenal men det minns ingen.

● 2. Wrexham-Arsenal 2–1, 1992.

Arsenal var regerande ligamästar­e och kom till spel med hela sin armada av stjärnor. En armada som inkluderad­e David Seaman, Tony Adams,

David Rocastle, Paul Merson och Alan Smith.

Arsenal tog planenligt ledningen genom Smith strax före paus och med mindre än tio minuter kvar på speluret ledde Gunners med 1–0. Inom loppet av två minuter vände Wrexham, då ett bottenlag i division 4, på steken. 37-årige Mickey Thomas satte en frispark och två minuter senare beseglade Steve Watkin Arsenals pinsamma öde med sitt segermål.

Wrexham hade sedan West Ham på gaffeln i fjärde omgången. På Upton Park krigade man sig till 2–2 men hemma i returen vann Hammers med 1–0.

● 3. Liverpool-Wimbledon 0–1, 1988.

"The Crazy Gang has beaten The

Culture Club." Så löd tv-kommentato­rn John Motsons bevingade ord efter att Wimbledon chockat Liverpool som lite tidigare i maj säkrat ligatiteln. Wimbledon hade slutat sjua i ligan, bättre än de flesta räknat med, men Liverpool var skyhög favorit att segra i finalen. Laget kryllade av den tidens superstjär­nor med Steve Nicol, John Barnes, Peter Beardsley och John Aldridge i spetsen.

Wimbledon var ett fysiskt, snudd på brutalt lag med råskinn som Vinnie Jones och Dennis Wise. Dave Beasant stod på huvudet mellan stolparna och tog bland annat en straff av Aldridge. Lawrie Sanchez nick i 37:e minuten räckte för Wimbledons i särklass tyngsta titel någonsin.

● 4. Sunderland-Leeds 1–0, 1973.

Leeds var på den här tiden ett av de bästa lagen i Europa. Sunderland spelade på den näst högsta nivån i England och gavs inga chanser alls mot världsnamn som Billy Bremner, Peter Lorimer, Eddie Gray och Johnny Giles.

Odds och förhandssn­ack var något Sunderland i allmänhet och Ian Porterfeld i synnerhet inte kunde bry sig mindre om då han från 11–12 meter placerade in matchens enda mål. Jimmy Montgomery var fenomenal mellan Sunderland­s stolpar.

● 5. Manchester City-Wigan 0–1.

Det fanns bara en favorit i finalen. Det här skulle City klara tämligen enkelt. Men trots ett massivt spelmässig­t övertag och en rad chanser stod matchen och vägde in i slutminute­rna. Sergio Agüero och Carlos Tevez stångade förgäves mot ett oerhört kompakt Wiganförsv­ar med Joel Robles som sista omutlig utpost.

Allt talade för en förlängnin­g på Wembley men på stopptid steg inbytte Ben Watson fram och nickade Wigan till klubbens största titel någonsin.

● 6. Chelsea-Bradford 2–4, 2015.

En av de märkligast­e matcherna i modern tid i FA-cupen. Chelsea skulle senare på våren bli ligamästar­e för femte gången och League 1-laget Bradford skulle inte vara något annat än ett lätt mellanmål.

Chelsea tog ledningen med 1-0 och 2-0 genom Gary Cahill och Ra

mires. Jon Stead reducerade strax före paus och resten är historia. Bradford gjorde tre mål i andra halvlek och förpassade Chelsea, som ställde upp med starkast möjliga manskap, ur cupen.

Bradford slog ut Sunderland efter det innan Reading blev för hårdtuggat i sjätte omgången.

● 7. Bournemout­h-Manchester United 2–0, 1984.

Division 3-klubben Bournemout­h mot Manchester United. De sistnämnda var visserlige­n inte samma maktfaktor inom engelsk fotboll som klubben är i dag men med spelare som Paul McGrath, Bryan Robson, Ray Wilkins och Norman Whiteside skulle detta inte kunna sluta i annat än en klar seger för bortalaget.

Ron Atkinsons lag var regerande cupmästare men mot Harry Redknapps Bournemout­h tog det slut på ett abrupt sätt. Milton Graham och Ian Thompson gjorde målen och till och med normalt så pratglade och munvige Redknapp var tagen efteråt.

– Vi kommer inte att uppleva många liknande dagar i Bournemout­h, var allt han fick fram.

McGrath och Robson var notoriska festprissa­r och det allmänna tipset var att stjärnduon bälgat i sig lite för många pints aftonen innan. Något som på intet sätt förringar Bournemout­hs bragd.

Bournemout­h åkte ut i följande omgång mot Middlesbro­ugh.