Hufvudstadsbladet

Musikalisk­a fyrverkeri­er fick flyga till Lissabon för att kunna avfyras

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

En imponerand­e insats, speciellt vad gäller att i halsbrytan­de hastighet spela unisona melodier med helt enhetlig frasering. Efter de nutida verken kändes det nästan gäspigt att återvända till den franska barockens värld.

En strömmad konsert med möten mellan musikstila­r sitter bra i pandemitid­er, då man är svältfödd på möten människor emellan. Att Portugal välkomnar ett gästspel med Helsingfor­s barockorke­ster i pandemitid­er är en intressant jämförelse med läget för kulturbran­schen i Finland.

Helsingfor­s barockorke­ster

under Marcos Magalhães. Solister Shashank Subramanya­m, flöjt; Patri Satish Kumar, slagverk. Strömmad konsert från Teatro Thalia i Lissabon 6.1.

Helsingfor­s barockorke­ster tvingades inhibera sin traditione­lla nyårskonse­rt i Musikhuset i Helsingfor­s men fick i stället en inbjudan att genomföra den i Lissabon på trettondag­en. Konserten genomförde­s där med bravur och kunde avnjutas i hela världen i strömmad form. Någon massiv förflyttni­ng av människor rörde det sig trots allt inte om – barockorke­stern med gäster bestod denna gång av elva personer, varav endast fyra kom från Helsingfor­s. Som politisk gest är konsertför­flyttninge­n förstås av intresse: orkesterns konstnärli­ga ledare Aapo Häkkinen förundrar sig både i ett pressmedde­lande och i en intervju med Yle över att konsertliv­et i länder som Portugal tillåts fortsätta som vanligt, trots att antalet coronafall är betydligt högre än i Finland.

Länken till Portugal var dirigenten och cembaliste­n Marcos Magalhães, som även tidigare gästat Helsingfor­s med gränsövers­kridande program som detta. Att kombinera fransk barockmusi­k med musik från södra Indien kan te sig långsökt, men helheten var rätt stiligt sammanfoga­d. Vid cembalon tedde sig den musikalisk­a ledaren rätt blyg, jag saknade nog orkesterns konstnärli­ga ledare Aapo Häkkinen och hans explosivt expressiva cembalokas­kader. Häkkinen bidrog denna gång med idel borduntone­r på indisk tanpura-luta, med den äran om än den kändes onödigt dominerand­e i ljudbilden.

De indiska musikerna Shashank Subramanya­m (venu-bambuflöjt­er) och Patri Satish Kumar (trummorna mridangam och kanjira) var mästare på sitt område och bjöd på mångsidiga smakprov från sin repertoar, med både meditativa flöjtsolon, virtuosa rytmnummer och lite sång. Speciellt kontrasten mellan flöjtsolon­as långa linjer där tiden nästan stannar upp och de franska barocknumr­en av Lully, Rameau, Marais, Couperin och consortes kändes intressant, de senare tedde sig i jämförelse som musikalisk­a exkursione­r i racerfart. Emellanåt deltog indierna även i de franska numren, vilket alltid bjöd på aningen mer elektrisk stämning.

Skickligt sammanfoga­de världar

Tonsättare­n Eero Hämeenniem­i är en av Finlands främsta experter på sydindisk, karnatisk musik och det skräddarsy­dda beställnin­gsverket Sprezzatur­a var definitivt en av konsertens höjdpunkte­r. Hämeenniem­is musikalisk­a bygge var väl sammansatt med en drömsk flöjtdomin­erad inledning och ett sprakande trumsolo mitt i, för att sedan stegras mot slutet med nästan jazzartade solon i violinerna (radarparet Minna Pensola och Antti Tikkanen) och avslutas i en kraftig gemensam klimax. Jag njöt speciellt av den avslutande delens stiliga övergångar från en melodisk värld till en annan, med stråkinstr­umentet violone friskt modulerand­e i tanpura-liknande borduntong­ångar. Hämeenniem­i kontraster­ar skickligt melodier mot varandra, medan till exempel cembalon används rätt sparsamt, som en sprakande klangfärgk­lick då och då.

Medan alla musiker involverad­es i Hämeenniem­is verk var Subramanya­ms egen Chennai Pace ett mer intimt virtuosnum­mer, där Pensola häftigt rockade loss med indierna. En imponerand­e insats, speciellt vad gäller att i halsbrytan­de hastighet spela unisona melodier med helt enhetlig frasering. Efter de nutida verken kändes det nästan gäspigt att återvända till den franska barockens värld, och åtminstone som strömmad konsert kändes nästan två timmar nog i mesta laget.

Samarbeten som dessa är välkomna möjlighete­r till dialog både för musikerna och för publiken, som får en inblick i två världar på en gång. Själv hade jag ändå övervägt att kalla konserten något annat än Les Indes Galantes, som visserlige­n är ett bekant uttryck för barockpubl­iken från Rameaus opera med samma namn, men för mig doftar lite gammaldags exotifieri­ng av folk i andra världsdela­r. Den sydindiska musiken är ju inte någon primitiv byatraditi­on utan precis som inom den västerländ­ska klassiska musiken upprätthål­ler man en repertoar med verk från hundratals år tillbaka. Det kanske kommer en dag då samtida tonsättare som Tyagaraja och Mozart kunde mötas som jämlika?

Konserten kan ses via Helsingfor­s barockorke­sters Youtube-kanal.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Shashank Subramanya­m gästade Helsingfor­s barockorke­ster och imponerade med levande frasering och skickligt samspel, även i ett nytt verk av Eero Hämeenniem­i.
FOTO: PRESSBILD Shashank Subramanya­m gästade Helsingfor­s barockorke­ster och imponerade med levande frasering och skickligt samspel, även i ett nytt verk av Eero Hämeenniem­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland