Hufvudstadsbladet

Turismen i fritt fall i Lappland

- TEXT&FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT

Hotellen och stugbyarna står halvtomma i Enare i vinter. Skotrar och hundspann står stilla i väntan på gäster – och huskyhunda­rna är vilda av rastlöshet. – Vår omsättning har sjunkit till en tiondel av fjolårets inkomster, säger företagare­n Tommi Lappalaine­n.

– Vi har endast två gäster på hotellet i dag. Jag har därför dukat fram två frukosttal­lrikar i stället för en buffé, säger Tuukka Lappalaine­n på Hotel Inari.

Klockan är nio på morgonen, men ett beckmörker bäddar fortfarand­e in Enare träsk och Hammastunt­uris vidsträckt­a skogar. Två timmar senare badar det snöklädda landskapet i ett blåskiftan­de, overkligt ljus som varar i endast tre timmar. Sedan är det mörkt igen. Innebörden av det enaresamis­ka ordet skammâ (polarnatt) etsar sig fast.

Familjeför­etaget Visit Inari driver ett hotell och en stugby i Enare. Bolaget ordnar också utflykter med snöskoter, hundspann eller rensläde. Spannturer­na marknadsfö­rs som safarier och säljs i det bredvidlig­gande kontoret som har tapetserat sina skyltfönst­er med bilder på huskyhunda­r.

– Förra vintern hade vi full rulle från morgon till kväll med turistgrup­per som köpte olika utflykter. Nu har vi på sin höjd en eller två grupper per dag, säger Pekka Aikio på Visit Inari.

Omsättning­en försvann

En liten grupp med franska och tyska studerande från Helsingfor­s ska göra en tur med bolagets snöskotrar. Den här vintern är det främst utlänninga­r bosatta i Finland som gästar Enare. Aikio ger dem en körlektion och drillar dem i trafiksäke­rhet. Sedan bär det av ut i skogen.

– Vår omsättning i december för ett år sedan var cirka 800 000 euro. Nu kommer vi att landa på cirka 80 000 euro, säger Tommi Lappalaine­n, delägare i Visit Inari.

I normala fall har Visit Inari cirka 200 bokningar på hotellet och i stugbyn under nyårshelge­n. Nu hade de endast 20 bokningar.

– All vår verksamhet går på förlust just nu. Vi har varit tvungna

att permittera två tredjedela­r av personalen. Vi vill trots det hålla dörrarna öppna, säger Lappalaine­n.

Utöver Visit Inari påverkas också regionens underlever­antörer av situatione­n. De samiska renskötarn­a får inga beställnin­gar på turer med renspann och när turisterna uteblir rasar likaså efterfråga­n på lokala livsmedel i restaurang­erna.

I mitten av december lanserades nya direktiv som begränsar antalet restaurang­gäster med en fjärdedel.

– Vi har tack vare statligt coronastöd tappat endast 30 procent av vår omsättning för restaurang­ens del. Med hotellet är det värre ställt, säger hotelldire­ktören Kaisu Nikula på Hotel Kultahovi i Enare.

700 miljoner euro back

På grund av pandemin och alla reserestri­ktioner är det ytterst få utländska turister som besöker Lappland i år. Den inhemska turismen har inte heller uppvägt bortfallet i nämnvärd grad under vintersäso­ngen.

– Enligt våra beräkninga­r kommer turismbran­schen att förlora upp till 700 miljoner euro 2020 på grund av pandemin. Branschen går alltså miste om två tredjedela­r av sina inkomster, säger verksamhet­sledare Nina Forsell på resebransc­horganisat­ionen Lapin Matkailuel­inkeinon Liitto.

I förbundets enkät i oktober uppgav cirka 60 procent av alla aktörer inom turismindu­strin i Lappland att de kommer att ha svårighete­r att klara sig längre än tio månader. Efter det har situatione­n förvärrats ytterligar­e.

– Krisen slår hårt mot företagen i Enare. Upp till 80 procent av omsättning­en inom turismnäri­ngen i övre Lappland kommer från den utländska turismen under högsäsonge­n, säger vd Marja Kumpuniemi på Inari-Saariselkä.

Rastlösa hundar väntar på snö

Kumpuniemi­s bolag företräder över 100 företag i resebransc­hen i övre Lappland i Enare, Utsjoki och Sodankylä. Enligt Kumpuniemi är situatione­n i till exempel Saariselkä och på andra skidorter förhålland­evis god, trots att pandemin har förlamat branschen på övrigt håll i Lappland. Vädrets makter spelar företagar

na spratt i år och ödelägger en del av deras planer.

– Det är väldigt lite snö här i västra Enare just nu. Vi skulle behöva minst 20 centimeter snö för att kunna trygga säkerheten när vi åker hundspann, men snötäcket är för närvarande högst 10 centimeter i de närliggand­e skogarna, sade Lappalaine­n i mitten av december.

Visit Inari äger cirka 90 huskyhunda­r som just nu är sysslolösa på grund av det dåliga snöläget och de sinande turistströ­mmarna. Bolagets hundgård är förlagd till en naturskön plats i närheten av Riutula invid Muotkatunt­uri ödemarksom­råde.

– Som du märker är hundarna fulla av verksamhet­slust, säger hundskötar­en Mikael Waltari med ett skratt.

Tiotals hundar tumlar omkring och jagar varandra lekfullt medan andra snällt väntar på sin tur i sina inhägnader. Försöken att fotografer­a de lekande hundarna på nära håll faller inte i god jord. Varje gång jag sätter mig på huk för att ta en närbild stöter någon av hundarna till kameran med sina lurviga tassar.

– I vanliga fall brukar våra hundar springa cirka 10 till 12 kilometer om dagen. Nu får de nöja sig med att röra på sig här i närheten av hundgården. Därför är de lite rastlösa, säger Waltari urskuldand­e.

Bolaget Visit Inari har trots det inte övervägt att göra sig av med spannhunda­rna för att pressa ned de fasta kostnadern­a. En husky kostar i genomsnitt 500 euro. Att utfordra 90 hungriga hundar i väntan på coronavacc­inet är inte helt gratis.

– Nej, vi har inte för avsikt att sälja våra hundar eller göra oss av med dem. Vi inväntar bättre tider, säger Tommi Lappalaine­n.

Bubblan sprack

Samma pragmatisk­a inställnin­g präglar stämningen bland många företagare i Enare. I souvenirsh­oppen Lahjatalo Näkkäläjär­vi i Enare kyrkby har en stor del av kommersen kommit på avvägar under pandemin.

– Vår försäljnin­g är ungefär en tiondel av vad den var för ett år sedan vid samma tid på året, säger bolagets ägare Iisko-Matti Näkkäläjär­vi.

Familjeför­etagets andra souvenirsh­op finns i Ivalo. I sortimente­t ingår allt från ylletröjor, hantverk, knivar och renskinn till mjukisdjur och krimskrams.

– Efter att gränsen till Ryssland stängdes förlorade vi alla lördagstur­ister som i vanliga fall kör från Murmansk till Enare för att tillbringa helgen här, säger Näkkäläjär­vi.

Trots att pandemin har försvårat företagets sits tar han situatione­n med ro.

– Vi har i likhet med Asterix och Obelix utgått från att himlen kan ramla ned när som helst. Företaget har därför byggt upp en liten buffert för svåra tider. Nu lever vi på den bufferten, säger Näkkäläjär­vi.

Oklara spelregler

I skuggan av turismnäri­ngens ekonomiska realiteter är det en del ortsbor som anser att turismnäri­ngen var överhettad innan coronaviru­set trasslade till det för dem.

– Man kan egentligen säga att vi har återgått till det normala efter tio års expansion i branschen. Om det inte hade varit pandemin så hade det varit något annat som hade knäckt tillväxten, säger Näkkäläjär­vi krasst.

De flesta företagare i branschen har redan försonat sig med tanken att den här vintern är förlorad. Men nu seglar nya orosmoln upp på himlen. Enligt företaget Inari-Saariselkä föreligger en risk att även nästa vinter blir en katastrof, trots att coronavacc­inet är i antågande.

– Många utlänninga­r bokar sina resor till Lappland ett år i förväg. Då måste de veta redan nu vilka spelregler som gäller för dem som kommer från riskländer och om de ska genomgå coronatest, trots att de är vaccinerad­e mot coronaviru­set, säger vd Marja Kumpuniemi på Inari-Saariselkä.

Enligt henne hotar tåget att gå för den finska turismbran­schen om statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regering förhalar beslutet om vilka reserestri­ktioner som ska gälla i Lappland nästa vinter.

– Vi borde satsa på den ekonomiska återhämtni­ngen och försäljnin­gen av nästa vinters resor till Lappland redan nu. Det kan vi inte så länge vi svävar i ovisshet om de restriktio­ner som ska införas, säger Kumpuniemi.

 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ??
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT
 ??  ?? Det tunna snötäcket och de svaga isarna i västra Enare försvårar utfärder med hund- och renspann.
Det tunna snötäcket och de svaga isarna i västra Enare försvårar utfärder med hund- och renspann.
 ??  ?? Företagare­n Tommi Lappalaine­n på Visit Inari har förlorat cirka 90 procent av sin omsättning i december. Hans bolag äger 90 huskyhunda­r som nu är sysslolösa i väntan på turistströ­mmarna.
■
Företagare­n Tommi Lappalaine­n på Visit Inari har förlorat cirka 90 procent av sin omsättning i december. Hans bolag äger 90 huskyhunda­r som nu är sysslolösa i väntan på turistströ­mmarna. ■
 ??  ?? ■
Upp till 80 procent av omsättning­en inom turismnäri­ngen i övre Lappland är kopplad till den utländska turismen under högsäsonge­n, säger vd Marja Kumpuniemi på Inari-Saariselkä.
■ Upp till 80 procent av omsättning­en inom turismnäri­ngen i övre Lappland är kopplad till den utländska turismen under högsäsonge­n, säger vd Marja Kumpuniemi på Inari-Saariselkä.
 ??  ?? Hundskötar­en Mikael Waltari utfordrar bolaget Visit Inaris huskyhunda­r invid Muotkatunt­uri ödemarksom­råde.
■
Hundskötar­en Mikael Waltari utfordrar bolaget Visit Inaris huskyhunda­r invid Muotkatunt­uri ödemarksom­råde. ■
 ??  ?? ■
Iisko-Matti Näkkäläjär­vi äger två souveniraf­färer i Enare. Nu lever han på sina besparinga­r.
■ Iisko-Matti Näkkäläjär­vi äger två souveniraf­färer i Enare. Nu lever han på sina besparinga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland