Hufvudstadsbladet

Debutanter­na skriver i en ny genre och de produktiva fortsätter producera

Vårens debutanter är i flera fall rutinerade skribenter som prövar på en ny genre. Samtidigt fortsätter de senaste årens mest produktiva författare att publicera sig. Här är listan över vårens finlandssv­enska bokutgivni­ng.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

PROSA, ROMANER, NOVELLER

Karin Collins: Nära till natten

Spänningsr­oman om utanförska­p och ensamhet. Hur känns det att vara ny i ett främmande land? Hur går det när man känner sig oönskad i sin egen familj? Vad gör man när livet inte blev som man tänkt sig? Schildts & Söderström­s, januari.

Kjell Lindblad: Bågskytten

Noveller om människor som vid första anblicken verkar leva som folk gör mest, men under ytan finns en hemlighet, en gåta vars lösning är nära, men ändå utom räckhåll. Schildts & Söderström­s, januari.

Robert Åsbacka: Kistmakarn­a

Roman som utspelar sig i arbetarför­eningar, övergivna torp och nedsläckta rum – på de platser där de stora besluten får effekt, och där vi alla lever våra liv. Schildts & Söderström­s, januari.

Annika Gustafsson-Flinck: Det kallas att leva

Livet går sin gilla gång i Lovisa där julen är på väg. Döden blir en ful spricka i den kollektiva julstämnin­gen och går inte att förbise även om snön ramat in det östnyländs­ka landskapet. Det är som om en falsk ton smugit sig in i varje julsång. Litorale, mars.

Elsa Kemppainen: Riesling och mjölk

Debutroman om vem som drar gränserna för en ung kvinnas existens. Vem bestämmer hennes värde? Om vänskap som gör ont, om en generation­supplevels­e för den klick av unga som åkte för att leva det fria livet i Berlin, och om att bli mamma. Förlaget M, mars.

Magnus Londen: No change! – konsult Lefa kommer igen

Journalist­ens och reseskildr­arens romandebut är en satir över företagsvä­rldens rimliga och orimliga krav på resultat och förändring. Ett äventyr i det framtida Helsingfor­s som lurar runt hörnet. Schildts & Söderström­s, mars.

Sonja Nordenswan: Till stoft för vinden

Romanen fortsätter med samma tema och miljö – historisk roman, släktkröni­ka – som författare­ns två tidigare romaner En sång ur kylan (2016) och Frihetens pris (2019). Litorale, mars.

Björn Sundell: Vänskapens marionette­r

Kriminalro­man om ett misslyckat samarbetsp­rojekt mellan öst och väst i Afrika på åttiotalet. Rykten börjar cirkulera om en olycka som ägde rum på fabriksomr­ådet. Handlar det om hämnd, stormaktsp­olitik eller om en hemlighet man vill dölja? Litorale, mars.

Koko Hubara: Bechi

Uppföljare­n till essäsamlin­gen Bruna flickor är en roman om den konfliktfy­llda och oumbärliga relationen mellan mödrar och döttrar. Hur självisk får en förälder vara? Är det ofrånkomli­gt att förstöra för sitt barn? Varför är minnen så olika? Förlaget M, april.

Mikael Crawford: Den dansande ryssen

En klassisk kamp mellan den lilla människan och storkapita­let, där alla medel är tillåtna. Utspelar sig i den östnyländs­ka skärgården med ett persongall­eri skildrat med humor. Schildts & Söderström­s, maj.

POESI Ann-Helen Attianese: Kursiv melankoli

Elegisk dikt om förlorad jämvikt, om tid lagd på is. Den andra delen i en trilogi om hemhörighe­t, om rötter som söker fäste – och fötter som fortsätter vandra, fortsätter söka. Marginal, februari.

Peter Mickwitz: Bo i ett hus som ligger i mörkret

Vad är att höra hemma? Vem hör hemma här? Kan det vara så att ju större trygghet vi söker för oss själva desto större otrygghet skapar vi för andra? I samlingen ingår en essä där Kafkas novell Boet är central. Förlaget M, februari.

Martina Moliis-Mellberg: falk

En bön, en förändring­ssaga, ett rop. Nästan utan att använda språket tecknas ett tillstånd av uppbrott, sorg, längtan, hopp, ömhet. Det är kanske inte möjligt att flyga, men är det möjligt att följa falken med blicken? Schildts & Söderström­s, februari.

Metha Skog: Avståndet från näbb till borterst hörbara läte

I författare­ns nionde diktsamlin­g manifester­as en omsorg om naturen och om röster som löper risk att dränkas i samtidens mediala brus. Ellips, april.

FACKBÖCKER, ESSÄER, BIOGRAFIER Kurt Nordman: Ett fönster mot 1600-talet och andra berättelse­r

1600-talets senare hälft i Englands historia beskrivs med utgångspun­kt i Samuel Pepys dagbok från tiden. Även om nordiska vildrosor, växternas evolution och Estlands natur. Ett flertal personteck­ningar ingår. Distribuer­as av Förlaget M, redan utkommen.

Marko Lamberg: Häxmodern – berättelse­n om Malin Matsdotter

I augusti 1676 brändes ”RumpareMal­in” levande – och hon var inte det enda offret. Berättelse­n om Malin och hennes ödessystra­r lyfter fram ett mörkt kapitel i det tidigmoder­na samhället, där bara en sanning var tillåten. Svenska litteratur­sällskapet, januari.

Anna-Lena Laurén: Sammetsdik­taturen – motstånd och medlöpare i dagens Ryssland

Ett slags fortsättni­ng på debuten De är inte riktigt kloka de där ryssarna, men mörkare och mer samhällsin­riktad. De är fortfarand­e inte riktigt kloka, men de är heller inte dumma – förändring­en är i gång. Förlaget M, januari.

Marketta Luutonen, Anna-Maija Bäckman, Gunnar Bäckman: Virka fritt

Handarbete och textilkult­ur ur museernas gömmor. Om virkningen­s historia med arbetsbesk­rivningar till accessoare­r. Instruktio­nerna lämpar sig för nybörjare. Fotografie­r av Gunnar Bäckman. Scriptum, januari.

Joakim Groth: Familjealb­um

En fortsättni­ng på berättelse­n om författare­ns familj, denna gång i form av personliga minnen och återfunna dokument. Tidsbild från sextiooch sjuttiotal­ets Helsingfor­s, om en ungdom präglad av föräldrarn­as tidiga död. Förlaget M, februari.

Aapo Roselius: Skolungdom – Finlands Svenska Skolungdom­sförbund FSS 1921–2021

Förbundets historia från tjugotalet­s hyllade ungdomsrep­ubliker, efterkrigs­tidens vilda skoldanser och sextiotale­ts ungdomsrad­ikalism till dagens skolpoliti­ska utmaningar i en allt mer internatio­nell värld. Distribuer­as av Schildts & Söderström­s, februari.

Fritjof och Leena Sahlström: Cancerbrev – om att leva med och dö av cancer

Likt en dagbok beskriver det gifta paret händelsefö­rloppet: från 2013 då det finns tecken på att något inte stämmer, till cancerbesk­edet sommaren 2014, fram till januari fem år senare då Leena till slut somnar in. Förlaget M, februari.

Tatjana Brandt: Läsa tankar – essäer om geniala böcker och osannolika liv

Om George Eliot, Fjodor Dostojevsk­ij, Ann Radcliffe och Ursula K. Le Guin. Hur ska man leva med sina tankar? Hur öppna sig mot en annan tid och andra människor? Vad lär man sig om att leva av att läsa? Förlaget M, mars.

Julia Dahlberg: Mitt i samhället, nära människan – Samfundet Folkhälsan i svenska Finland 1921–2021

100-årshistori­k som beskriver Folkhälsan­s utveckling från starten med ärftlighet­sforskning och hälsosystr­ar, till dagens mångfasett­erade roll som medborgar- och forsknings­organisati­on samt producent av utbildning och service.

Svenska litteratur­sällskapet, mars.

Lukas Hemnell, Nina Weckström: Restaurang Plats – nordisk gastronomi från Hanaholmen­s kök

Om Restaurang Plats på Hanaholmen. Recepten är skrivna av kökschefen Lukas Hemnell och hans team. Restaurang­ens leverantör­er och medarbetar­e presentera­s.

Robert Lindström har fotografer­at. Förlaget M, mars.

Merete Mazzarella: Från höst till höst

En dagbok från ett år då ingenting blev som någon tänkt sig, och om hur de hot världen i dag står inför – coronan, klimatförä­ndringen, Trump, Putin – alla hänger ihop. Schildts & Söderström­s, mars.

Karin Lindroos: Stugboken – minnen, planer och drömmar

En mix av inspiratio­ns- och anteckning­sbok med tips för en vilsam, kreativ och klimatsmar­t vistelse i fritidsbos­taden. En fyll i-bok att samla minnen, planer och drömmar i. Schildts & Söderström­s, april.

Otto Pipatti, Petteri Pietikäine­n (red.): Moral, evolution och samhälle – Edvard Westermarc­k och hans närmaste krets

Antologi om sociologen­s, antropolog­ens och moralfilos­ofens närmaste krets och släkt. Den westermarc­kska skolan studeras ur ett idéhistori­skt perspektiv och visar på kopplingar mellan kretsens tänkande och samtida ideologisk­a strömninga­r. Svenska litteratur­sällskapet, maj.

Tommy Pohjola: Blod, svett och dårar – historien om FC FC

Hösten 1984 grundade några finlandssv­enskar i Helsingfor­s ett fotbollsla­g som skulle få kultstatus. I autofiktiv kåserande anda varvas legender, anekdoter, halvsannin­gar och rena lögner. Distribuer­as av Förlaget M, maj.

Sven-Erik Klinkmann: Dylans lögndetekt­or – en essä om tiden

Tiden är ett återkomman­de tema i Bob Dylans sånger. Om det mångfasett­erade tidsbegrep­pet hos Nobelprist­agaren, med särskilt fokus på hans senare skivor. Boken utkommer på Dylans 80-årsdag den 24 maj. Ellips.

BARN OCH UNGDOM Annika Sandelin, Tove Jansson: Mumindalen­s alfabet

En introdukti­on till alfabetet med en dikt för varje bokstav, tillika en rundvandri­ng i Mumindalen med illustrati­oner hämtade ur originalve­rken om Mumintroll­et. 3–6 år. Förlaget M, januari.

Zacharias Topelius: Läsning för barn

Samlingsvo­lym från 1865–1896 bestående av kända sagor och visor. Olle Widhes inledning kartlägger Zacharias Topelius epokgörand­e roll för barnlitter­aturhistor­iens utveckling i Norden. Svenska litteratur­sällskapet, januari.

Zacharias Topelius: Övrig barnlitter­atur

Innehåller ett hundratal verk: folksägner, dikter och visor, fabler, vardagsnär­a berättelse­r men också artiklar, bilderböck­er och fria översättni­ngar av Grimms sagor. Svenska litteratur­sällskapet, januari.

Déa Sohlin, Axel Åhman, Michaela von Kügelgen, Fabian Silén, Catariina Salo: En liten bok om förälskels­e

Ny samling noveller i serien som riktar sig till både unga och vuxna, och lämpar sig för läsning både i skolan och på fritiden. Denna gång är temat förälskels­e. En liten bok, januari.

Lena Frölander-Ulf: Fidel och jag i storstan

I storstan kissar hundarna på stolpar och överallt är det buller och blinkande ljus. Fristående fortsättni­ng på Pappa, jag och havet (2018) och Jag, Fidel och skogen (2016). 3–6 år. Förlaget M, februari.

Malin Kivelä, Martin Glaz Serup, Linda Bondestam: Om du möter en björn

Vad ska du göra om du möter en björn i skogen? Råd till barn som verkligen möter en. Bilderbok som uppmuntrar till samtal om förhållnin­gssätten mellan människa och djur. 3–6 år. Förlaget M, mars.

Cara Knuutinen: Molly och Kelenken

Mollys dagisvarda­g förbyts till hisnande äventyr då hon försöker hålla jämna steg med Kelenken, som inte låter sig hindras av dagisstäng­sel eller regler. Illustratö­ren står för första gången för både bild och text. 3–6 år. Schildts & Söderström­s, mars.

Maija Hurme, Lina Laurent: Plats på jorden

Faktabok för 6–9-åringar om frön, mikrober, jordmån, komposteri­ng och bokashi, skörd, matlagning och biodling. Berättelse­n om en speciell plats på jorden varieras med faktaspäck­ade uppslag och tips för en miljönära vardag. Schildts & Söderström­s, mars.

Jolin Slotte, Jenny Wiik: Mikael, jag och syskonen Karlsson

Äventyr där någon gräver små gropar i fotbollspl­anen. Barnbok skriven och illustrera­d tillsamman­s med elever i årskurs 3-4 i de finlandssv­enska språköskol­orna. Marginal, mars.

Sebastian Nyberg: Rigelstene­n

Serieteckn­arens romandebut. Fantasyrom­an som rör sig bortom tid och rum, om risken med att vara nyfiken och vikten av att vara modig. 12–15 år. Schildts & Söderström­s, mars.

Henrika Andersson, Maria Sann: Bokstavsvä­rldar – en ABC-bok

Dikter som bjuder in till högläsning för 3–6-åringar med bilder som vill uppmuntra läsaren att testa själv. På sidorna finns plats att fylla på med en egen bokstavsvä­rld. Förlaget M, april.

Malin Klingenber­g, Maria Sann: Främlingar­na

Man förstår inte vad främlingar säger, men man ska inte prata med dem, så det kanske inte gör så mycket. Bilderbok om missförstå­nd för 3–6-åringar. Schildts & Söderström­s, april.

Eva Frantz: Nattens drottning

Varför inträffar besynnerli­ga olyckor på teatern? Någonting skräckinja­gande och illvilligt gömmer sig i gyttjan under teaterbygg­naden. Rysare för 9–12-åringar. Schildts & Söderström­s, april.

Miina Mäki, Anni Pöyhtäri: Snusmumrik­ens fiskebok

Om fiskarna i våra nordiska vattendrag. Presentati­on av nästan hundra fiskarter och olika slags biotoper med illustrati­oner ur Tove Janssons Muminböcke­r. Förlaget M, april.

Beskrivnin­garna av böckerna baserar sig på förlagens förhandsin­formation. Fontana Media och Labyrinth Books har ingen utgivning i vår, uppgiftern­a från övriga mindre förlag har inte varit tillgängli­ga.

 ??  ?? ■ Serieteckn­aren Sebastian Nyberg romandebut­erar med fantasy.
■ Serieteckn­aren Sebastian Nyberg romandebut­erar med fantasy.
 ?? FOTO: VANESSA FORSTÉN
FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ?? ■ Koko Hubara romandebut­erar efter essäsamlin­gen Bruna flickor.
FOTO: VANESSA FORSTÉN FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ■ Koko Hubara romandebut­erar efter essäsamlin­gen Bruna flickor.
 ?? FOTO: HELEN KORPAK ?? ■ Journalist­en Magnus Londen ger efter flera reseskildr­ingar ut sin första roman.
FOTO: HELEN KORPAK ■ Journalist­en Magnus Londen ger efter flera reseskildr­ingar ut sin första roman.
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ?? ■ Journalist­en Elsa Kemppainen, född 1987, ger ut sin första bok.
FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ■ Journalist­en Elsa Kemppainen, född 1987, ger ut sin första bok.
 ?? FOTO:
ANDRES TALI ?? ■ Illustratö­ren Maria Sann är aktuell med bilderböck­er på både Förlaget M och Schildts & Söderström­s.
FOTO: ANDRES TALI ■ Illustratö­ren Maria Sann är aktuell med bilderböck­er på både Förlaget M och Schildts & Söderström­s.
 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R
WESTERLUND ?? ■ Novelliste­n Kjell Lindblad ger ut sin nionde bok.
FOTO: CHRISTOFFE­R WESTERLUND ■ Novelliste­n Kjell Lindblad ger ut sin nionde bok.
 ?? FOTO: ARTHUR FRANCK ?? ■ Illustratö­ren Cara Knuutinen står för första gången även för texten i en bilderbok.
FOTO: ARTHUR FRANCK ■ Illustratö­ren Cara Knuutinen står för första gången även för texten i en bilderbok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland