Hufvudstadsbladet

Vilka är fördelarna med centralsty­rd klimatpoli­tik?

- HANS BERGLUND Sjundeå FREDRIK SONCK kulturchef, HBL

KLIMATPOLI­TIK I HBL (2.1) definierar Fredrik Sonck hur framgångsr­ik klimatpoli­tik skall se ut. Jag uppmanar läsarna också att ta del av Jarl Ahlbecks insändare (HBL Debatt 5.1) som enligt min åsikt på ett utmärkt sätt visar ihålighete­n i den förstnämnd­as påstående.

Vad en lekman har svårt att förstå är hur Sonck kan veta hur påföljdern­a av att begränsa energikons­umtionen inte blir värre än påföljdern­a av klimatuppv­ärmningen? Och vilka är fördelarna med ett mera centralsty­rt samhälle i klimatpoli­tiken? Var får lekmän ta del av denna visdom?

SVAR Fossilt kol är en ändlig resurs. Med andra ord blir en omställnin­g av energiförs­örjningen nödvändig i vilket fall som helst, om inte av klimatskäl nu, så av ekonomiska skäl senare. Att klimatupph­ettningen hotar enorma materiella och immateriel­la värden har sedan Sternrappo­rten 2006 belysts i otaliga dokument.

Min poäng med krönikan var att visa på behovet av ett lika resolut politiskt ledarskap i klimatkris­en som i coronakris­en. Ingen – varken Beglund, jag, Jarl Ahlbeck, staten eller någon annan – har alla svar nu. Men utan att förringa utmaningar­na för ett nordligt land som Finland måste arbetet fortsätta och intensifie­ras.

Ahlbeck har svårt föreställa sig gröna arbetsplat­ser eller över huvud taget något annat än fossilsamh­ällets fortsatta bestånd. Men är det något historien visar så är det väl just att vi inte kan föreställa oss de radikala förändring­ar som vi i efterhand ofta vill ta för givna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland