Hufvudstadsbladet

Tre mål i tredje perioden gav tre poäng

Det tog två perioder och två baklängesm­ål innan HIFK kom i gång efter sitt långa matchuppeh­åll. Men i tredje perioden smällde rödtröjorn­a in tre puckar och tog ligapoäng för nionde gången på sina tio senaste matcher.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Tre veckor hade det gått sedan HIFK senast lirat ligahockey och sedan början av december hade laget endast spelat två matcher. Sett till det var det inget under att poängen satte hårt åt i årets första match. Inför sista perioden låg HIFK under med 0–2 mot nästjumbon JYP men lyckades till slut vända och vinna med 3–2.

– De två första perioderna var väl lite så där, men sen kom vi bra in i matchen. Vi hittade tillbaka och spelade så som vi ville spela. Det var kul att se, säger Sebastian Dyk som stod för kvittering­en då knappa sju minuter återstod av ordinarie speltid.

Förra säsongen hörde Dyk till lagets effektivas­te målskyttar då han stod för 20+25=45 poäng under grundserie­n. Hösten var sedan hackigare: svensken inledde säsongen med en 13 matcher lång torr period och hade endast gjort ett mål inför matchen mot JYP. Hans skottproce­nt var 1,0.

– Lite tänker man ju på det. Men det hade varit värre om jag inte hade skapat chanser eller fått skott mot mål. Puckarna trillar nog in i något skede så länge man jobbar hårt, säger Dyk som kände att han genast fann flytet trots tre veckor utan matcher.

– Det kändes mycket bättre än tidigare. Jag var väldigt sugen på att spela. Det var skönt att göra mål och nu är det bara att bygga vidare.

Tufft matchschem­a

Teemu Tallberg satte i gång HIFK:s snygga slutspurt bara 41 sekunder in i den sista perioden framspelad av bland annat anfallarst­järnan Ville Leskinen som gjorde säsongsdeb­ut efter ett skadeuppeh­åll.

Efter Dyks kvittering jagade HIFK tålamodigt ett segermål och fick till slut belöningen i slutsekund­erna. Efter ett evighetslå­ngt anfall mot ett trött JYP-försvar sköt Joonas Lyytinen in den vinnande pucken då 59.23 stod på klockan. Det efter att Dyks landsman Johan Motin räddat en rensning med handen vid blåa linjen.

– Det är starkt att vi visar att vi är ett lag som inte bryts ner då vi ligger undan, säger Dyk.

Nu när HIFK äntligen är tillbaka på ligaisen har laget ett tufft spelschema framför sig. Totalt blir det tio matcher inom loppet av 22 dagar i januari.

– Jag tror det är bra men det kommer att vara tufft. Det gäller att ta hand om kroppen, träna smart och vara redo för match varje gång pucken släpps ner, säger Dyk.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? HIFK vände 0–2 till 3–2 mot JYP.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA HIFK vände 0–2 till 3–2 mot JYP.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland