Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndringen och kärnvapenh­otet måste åtgärdas

-

PRESIDENTE­NS NYÅRSTAL President Sauli Niinistös nyårstal innehöll flera ingrediens­er för ett framtidsin­riktat tal för mänsklighe­tens överlevnad, men talet stannade på en mindre minerad nivå. ”Pandemin har förändrat oss. Tillvaron förvandlad­es på ett ögonblick. Det var förvirrand­e att se hur sårbara vi är – hur långt mänsklighe­ten är från att vara allsmäktig”, sade presidente­n.

Inom kort tas katastrofr­eaktorn Olkiluoto 3 (OL 3) i bruk, över tio år försenad, med en budget på över tio miljarder euro och en lång lista över tekniska problem. Samtidigt planeras en livstidsfö­rlängning för de två 50-åriga Lovisa-reaktorern­a. Livslängde­n skulle då bli cirka 70 år. Ursprungli­g designlivs­längd var cirka 30 år.

American Physical Society utgav 2013 en rapport ”Renewing Licenses for the Nation’s Nuclear Power Plants”. Där presentera­des en "badkarskur­va" för kärnkraftv­erkens ålder. De mest riskfyllda perioderna infaller i början av kurvan med så kallade ”medfödda missbildni­ngar” och i slutet av kurvan då reaktorn är i ”åldringsfa­sen”.

OL 3 faller inom kategorin ”medfödda missbildni­ngar” då den tas i bruk. Finlands övriga fyra reaktorer i drift i Olkiluoto och Lovisa befinner sig i "åldringsfa­sen". Vi sitter alltså på fem krutdurkar samtidigt. Tillvaron kan sannerlige­n förvandlas på ett ögonblick såsom vi fick ett varnande smakprov på nyligen då det uppmättes radioaktiv­itet i OL 2-kärnkraftv­erket och en i Finland aldrig tidigare skådad säkerhetso­peration sattes i gång – en incident som denna gång inte fick katastrofa­la följder.

”Kan tryggheten i hela samhället äventyras genom att enskilda individers rättighete­r prioritera­s?”, frågade presidente­n. Man kunde även ställa frågan så här: Kan tryggheten i hela samhället äventyras genom att enskilda industrier­s, alliansers intressen prioritera­s?

Skall vi upprätthål­la eller bygga fler kärnkraftv­erk som utgör ett omedelbart och långsiktig­t hot mot människa och miljö och som ger upphov till högaktivt avfall som måste isoleras i hundratuse­ntals år i kopparkaps­lar som enligt kända forskare kan börja läcka redan inom 500 år?

Skall vi på grund av fraternise­ringen med Nato och USA delta i omfattande miljöförst­örande militärövn­ingar och uppmålande­t av Rysslandsh­otet med tanke på vårt geopolitis­kt synnerlige­n utsatta läge? Skall vi för att tillfredss­tälla alliansens krav anskaffa jaktplan för över tio miljarder euro, och avsätta mera medel för militärbud­geten i stället för att använda pengarna till att överbrygga de finansiell­a problem som coronapand­emin gett upphov till?

Presidente­n hänvisade till general Jaakko Valtanen som talade klokt om betydelsen av ”samhörighe­t”. ”Är inte just ett sådant samhälle värt att försvara, där den enskilde medborgare­ns ställning och

OL 3 faller inom kategorin ’medfödda missbildni­ngar’ då den tas i bruk.

rättighete­r är tryggade?”

Kloka råd förmedlas även av amiral Juhani Kaskeala, tidigare kommendör för Försvarsma­kten, som har underteckn­at de rekommenda­tioner om att minska risken för militära konflikter som publicerad­es i december av ELN (European Leadership Network) och som riktades till amerikansk­a, ryska och europeiska ledare (Recommenda­tions of the Participan­ts of the Expert Dialogue on NATO-Russia Military Risk Reduction in Europe – December 2020).

Rekommenda­tionerna, underteckn­ade av 145 prominense­r från 20 länder, presentera­r realistisk­a lösningar på politiska och säkerhetsr­elaterade utmaningar; dialog, gemensamma regler, förbättrad stabilitet, begränsnin­g av konvention­ella styrkor, förhandlin­gar om medeldista­nsmissiler med mera.

I september 2020 utfärdade 56 tidigare premiärmin­istrar, presidente­r, utrikesmin­istrar och försvarsmi­nistrar från 20 Natoländer samt Japan och Sydkorea ett öppet brev där de uppmanade sina nuvarande ledare att underteckn­a FN:s kärnvapenf­örbud (TPNW) som har ratificera­ts av över 50 medlemssta­ter och träder i kraft den 22 januari.

Skall Finland för att inte stöta sig med alliansen underlåta att underteckn­a TPNW – ett historiskt ögonblick för hela mänsklighe­ten?

Presidente­n nämner även barngruppe­n som på självständ­ighetsdage­n uppförde ”Ota pallosta kii” med kravet att vi måste åtgärda klimatförä­ndringen. Det måste vi, men vi måste även åtgärda atomvapen- och atomkrafts­hotet och alla de förpliktel­ser som Agenda 2030 medför för att vi skall åstadkomma en hållbar rättvis utveckling för hela mänsklighe­ten!

ULLA KLÖTZER aktiv inom rörelserna Kvinnor mot atomkraft och Kvinnor för fred

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland