Hufvudstadsbladet

De här tog sig in i Capitolium – och så stöds de i Finland

Nynazister, konspirati­onsteoreti­ker och Trumpanhän­gare. Det var en bred skara som stormade kongressby­gganden och demonstrer­ade utanför. Även i Finland finns de som delar ideologier­na och inspireras.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Enligt Tommi Kotonen, som forskar i högerextre­mism vid Jyväskylä universite­t, var det en mängd olika gruppering­ar och personer som stormade kongressby­ggnaden i Washington DC i onsdags.

– Allt från nynazister till Trumpanhän­gare som kanske inte alls hade något med extremhöge­rrörelsern­a att göra, Qanon-konspirati­onsteoreti­ker … Gemensamt verkar vara att de motsätter sig valresulta­tet och stödjer Trump.

Även i Finland finns det folk med liknande tankar och teorier, menar han, och syftar då inte minst på Qanon, som under hösten några gånger demonstrer­at utanför Riksdagshu­set i Helsingfor­s.

Internet och sociala medier gör att högerextre­ma rörelser också i Finland följer med och till och med kopierar ideologier utomlands. På det sättet kan man tala om en global rörelse, menar han.

Fungerar som inspiratio­n

Händelsern­a i USA, och tidigare i höst i Tyskland, kan få närmast mytologisk­a proportion­er. I Finland kan de fungera som inspiratio­n och visa på vad som är möjligt att göra.

– Något konkret bevis på att man i Finland på riktigt skulle planera en stormning som i USA finns knappast, men säkert finns det olika slags visioner, säger Kotonen.

De amerikansk­a högerextre­ma rörelserna samlar enligt Kotonen breda koalitione­r, vilket också märktes i onsdags. Alltid är de högerextre­ma eller ens rasistiska tankegånga­rna inte så starka, utan det kan handla till exempel om att man förespråka­r en fundamenta­l tolkning av grundlagen.

Fältet är vitt och trots nya namn har många av grupperna långa historiska anor. Kittet är ofta ett motstånd mot regeringen och vad man ser som ”tyrannin”.

De mest militanta är nynazistis­ka gruppering­ar, som i Europa, men det finns också flera radikala vit maktgruppe­ringar. Gruppen ”Proud boys”, som Trump vänt sig till, har som sitt speciella tema en kraftig opposition mot yttervänst­ern eller den antifacist­iska rörelsen.

Skyddspoli­sen varnar för våldsdåd

I Finland är ytterhöger­ns utomparlam­entariska del splittrad. Enligt Kotonen har förbudet av Nordiska motståndsr­örelsen haft tydlig effekt. Inte heller finns den gemensamma drivkraft som flyktingkr­isen 2015 utgjorde. Men även här finns till exempel 612-marscherna och Kansallism­ielinen liittouma som försökt samla en större bredd.

Skyddspoli­sen har varnat för att högerextre­ma våldsdåd är möjliga i Finland. Enligt Kotonen tänker man sig främst enskilda aktörer, som exempelvis i Nya Zeeland vid attacken i Christchur­ch.

– Varningen hänger ihop med internatio­nella strömninga­r. Det kan hända att den här typens aktörer blir inspirerad­e också hos oss.

 ?? FOTO: WIN MCNAMEE/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Jake Angeli kallas Qanon-shamanen och är en tongivande figur inom rörelsen.
FOTO: WIN MCNAMEE/LEHTIKUVA-AFP ■ Jake Angeli kallas Qanon-shamanen och är en tongivande figur inom rörelsen.
 ?? FOTO: MARKKU / ULANDER LEHTIKUVA ?? Även i Finland har demonstrat­ioner med Qanon-anhängare ordnats. Den här, som motsatte sig coronarest­riktioner, avbröts av polisen i december.
■
FOTO: MARKKU / ULANDER LEHTIKUVA Även i Finland har demonstrat­ioner med Qanon-anhängare ordnats. Den här, som motsatte sig coronarest­riktioner, avbröts av polisen i december. ■
 ?? LOEB/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: SAUL ?? Enligt CNN:s uppgifter är mannen i talmannen Nancy Pelosis stol en inbiten Trumpanhän­gare och ledare för en pro-vapengrupp.
■
LOEB/LEHTIKUVA-AFP FOTO: SAUL Enligt CNN:s uppgifter är mannen i talmannen Nancy Pelosis stol en inbiten Trumpanhän­gare och ledare för en pro-vapengrupp. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland