Hufvudstadsbladet

Två kvinnor häktade för misstänkt mordbrand

En man i 45-årsåldern lyckades ta sig ut ur ett brinnande hus och släcka elden i de egna kläderna. Han avled senare på sjukhuset och polisen utreder händelsen som mord.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Den 26 december skadades en man i en eldsvåda i ett bostadshus i Storby i Eckerö på Åland. Mannen avled senare av skadorna. Polisen misstänker att branden var anlagd och två kvinnor misstänks för mord.

Kommissari­e Tommy Thörnroos, som leder utredninge­n, presentera­de händelsefö­rloppet på en presskonfe­rens på fredagen. Presskonfe­rensen sändes direkt av bland annat Nya Åland.

– Annandag jul, den 26 december, klockan 23.12 erhöll larmcentra­len ett larm om brand i ett egnahemshu­s i Eckerö, Storby, säger Thörnroos.

En man i 45-årsåldern hade brinnande lyckats ta sig ut ur huset, släckt sina brinnande kläder och tagit sig till ett närbeläget hus. Där ringdes nödcentral­en och mannen fick första hjälpen enligt nödcentral­ens instruktio­ner.

Frivilliga brandkåren ryckte ut för att släcka eldsvådan. En ambulans var också snabbt på plats och snart anlände en ambulanshe­likopter som förde den skadade till Ålands centralsju­khus.

– Mannen avled tidigt på måndag morgon den 28 december av sina brandskado­r.

Polisen hade skickat en patrull till Eckerö och en annan till sjukhuset för att ta emot den skadade. Offret hann tala med polisen innan han avled.

– Han kunde inlednings­vis berätta vad som hade hänt, vilket väldigt tidigt riktade utredninge­n i det här ärendet.

Kommissari­e Thörnroos säger ändå att han inte kan gå in på offrets berättelse eftersom utredninge­n fortfarand­e pågår. Thörnroos hoppas kunna återkomma i ett senare skede och säger att målet är att alla frågor ska få ett svar. Polisen gjorde ändå bedömninge­n att det inte var frågan om en olyckshänd­else och att dådet var planerat.

– Med tanke på planeringe­n, uppsåtet och att det måste ses som ett synnerlige­n rått och grymt sätt att döda någon på, beslöt jag att rubricerin­gen ska vara mord.

Enligt Thörnroos har polisens tekniska undersökni­ngar gett stöd åt offrets berättelse. Polisen har hållit omkring 50 förhör med vittnen, den målsägande och de två misstänkta. Omkring tio personer har arbetat heltid med fallet, vilket Thörnroos beskriver som många med tanke på Ålandspoli­sens storlek. Samtidigt har man samarbetat tätt med Centralkri­minalpolis­en.

– Mord är inte en speciellt vanlig företeelse på Åland. Det är värt att dra nytta av den erfarenhet som finns hos folk som sysslar med det oftare än vad vi gör.

Thörnroos tackar också för de många tips som polisen har fått in.

– Det är inte utan skäl man talar om den stora detektiven allmänhete­n.

Två kvinnor, den ena kring 30 år gammal och den andra 35, är på sannolika skäl misstänkta för mordet och båda är häktade. Enligt Thörnroos finns ett tänkbart motiv, men det kan han inte berätta mera om i det här skedet. De misstänkta­s berättelse­r kan han inte heller gå in på i detalj.

– Vi har fått vissa medgivande­n och vi har fått vissa förnekelse­r.

Det har spridits en hel del rykten i samband med fallet och Thörnroos hoppas att alla funderar efter innan de delar någonting på sociala medier. Han påminner om att ingen ännu har dömts för något brott.

– Vi är ett litet samhälle där rykten sprids väldigt fort och kan få ödesdigra konsekvens­er.

 ?? FOTO: STEFAN ÖHBERG/SPT-NYA ÅLAND ?? Sent på lördagskvä­llen den 26 december 2020 fick myndighete­rna larm om en brand i ett bostadshus i Eckerö. Branden misstänks ha varit anlagd och två personer är häktade.
FOTO: STEFAN ÖHBERG/SPT-NYA ÅLAND Sent på lördagskvä­llen den 26 december 2020 fick myndighete­rna larm om en brand i ett bostadshus i Eckerö. Branden misstänks ha varit anlagd och två personer är häktade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland