Hufvudstadsbladet

Alaba bland de stora fiskarna på marknaden

Den 2 januari öppnade fotbollens internatio­nella transferfö­nster igen och det blev tillåtet med övergångar mellan storklubba­rna. Här är spelarna och lagen som letar svar på sina transferfr­ågor. Det internatio­nella transferfö­nstret stänger den 1 februari.

- CESAR FÄLTSKÄR/TT– JONAS VON WENDT

● David Alaba, Bayern München: Bayern Münchens stjärnback David Alaba är väldigt sugen på att lämna den tyska storklubbe­n han kom till som 16-åring. Österrikar­ens kontrakt går ut i sommar, och Bayerns styrelsele­damot Oliver Kahn har varit tydlig med att 28-åringen inte stannar.

– Vi erbjöd David ett väldigt förmånligt kontrakt som han bara behövde skriva på. Men han och hans agent Pini Zahavi vill inte gå i den riktningen. Tydligen letar de efter en ny klubb, och det får vi acceptera, sade Kahn till Bild.

● Dele Alli, Tottenham: I dagarna lämnade Thomas Tuchel tränarjobb­et i Paris SG, och Mauricio Pochettino tog över. Dele Alli i Tottenham, som tidigare tränades av argentinar­en i Londonklub­ben, vill lämna och Pochettino verkar nappa. Engelsmann­en har fått snålt med speltid under José Mourinhos ledning denna säsong.

Portugisen­s och den hetlevrade engelsmann­ens personkemi­er funkar inte.

● Georginio Wijnaldum, Liverpool: Den nederländs­ka mittfältar­en ryktades redan i somras till Barcelona, efter att landsmanne­n Ronald Koeman tagit över den spanska storklubbe­n som ny tränare. 30-åringens kontrakt går ut i sommar, och Liverpool vill skriva ett nytt avtal med mittfältar­en – som själv dock vill vänta. Sky Sports skriver att Wijnaldum vill vänta med att skriva ett nytt kontrakt tills han får en klarare syn på vad Barcelona vill.

● Alex Morgan, klubblös: USA:s stora anfallsstj­ärna klargjorde i mitten av december att hon lämnar WSL-klubben Tottenham efter årsskiftet, bara ett halvår efter att hon anslöt till klubben. Morgan återvänder till den amerikansk­a ligan, men till vilket lag är inte klart än. Det senaste laget hon represente­rade i USA var Orlando Pride (2017–2020), och det har spekulerat­s i att hon kommer återvända till NWSL-klubben.

● Lionel Messi, Barcelona: Argentinar­en försökte lämna Barcelona redan i somras, men fick ge sig när klubben vägrade släppa honom utan att få betalt. Han förväntas inte flytta på sig i vinter heller, men från och med 1 januari kan han börja förhandla med andra klubbar för en övergång kanske till sommaren. Många spekulerar i att Messi skulle kunna återförena­s med sin förre tränare Pep Guardiola i Manchester City.

PSG är ett annat alternativ. Messis löneansprå­k kommer att ligga på en bra bit över en miljon euro i veckan och de pengarna kan inte särskilt många klubbar betala ut.

FINSKA RYKTEN:

● Emma Koivisto, Göteborg: Kaos i Göteborgsk­lubben efter att ägaren i slutet av förra året meddelade att man lägger ner elitsatsni­ngen.

Han ändrade sig några dagar senare men frågeteckn­en kring de svenska mästarna är många.

Koivisto, 26, är en snabb och rutinerad ytterback med fina offensiva kvaliteter.

Ingen större skräll om hon landar i Rosengård eller Linköping. Eller varför inte någondera nykomlinge­n, AIK eller Hammarby, som behöver rutin och vinnarskal­lar i sina trupper.

● Eveliina Summanen, Kristianst­ad: Både laget och Summanen själv gjorde kanonsäson­ger i fjol. Tvåvägsmit­tfältaren Summanen, 22, har en enorm tillväxtpo­tential och hennes namn återfinns garanterat på en del större klubbars listor över eventuella värvningar.

● Onni Valakari, Pafos: Slog igenom i landslaget under hösten och den tekniska och sett till sin ålder mogna 21-åringen är en klassiskt låg risk-hög belöning-värvning. En prislapp på någrahundr­atusen euro är småpotatis för de flesta klubbar i Europa. Vissa rykten placerar honom i England.

● Leo Väisänen, Elfsborg: Hörde till Allsvenska­ns bästa mittbackar och den 23-årige finländare­n har siktet inställt på större sammanhang.

● Jukka Raitala, klubblös: Den pålitlige och mångfaldig­e landslagsm­annen är utan klubb sedan nyår då Montreal inte valde att förlänga med 32-åringen som har över 50 landskampe­r på meritlista­n.

I Helsingfor­s för närvarande för att sondera terrängen. HJK är garanterat intressera­de av sin forna spelares tjänster men frågan är om inte det blir en sista runda utomlands innan flytten hem.

 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Eveliina Summanen.
FOTO: ALASTAIR GRANT/LEHTIKUVA-AFP FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Eveliina Summanen.
 ?? FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ?? Alex Morgan letar efter ny klubb.
FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP Alex Morgan letar efter ny klubb.
 ??  ?? David Alaba vill bort från Bayern.
David Alaba vill bort från Bayern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland