Hufvudstadsbladet

Sympati för bombaren

-

”Bruna personer som begår massmord är 'terroriste­r', vita personer är 'olyckliga enstöringa­r'." Nästan två decennier efter terroratta­ckerna 11 september 2001 och efter att ”kriget mot terrorisme­n” inleddes har denna spefulla mediekriti­ska observatio­n upprepats tills den blivit en kliché.

En gammal stillbild från tv-serien The Simpsons där polisen använder en etnisk färgkarta för att bestämma brottsrubr­icering låg redan sparad och väntade på många hårddiskar då Anthony Quinn Warner på juldagen brände av sin självmords­bomb i Nashville i Tennesse och sällade sig till raden av gärningsmä­n om vilkas etnicitet och motiv internets debattörer kan bråka. Lyckligtvi­s dog inga utomståend­e denna gång.

Själv har jag börjat tröttna på denna form av snabbtugga­d mediekriti­k. Det som från början varit en träffsäker och finurlig sammanfatt­ning av den xenofobisk­t präglade dubbla standard som många medier applicerar på massmördar­e av olika etnicitete­r, känns i dag som en utantilläx­a som man slentrianm­ässigt spottar ur sig för att markera sin egen position på den politiska identitets­kartan.

Till de många varningar som kritiska röster till vänster (och i rättvisans namn också i vissa fall till höger) höjde om ”kriget mot terrorn” hörde inte enbart invändning­en att den nya, luddiga definition­en av ordet ”terrorist” breddats på ett sätt som selektivt misstänkli­ggjorde just muslimer och/eller personer med annan hudfärg än vit. En annan, lika viktig, kritik var att själva breddandet av definition­en, oavsett vem som i första hand får en ny stämpel i pannan, bidrar till ett allmänt paranoidar­e samhällskl­imat som sedan får negativa följder för fler och fler. Om folket ser terroriste­r bakom varje hörn och önskar sig allmänt hårdare tag från myndighete­rna för att skydda sig kan det få oanade följder, oavsett om dessa fantomterr­orister är islamister eller skinnskall­ar.

En inhemsk parallell: då finska myndighete­r förbjöd Finska motståndsr­örelsen var det lätt att känna triumfens sötma och för stunden glömma bort hur de poserat med gummibolls­kanoner och svartblänk­ande militärisk­a pansarford­on på antirasist­iska demonstrat­ioner. Men när samma myndighets långa arm sedan lämnar en rejäl fläck peppargas i ansiktet på en tonåring från Elokapina och på den finska rättsstate­ns glänsande spegelbild så är det plötsligt en chock att fråga sig hur man hamnat här.

Det här är något som slår mig då jag recenserar Svenska Yles kriminalpo­dd Bomben i Myyrmanni. Det hade varit lätt att inkludera den pliktskyld­igt kritiska brasklappe­n att poddens skapare Fanny Malmberg eventuellt behandlar sin vite cis-heterogärn­ingsman Petri Gerdt ”för sympatiskt”, jämfört med till exempel en IS-bombare. Även om förståelse, eller ens mänsklig sympati, för motiv eller intentione­r hos en person som i praktiken tagit livet av ett flertal människor är riskabelt som kreativ infallsvin­kel så är det ändå viktigt att minnas att också alternativ­et ensidigt fördömande kan leda in på minst lika farliga vägar. Även om man gör det för att vara ”proportion­erlig” eller ”rättvis”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland