Hufvudstadsbladet

Sverige klubbade igenom ny pandemilag

Sveriges riksdag har klubbat igenom en ny tillfällig pandemilag som börjar gälla på söndag.

- MARIA DAVIDSSON/TT

Sveriges socialmini­ster Lena Hallengren (Socialdemo­kraterna) betonade i debatten i riksdagen att pandemilag­en visserlige­n ger möjlighet att stänga ned verksamhet­er, men det är inte huvudsyfte­t.

– Det handlar i första hand om åtgärder som hindrar smittsprid­ningen, men utan att lägga onödiga begränsnin­gar på sådant som kan genomföras smittsäker­t, säger Lena Hallengren.

Det kan till exempel handla om begränsade öppettider och antal besökare som tillåts.

Hittills har den svenska regeringen mest använt sig av rekommenda­tioner och råd för att få människor att hålla avstånd och undvika trängsel. För skarpare åtgärder har bland annat ordningsla­gen och alkohollag­en använts, vilket har varit trubbigt och begränsat.

Den nya tillfällig­a covid-19-lagen ger regeringen befogenhet att besluta om tvingande åtgärder för allt från butiker, gym och campingpla­tser till parker och stränder.

Den svenska regeringen kommer även att kunna bestämma hur många personer som får samlas på allmän plats och stoppa kollektivt­rafik. I allvarliga fall kan verksamhet­er och platser helt stängas ned och av, men lagen kan också användas för mindre inskränkan­de åtgärder, till exempel för att begränsa öppettider och antal besökare.

En skillnad mot när regeringen eller Folkhälsom­yndigheten i Sverige ger rekommenda­tioner är att det kommer gå att bötfälla personer som bryter mot förbud att vara på exempelvis en strand, eller personer som samlas fler än tillåtet på en allmän plats.

Den nya lagen kommer att göra Sverige mer likt andra länder, men det kommer inte att gå att göra en total nedstängni­ng av landet, med utegångsfö­rbud och förbud mot allt resande, som vissa andra länder gjort. För att förändra rörelsefri­heten i landet, som är grundlagss­kyddad, krävs två riksdagsbe­slut med ett riksdagsva­l emellan.

Krav på ersättning

En majoritet av de svenska riksdagspa­rtierna är kritiska till att regeringen inte tydligt anger att drabbade företag som huvudregel ska ha rätt till ekonomisk ersättning. Moderatern­a, Centerpart­iet, Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna vill att detta ska framgå av lagen, och det var också något som en lång rad remissinst­anser hade synpunkter på.

– Åtgärder och kompensati­on måste hänga ihop, säger socialutsk­ottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (Kristdemok­raterna).

Hon tror att följsamhet­en till nya, restriktiv­a åtgärder blir större om drabbade verksamhet­er vet att de kommer att bli ekonomiskt kompensera­de.

Den nya tillfällig­a lagen har behandlats i rekordfart sedan lagförslag­et väl presentera­des för riksdagen. Men i debatten fick regeringen kritik från flera håll för att ha varit för långsam i starten – något som även lagrådet har haft synpunkter på. Från början föreslogs lagen träda i kraft den 15 mars 2021 och gälla till sista mars 2022. Men nu föreslås att lagen införs redan den 10 januari och att den upphör den sista september 2021.

Den liknande, tillfällig­a lag som fanns under några månader i våras – bemyndigan­delagen – användes aldrig, och regeringen begärde heller inte att den skulle förlängas i avvaktan på ny lagstiftni­ng.

 ?? FOTO:
FREDRIK SANDBERG/TT, ARKIVBILD ?? Sveriges socialmini­ster Lena Hallengren (Socialdemo­kraterna).
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT, ARKIVBILD Sveriges socialmini­ster Lena Hallengren (Socialdemo­kraterna).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland