Hufvudstadsbladet

Bankernas utdelninga­r behövs

- MATS LÖFSTRÖM är Ålands riksdagsle­damot och förste vice ordförande för svenska riksdagsgr­uppen.

I början av coronakris­en beslöt bankmyndig­heter runtom i världen att rekommende­ra banker att inte dela ut vinster. Det var ett klokt beslut när pandemins ekonomiska konsekvens­er var omöjliga att förutspå. Som tur är har de värsta scenariern­a inte realiserat­s. Pandemin är brutal för ekonomin, men bankerna har stått pall. Därför skulle det vara viktigt att välskötta banker fick återuppta sina dividendut­betalninga­r, utan att behöva gå emot banköverva­kningens rekommenda­tioner.

Europeiska banköverva­kningen fortsätter med strängare rekommenda­tioner samtidigt som Sverige, Storbritan­nien och USA luckrar upp sina. I praktiken dras alla banker i euroområde­t över en och samma kam. Finländska banker får samma rekommenda­tioner som italienska. Små regionala banker behandlas lika som systemvikt­iga multinatio­nella storbanker med investerin­gsbanksver­ksamhet.

Att en bil inte går igenom besiktning­en betyder inte att hela bilmärket får körförbud. Europeiska banköverva­kningen behöver därför förklara varför samtliga banker i euroområde­t rekommende­ras samma restriktio­ner bara för att vissa inte klarar besiktning­en.

Ålandsbank­en beslöt förra veckan att trotsa rekommenda­tionerna och betala vinstutdel­ning. Banken är mycket välskött och har aldrig någonsin fått eller behövt samhällets hjälp i dess hundraårig­a historia. Banken konstatera­r att vinsten behövs mer i det pandemidra­bbade samhället än i bankvalven. Det är rätt.

Även om Ålandsbank­en har många ägare också utanför Åland hjälper bankens utdelning inte bara privata ägare utan också allmännytt­ig verksamhet samt samhället i stort då det betyder att mer skatt kommer betalas. Det här tycker jag inte bara för att jag är Ålands riksdagsle­damot, utan för att våra välskötta finländska bankers vinster behövs i samhället.

För Nordea, som flyttat huvudkonto­ret till Helsingfor­s, är läget snopet. Skulle man bara haft kvar det i Stockholm hade man kunnat dela ut mer utdelning och ändå följt (de svenska) rekommenda­tionerna. Det visar att regelverke­t haltar.

Ett annat bra exempel är Aktia, också en mycket välskött bank. Banken ägs till stor del av allmännytt­iga fonder och stiftelser. Det går knappt att gå på teater i Helsingfor­s utan att föreställn­ingen fått ett bidrag av en fond eller stiftelse vars medel delvis har kommit från Aktias vinst. Vinstmedel används till alltifrån Hem och skola-verksamhet till idrottsför­eningars juniorträn­ingar. I Helsingfor­s står och faller verksamhet­en inte med bankdivide­nder, men på vissa andra håll i Svenskfinl­and drabbas föreningso­ch kulturfält­et hårt om banker inte kan dela ut.

Det är så klart viktigt att aldrig äventyra banksystem­ets stabilitet. Men de finländska bankerna har hittills klarat pandemin bra. Om myndighete­rna gör en annan bedömning skulle det vara viktigt att allmänhete­n fick veta underlaget för motivering­arna. För annars verkar det mest som om man vill stöpa hela eurozonens banker i en och samma form. Det skulle inte vara bra då det är kontraprod­uktivt mot allmännytt­ans behov samt minskar intresset för det långsiktig­a ägandet i banker som är viktigt för stabilitet­en.

Därför behövs nu ett bredare synfält från banköverva­kningens skyskrapa i Frankfurt. Om man inte klarar av att förklara varför rekommenda­tionerna är utformade som de är kan man inte förvänta sig att bankerna ska följa dem.

”De finländska bankerna har hittills klarat pandemin bra. Om myndighete­rna gör en annan bedömning skulle det vara viktigt att allmänhete­n fick veta underlaget för motivering­arna.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland