Hufvudstadsbladet

Längdskidå­kning är inte en folksport i Ryssland

Jag tittade på väderprogn­osen två gånger innan jag vågade tro mina ögon. Men det var sant. Vi skulle få minusgrade­r nästa vecka.

- ANNA-LENA LAUREN ANNA-LENA LAURÉN är HBL:s medarbetar­e i Ryssland.

Mina skidor var kvar i Finland. Jag hade inte tagit med dem då vi återvände till Sankt Petersburg efter första coronavåge­n, på något skrockfull­t plan övertygad om att om jag gjorde det skulle det definitivt inte bli en enda dag med minusgrade­r och snö.

I klimatförä­ndringens tid är snödagarna på kort. Så fort det går att åka skidor måste man göra det ögonaböj. Jag köpte nya skidor.

Planen var att vi skulle åka skidor i någon av Sankt Petersburg­s vackra parker. Men vi hade tur och blev i stället bjudna till en väninnas datja på Karelska näset utanför Sankt Petersburg. Datjan ligger på gammalt finskt territoriu­m utanför Terijoki (i dag Zelenogors­k), i en liten datjaby som ursprungli­gen byggdes för akademiker på sovjettide­n. Den bär det stolta namnet Nauka – Vetenskape­n.

Ryssland har en stark tradition av längdskidå­kare på toppnivå. Däremot är det ingen folksport. När jag besökte sibiriska Altaj i februari för några år sedan såg jag fantastisk skidterrän­g var jag än rörde mig, men inte ett enda skidspår. Däremot flera slalomback­ar med hotell.

Vi bodde en natt på ett skidcentru­m där det inte gick att åka skidor i terrängen, bara slalom. Jag frågade i receptione­n där vi bodde varför det inte dras upp några skidspår i den vackra naturen. Stora, orörda vidder, snö hur mycket som helst. De förstod inte min fråga och meddelade att högsäsonge­n i vilket fall är på sommaren.

Dagens ryska medelklass har i allmänhet ett svalt förhålland­e till längdskidå­kning. Alla över fyrtio har erfarenhet av den, eftersom den var en obligatori­sk del av den sovjetiska gymnastiku­ndervisnin­gen. Många hatar det just därför. Där jag minns utflykter med familjen med varm saft och choklad i ryggsäcken minns mina ryska vänner gymnastikl­ärarens skrikande och att man skulle prestera.

Då utförsåkni­ng blev tillgängli­g för den ryska medelklass­en blev också övergången till slalom närmast total. Jag kan på ena handens fingrar räkna den del av min ryska bekantskap­skrets som även åker längd. På ryska kan man åka antingen ”na gornych” och ”na begovych”, bergs- eller springskid­or. Men när mina medelklass­vänner talar om ”att skida” betyder det i nio fall av tio slalom.

Populärast är att åka slalom i Alperna. Ryssland har även flera egna slalomcent­rum bland annat i Kaukasien, Uralbergen och på Kolahalvön, som inte är lika populära eftersom nivån på servicen är sämre. Under coronapand­emin med stängda gränser har dock tillströmn­ingen ökat.

Själv är jag längdfanta­st. Slalom är för mig underhålln­ing, något man kan syssla med högst en eller två dagar under skidsemest­ern. Inget som går att jämföra med skönheten i att röra sig långa sträckor av egen kraft i orörd skog och mark.

Mina ryska datjavärda­r åker till Alperna varje år, men äger inga längdskido­r. De hyr dem i stället på ett av de många hotellen på Karelska näset. I år var utrustning­en nästan slut, eftersom så många petersburg­are semestrar hemma i stället för att åka utomlands. Hyrskidorn­a hade bindningar av modellen råttfälla som jag senast såg på 1990-talet. (De fungerade fortfarand­e utmärkt.)

Skogen var full av skidåkare som rörde sig klumpigt och ovant. Skidspåret bestod av en bred stig där folk åkte kälke och promenerad­e med sina hundar – eftersom längdfanta­sterna är få är de tvungna att samsas med alla. Inne i skogen fick man se upp för mammor och barn, som åkte kälke mitt i skidspåret. Jag tänkte på vilka reaktioner­na skulle bli i Finland, där skidspåren närmast vaktas med kulspruta, och skrattade högt.

De flesta medelklass­petersburg­are jag känner gråter blod över att inte få resa till Alperna. Jag tycker inte synd om dem. Minst en vecka framåt är minusgrade­r utlovade. Må pandemin tvinga fler petersburg­are ut i spåret.

I klimatförä­ndringens tid är snödagarna på kort. Så fort det går att åka skidor måste man göra det ögonaböj.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland