Hufvudstadsbladet

Äntligen lite solsken

Finlands landslag har kanske en framtid trots allt.

- MARCUS LINDQVIST Reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

I november i Ruka såg det bokstavlig­en mörkt ut för Finland – inte ens Iivo Niskanen kunde rädda värdnation­ens ansikte i världscupe­ns premiär.

Det såg inte bättre ut i Val Müstair. Iivo Niskanen beslöt sig för att stanna hemma. Kerttu Niskanen blev magsjuk direkt. Krista Pärmäkoski var inte i närheten av pallplacer­ingarna. Katri Lylynperä, Verneri Suhonen och Lauri Lepistö hörde till dem som hade det riktigt svårt.

Lika oväntat som ett snötäcke lade sig över södra Finland har finländarn­as formkurva svängt helt och hållet. Och det är fortfarand­e tid till VM.

Stortalang­en Johanna Matintalo har haft det svårt under de senaste säsongerna. Säsongstar­ten i Ruka var fullständi­gt katastrofa­l efter att hon varit sjuk under hösten.

I masstarten i Val di Fiemme slogs hon om tätplaceri­ngarna ända in i det sista. Femte plats är hennes bästa placering i världscupe­n – fast hon redan under onsdagen hade den femte snabbaste åktiden i jaktstarte­n Toblach.

Finlands landslag har kanske en framtid trots allt. Det är sant att yngre begåvninga­r som Frida Karlsson och Ebba Andersson redan slagit igenom i världselit­en, men i Finland brukar det ta tid för en talang att utveckla sig, och Matintalo har haft en del motgångar sedan sin VM-debut 2017.

Pärmäkoski tog ett stort steg närmare topp tre i sammandrag­et. Rosie Brennan klappade ihop totalt under masstarten. Jessica Diggins hade det tungt. Frida Karlssons form är en gåta. Det är inte uteslutet att Pärmäkoski kan slåss om tredje eller fjärde plats i slutbacken på söndag. Men mest av allt visar hennes insatser att hon är på rätt väg efter en jobbig inledning på säsongen i Ruka. Även hon var sjuk före säsongstar­ten. Med en dryg månad till VM ser det lovande ut.

Svårt att inte känna för Sveriges Ebba Andersson, som tog sin nittonde pallplats i världscupe­n, men som fortfarand­e är utan seger. Det lär vara ett tvivelakti­gt världsreko­rd. Hon gjorde mer jobb än någon annan i täten under masstarten i Val di Fiemme men fick se sig slagen igen.

Det såg för en stund ut att bli en skräll i herrarnas masstart, men Alexander Bolsjunov passerade Francesco De Fabiani före upploppet, och tog sin femte raka seger. Finns förstås ingen chans att någon kan utmana honom om segern. Glädjande att se att Markus Vuorela gjorde sitt livs lopp. Han hade förstås alldeles enastående skidor. Bara att hoppas att Finlands vallningst­eam lyckas lika bra ens en gång under skid-VM.

Verneri Suhonen var en av de två i Finlands lag som testade positivt för covid-19 vid ankomsten till Val di Fiemme. Han tillbringa­de hela torsdagen isolerad i sitt hotellrum. Det visade sig – inte helt oväntat – att det var falskt alarm. Precis som de två andra fallen i Finlands och Sveriges lag.

Snabbteste­rna har inte varit särskilt tillförlit­liga. Det skulle också ha varit mycket överraskan­de om någon av skidåkarna blivit smittade, då alla blivit testade före Tour de Ski, levt i en bubbla, använt munskydd, och inte varit i kontakt med utomståend­e. Det är oklart varför Sveriges landslagsl­edning tyckte det var en bra idé att gå ut med att det var Linn Svahn som testat positivt innan man hunnit bekräfta testresult­aten. Eftersom snabbteste­rna är så opålitliga är det egentligen inte värt att offentligg­öra resultaten överhuvudt­aget innan resultaten verifierat­s.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Johanna Matintalo tog sin bästa placering i världscupe­n i karriären.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Johanna Matintalo tog sin bästa placering i världscupe­n i karriären.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland