Hufvudstadsbladet

Polariseri­ng risk också i Finland

Den radikala högern gått framåt i Finland och Europa

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

En stormning av någon av de demokratis­kt valda institutio­nerna i Finland är inte sannolik, bedömer experter. Men samtidigt råder en oro även hos oss över den polarisera­de stämningen och skärpta retoriken.

– Ord och gärningar behöver inte nödvändigt­vis gå hand i hand, men kan göra det. Då vissa konstant piskar upp stämningen och omänskligf­örklarar människogr­upper, sänks tröskeln för våldsamma handlingar, säger överkommis­sarie Jari Taponen vid Helsingfor­spolisen.

Statsvetar­en Johanna Vuorelma ser likheter mellan hur USA:s president Donald Trump drivit sin politik och det politiska fältet i Finland.

– Visst innehåller Sannfinlän­darnas sätt att påverka många liknande element. De är på inget sätt främmande hos oss.

Det finns skäl till oro också i Finland efter att vi sett händelsefö­rloppet med stormninge­n av kongressby­ggnaden i USA i onsdags. Det menar Johanna Vuorelma, som är statsvetar­e och forskare vid Tammerfors universite­t.

Hon betonar att Finland inte är immunt för det som sker i omvärlden. Så nära som i Tyskland försökte demonstran­ter inta parlaments­byggnaden i höstas. Vi kan också se mot Ungern och Polen och den högerpopul­istiska retorik och politik som återfinns på många håll i Europa.

Historiskt sett påminner Vuorelma om att det har förekommit politiskt våld även i vårt land. Det här är också något som terrorismf­orskaren Leena Malkki

har betonat. Inbördeskr­iget 1918 och Lapporörel­sen 1929 är exempel.

Insikten om detta kan enligt Vuorelma få oss att vara på vår vakt, men också göra oss närsynta och få oss att tro att det lugn som har rått de senaste årtiondena automatisk­t fortsätter.

Ett scenario där man skulle storma Riksdagshu­set och försöka avbryta en session, som i Washington DC i onsdags, ser Vuorelma ändå inte som särskilt sannolikt.

– Det skulle kräva politisk ledning eller en politisk ledare som styr medborgare i den riktningen. I alla fall nu finns det ganska många spärrar för det. I USA var stormninge­n inte en impulsiv rörelse från folket utan i gångsatt från Trumps håll.

Institutio­nerna ifrågasätt­s

Men ser man på hur Trump har drivit sin politik finns det enligt Johanna Vuorelma likheter också på det politiska fältet i Finland. Hon pekar mot Sannfinlän­darna som enligt henne hör till dem som främst visat stöd för Trump. Hit hör bland andra partiordfö­randen Jussi Halla-aho.

Sannfinlän­darna är enligt den senaste partimätni­ngen det största partiet i Finland.

– Visst innehåller Sannfinlän­darnas sätt att påverka många liknande element. De är på inget sätt främmande hos oss.

På samma sätt som Donald

Trump kritiserar även Sannfinlän­darna systematis­kt politiska institutio­ner, liksom också rättsväsen­det, medier och universite­t.

Det här är institutio­ner som i Finland står för stabilitet och kontinuite­t och därmed verkar stärkande och skyddande. Genom att deras berättigan­de ifrågasätt­s ökar ändå deras sårbarhet.

– Det är en utveckling som inte sker på en gång men de här strömninga­rna finns.

Både Trump och Sannfinlän­darna vill enligt Vuorelma, liksom många andra populister, skapa misstro mot det politiska systemet och visa på att det skulle vara korrupt och opålitligt.

Redan före valet började Trump bygga upp en bild av att det förekommer valfusk, vilket kulmineran­de i stormninge­n. En liknande retorik återfinns nu inför det finländska kommunalva­let också bland sannfinlän­dska gräsrötter.

– Vi tänker kanske att vår demokrati är bestående när vi en gång har byggt upp den. Men det är viktigt att vi inser att demokrati är en process som konstant behöver stärkas, och att folk måste förstå innebörden av vad demokrati är. I USA ser man nu att demokratin­s idé är i kris. Man utmanar valresulta­t och erkänner inte att man i en demokrati kan förlora ett val, säger Johanna Vuorelma.

Internet motor

En central motor i händelsern­a i USA var sociala medier och olika alternativ­a plattforma­r på nätet. Ser man på aktivitete­n på sociala medier råder det ingen tvekan om att upploppet och ockupation­en av kongressby­ggnaden var organisera­de, anser professor Aki-Mauri Huhtinen vid Försvarshö­gskolan.

– Något liknande kan hända var som helst, och orsaken kan vara vad som helst – inte minst om vi håller för hårt fast vid tanken på att samhället är enhetligt och koherent och delar en gemensam syn på saker. Man måste förstå att det bubblar på nätet, och den saken kommer inte att försvinna, säger Huhtinen, som för närvarande är stationera­d vid Natos kompetensc­enter för strategisk kommunikat­ion i Riga.

Informatio­n – och desinforma­tion – bryr sig inte om nationella gränser, och möjlighete­rna till social interaktio­n på nätet i kombinatio­n med en ökad tro på konspirati­onsteorier skapar enligt Huhtinen grogrund för ökad polariseri­ng. Det kan sedan ta sig uttryck i upplopp som de vid den amerikansk­a kongressby­ggnaden.

– I demokratis­ka länder har vi av hävd sett på informatio­n och desinforma­tion som problem som gäller auktoritär­a länder och diktaturer. Det är först nu man vaknat upp till att det här är ett problem som gäller alla.

Hurdan kunde den gnista vara som skulle få fyr på upplopp också i Finland? – Det är kanske inte någonting som skulle ske precis nu, men till exempel sådant som hänger ihop med mångkultur kunde vara en sådan sak. Den nationalis­tiska populismen har många anhängare och det syns i hela Europa och världen. Genom att det finns de som upprätthål­ler motsättnin­gar på sociala medier är det möjligt att sedan ta steget ut på gatorna i något skede, säger Huhtinen.

Ökad ojämlikhet och nedskärnin­gar i coronakris­ens spår kan också öka riskerna, menar han.

– Om det finns ett ökat antal människor som inte finner en plats på arbetsmark­naden och inte ser en framtid kan det bidra till att det blir lättare att mobilisera folk.

Bland demonstran­terna och upploppsma­karna i USA är tron på valfusk central, men också bland annat konspirati­onsteorin Qanon, som ser en djävulsk sammansvär­jning hos eliten, hade av allt att döma många anhängare på plats.

Inte heller finländarn­a är immuna mot konspirati­onsteorier, säger Huhtinen.

– Det är lätt att följa olika grupper globalt på nätet. Problemet är att det är svårt att veta hur mycket folk följer sådant, det behöver inte märkas utåt. En trend är nu dessutom att grupper som odlar extremt tänkande flyttar till egna bubblor på nya plattforma­r, där myndighete­rna inte har koll åtminstone genast.

Så var det också inför onsdagens upplopp.

”Retoriken har skärpts i Finland”

Överkommis­sarie Jari Taponen, som är chef för Helsingfor­spolisens förebyggan­de enhet, påpekar i ett Twitterinl­ägg att extremhöge­rns uppsving har skett parallellt med den populistis­ka radikalhög­erns uppgång i USA, Europa och i Finland.

Taponen betecknar händelsern­a på andra sidan Atlanten som resultatet av medveten agitation och konfrontat­ion och skriver att ”samma saker tyvärr också sker hos oss.”

”Nu har vi igen bevittnat kraften i agitatoris­ka och förnedrand­e ordval mot andra. Vi har själva egna erfarenhet­er av motsvarand­e 100 år tillbaka.”

Taponen säger till HBL att sättet som folk uttrycker sig på i sociala medier har blivit grövre de senaste åren. En del debattörer kritiserar hårt andra människor, förnedrar dem och drar sig inte från att omänskligf­örklara minoritete­r. Uppviglarn­as avsikt är att få de stora massorna att dras med och börja tycka lika.

Taponen ser inte direkt att motsvarand­e som skedde i Washington DC skulle kunna hända hos oss.

– Men det är oroväckand­e att stämningen och retoriken även i Finland har skärpts och även här har den radikala extremhöge­rn gått framåt.

– Ord och gärningar behöver inte nödvändigt­vis gå hand i hand, men kan göra det. Då vissa konstant piskar upp stämningen och omänskligf­örklarar människogr­upper, sänks tröskeln för våldsamma handlingar, påpekar Taponen.

Ett fenomen som särskilt oroar Jari Taponen är om folk av rädsla för att stöta sig med extremiste­rna, låter bli att säga ifrån.

– Om människor väljer att inte ta parti eller säger att de hör till mittfåran för att undvika polariseri­ng betyder det att extremiste­rnas och agitatorer­nas beteende på sikt normaliser­as, säger Taponen.

 ?? FOTO: JOSE LUIS MAGANA / TT-AP ??
FOTO: JOSE LUIS MAGANA / TT-AP
 ?? FOTO: JOHN MACDOUGALL/ LEHTIKUVA-AFP ?? I Tyskland försökte högerextre­ma demonstran­ter storma det tyska riksdagshu­set i samband med en coronaskep­tisk demonstrat­ion i Berlin i höstas. Finland är inte immunt, påverkar forskare.
■
FOTO: JOHN MACDOUGALL/ LEHTIKUVA-AFP I Tyskland försökte högerextre­ma demonstran­ter storma det tyska riksdagshu­set i samband med en coronaskep­tisk demonstrat­ion i Berlin i höstas. Finland är inte immunt, påverkar forskare. ■
 ??  ??
 ?? FOTO:
JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? 612-demonstrat­ionerna har försökt samla flera högerextre­ma rörelser och anhängare i Finland. Fältet är ändå mer splittrat nu efter att Högsta domstolen har förbjudit Nordiska motståndsr­örelsen.
■
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA 612-demonstrat­ionerna har försökt samla flera högerextre­ma rörelser och anhängare i Finland. Fältet är ändå mer splittrat nu efter att Högsta domstolen har förbjudit Nordiska motståndsr­örelsen. ■
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Då vissa konstant piskar upp stämningen och omänskligf­örklarar människogr­upper, sänks tröskeln för våldsamma handlingar, säger överkommis­sarie Jari Taponen.
FOTO: CATA PORTIN ■ Då vissa konstant piskar upp stämningen och omänskligf­örklarar människogr­upper, sänks tröskeln för våldsamma handlingar, säger överkommis­sarie Jari Taponen.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Ett scenario där man skulle storma Riksdagshu­set och försöka avbryta en session, som i Washington DC, ser statsvetar­en Johanna Vuorelma inte som särskilt sannolikt.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Ett scenario där man skulle storma Riksdagshu­set och försöka avbryta en session, som i Washington DC, ser statsvetar­en Johanna Vuorelma inte som särskilt sannolikt. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland