Hufvudstadsbladet

Trump: Jag ska inte delta när Biden svärs in

- EMMA GYLLESTAD/TT KRISTIN GROTH/TT

Donald Trump kommer inte att vara med då Joe Biden svärs in som president. Den sittande amerikansk­e presidente­ns besked kommer på Twitter, en tjänst som han åter får använda. Facebook har förlängt sin avstängnin­g av presidente­n sedan han upprepade gånger brutit mot plattforme­ns regler.

I ett filmklipp på Twitter säger Donald Trump att de som tog sig in i Capitolium i onsdags ”vanärade USA:s demokratis högborg” och att de bör straffas. Han säger också att känslorna efter valet måste lägga sig och lovar ett ”ordnat överlämnan­de” av presidentm­akten.

– En ny regering kommer att tillträda den 20 januari. Mitt fokus vänds nu till att säkerställ­a en smidig, ordnad och sömlös maktövergå­ng. Det här ögonblicke­t kräver helande och försoning, säger Trump.

Uttalanden­a är det närmaste som han har kommit till att erkänna sig besegrad av demokraten Joe Biden i presidentv­alet.

Trump påstår även i filmen att han gjorde allt han kunde för att snabbt få mer säkerhetsp­ersonal till Kapitolium på onsdagen, ett uttalande som ifrågasätt­s.

I ett annat meddelande lovar han att han fortsatt ska vara en ”stark röst” för den väljargrup­p som lade sin röst på Trump i novemberva­let.

Twitter meddelar att situatione­n löpande kommer att utvärderas framöver för att avgöra om det är aktuellt att vidta fler åtgärder mot Trumps konton.

Facebook förlänger

Även om Twitter har låtit Trump komma tillbaka till plattforme­n har Facebook fattat ett annat beslut och låst presidente­ns konto på obestämd tid.

Facebookch­efen Mark Zuckerberg uppger att företaget ser alltför stora risker med att öppna Trumps konton.

”De chockerand­e händelsern­a det senaste dygnet har visat att president Donald Trump har för avsikt att använda sin återståend­e tid på posten för att undergräva en fredlig och laglig maktöverfö­ring till sin valda efterträda­re Joe Biden”, skriver Zuckerberg på Facebook.

Företaget förlänger därför avstängnin­gen av Trumps Facebookoc­h Instagramk­onton, så att den gäller under åtminstone de närmaste två veckorna, enligt uttalandet.

Fler stoppar Trump

Michelle Obama, hustru till USA:s tidigare president Barack Obama, manar sociala medier till ytterligar­e åtgärder mot president Trump.

”Nu är det dags för företag i Silicon Valley att sluta möjliggöra detta monstruösa beteende – och gå ännu längre än de redan har genom att permanent bannlysa denne man från deras plattforma­r”, säger hon i ett uttalande via Twitter.

Videoplatt­formen Twitch har stängt av nya videoström­ningar från ett Trumpkonto och videoappen Tiktok har stoppat klipp med talet Trump höll till anhängare före stormninge­n av Kapitolium, rapportera­r flera medier.

Snapchat meddelar att Trump har stängts ute från appen på grund av presidente­ns retorik, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland