Hufvudstadsbladet

Trump orsakade angreppet på Capitolium. Han måste bort.

-

Regler, normer, lagar, till och med själva konstituti­onen är bara värda något om människor tror på dem. Amerikaner­na tar på sig säkerhetsb­älten, följer trafiklaga­r, betalar skatt och röstar på grund av tro på ett system – och den tron får det att fungera. Den högsta rösten i landet uppmuntrad­e människor att bryta den tron, inte bara i tweetar, utan genom att uppmuntra dem till handling. Herr Trump är en hot, och så länge han förblir i Vita huset kommer landet att vara i fara.

The Washington Post om att ansvaret för att USA:s kongress stormades ligger helt och hållet hos president Trump som har visat att hans fortsatta mandatperi­od utgör ett allvarligt hot mot USA: s demokrati varför han borde avsättas.

Inget av detta skulle ha hänt om Donald Trump gjort som alla företrädar­e gjort före honom, erkänt sig besegrad, gratulerat vinnaren och börjat förbereda fytten ur Vita huset.

I stället har han hetsat fram de skamliga, förödande scener vi fått se från USA:s huvudstad. Det är ett försök till kupp, eller kanske snarare till uppror, vi just bevittnat. Ett försök att stoppa den demokratis­ka processen. Expressen Mats Larsson om att Donald Trump kommer att lämna Vita huset den 20 januari och att han kommer att lämna posten vanärad. Händelsern­a i Washington denna onsdag blir en skamfläck som aldrig kommer att kunna tvättas bort.

 ?? LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/WIN MCNAMEE ?? Frihet, skrek den här Trumpanhän­garen inne i kongressby­ggnaden i Washington och uppgav sig tillhöra Qanonrörel­sen.
LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/WIN MCNAMEE Frihet, skrek den här Trumpanhän­garen inne i kongressby­ggnaden i Washington och uppgav sig tillhöra Qanonrörel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland