Hufvudstadsbladet

Välgörenhe­t är inte vägen ur fattigdom

Brödköerna skapar debatt – igen. Alla vill inte se de problem som skapar köerna utan slår ifrån sig med att utbudet skapar efterfråga­n.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Ioch för sig stämmer det naturligtv­is att utdelning av mat gratis, utan frågor eller registreri­ng, leder till att maten går åt. Men att dra slutsatsen att mathjälp är bara hyckleri (HBL 4.1) och att det inte skulle finnas ett riktigt behov – det är att göra det alltför enkelt för sig.

Det finns behov av olika slag, och de blottar bristerna i vår sociala trygghet.

Matutdelni­ngen kom i gång i och med depression­en på 90-talet. Då var det ett nytt fenomen i Finland, som för första gången tog emot EUhjälp i form av mat. Depression­en på 90-talet ledde till arbetslösh­et, konkurser och överskulds­ättning och många av dem som då drabbades omfattades inte av vedertagna socialpoli­tiska stöd och hjälpsyste­m.

Brödköerna förknippad­es ändå med skam och stigmatise­ring.

I dag är brödköer och mathjälp etablerade stödformer. Det finns ungefär 400 organisati­oner i hela landet som delar ut mathjälp, och många av dem får ekonomiskt stöd av staten.

De som tar emot mathjälpen är sinsemella­n olika. För en del, som studerande, kan hjälpen behövas enbart tillfällig­t. Nu under coronatide­n har andelen studerande ökat i brödköerna. Det är troligen studerande som tidigare har jobbat och studerat parallellt. Coronakris­en har slagit hårt mot branscher som har sysselsatt unga.

En annan grupp som har ökat är människor vars inkomster plötsligt har minskat – på grund av permitteri­ngar eller arbetslösh­et. Det tar ibland tid att få i gång ersättning­arna och till exempel utkomststö­d får man inte om man har besparinga­r eller förmögenhe­t.

Också pensionäre­rna har ökat bland mottagarna. Då kan det vara höga medicin- och hälsovårds­kostnader som ligger bakom.

Just nu pågår ett forsknings­projekt kring brödköerna och mathjälpen. Ett liknande projekt gjordes 2012– 2014, med nuvarande inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) som projektled­are. 3 400 personer intervjuad­es. 82 procent av de intervjuad­e uppgav att de helt enkelt inte skulle klara sig utan mathjälpen. Det finns ingen enskild orsak till behovet, utan flera olika. Gemensamt för dem som intervjuad­es var att de enligt många olika mätare klarade sig sämre än befolkning­en i genomsnitt – de hade sämre hälsotills­tånd, bodde oftare i hyreslägen­het och var ensamma. De var äldre, ofta pensionäre­r eller arbetslösa eller permittera­de.

I det nya forsknings­projektet tar man reda på hur och om de som tar emot mathjälp som grupp har förändrats.

En hel del har hänt även med mathjälpsv­erksamhete­n på de drygt 20 år den har existerat.

Nu för tiden är matutdelni­ngen även ett sätt att komma åt matsvinnet, och har organisera­ts därefter. I Helsingfor­s finns en pinfärsk matsvinnst­erminal i Stapelstad­en. Det är ett samarbete mellan staden och Helsingfor­s kyrkliga samhälligh­et och går under namnet Stadin safka. Mat som inte längre kan säljas samlas in centralt, kontroller­as och fördelas till de organisati­oner som delar ut den.

I dag handlar det alltså både om att hjälpa människor och att minska matsvinnet.

För ett par år sedan utvecklade­s mathjälpen även mot att skapa samhörighe­t och gemenskap, i form av gemensamma måltider. Coronarest­riktionern­a har begränsat verksamhet­en, men måltiderna kommer att återupptas när det är möjligt. De ger en kontaktmöj­lighet, också för socialmynd­igheterna och andra som kan erbjuda annan hjälp. Många som behöver mathjälp känner inte till andra stödformer som de vore berättigad­e till.

Man kommer inte ifrån att mathjälpen, hur behövlig den än kan vara för enskilda personer och familjer, är en form av välgörenhe­t som i få fall leder ut ur fattigdom.

Dessutom påpekar professor Juho Saari, som är engagerad i bland annat forskninge­n kring mathjälp, att butikernas överloppsm­at kan minska drastiskt i framtiden. Butikerna har tack vare itutveckli­ngen bättre koll på vad de säljer och i vilka kvantitete­r. Det kan betyda mindre matsvinn i framtiden. Det är bra att förbereda sig inför en sådan situation, eftersom mathjälpen inte kan upphöra från en dag till en annan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland