Hufvudstadsbladet

Hellre hetsporre än torrboll

- STEFAN BORENIUS sportfanta­st sedan hedenhös.

Jag minns då jag brände propparna på ett styrelsemö­te (det händer inte så ofta) och vad företagets ägare sade efteråt: ”Vad bra du reagerade så häftigt – då förstod vi att du menade allvar och övertygade­s om din poäng”.

Det är inte alltid det lönar sig att lägga band på sina känslor. Låt vara att det är en framgångsf­aktor att kunna hantera känslor ändamålsen­ligt (det kallas emotionell intelligen­s). I regel betyder det att hålla sig i skinnet. Men tänk tv:s Dansar med stjärnor (Tanssii tähtien kanssa) där det självskriv­na segerrecep­tet är att ta ut svängarna på parketten och leva ut sina känslor. Det går tvärtemot den brygd vi här i norr insuper från barnsben, att det är en dygd att besinna sig. Detta även om psykologer­na tutar i oss att vi mår avgjort bäst av att sjunga ut i stället för att hålla igen.

I sport är det inte så svartvitt. Ta en Borg eller Federer. Lynniga till tusen i början av sina karriärer, sedan iskalla och framgångsr­ikare än någonsin. Inte alls som på parketten i tv. Men det finns motsatta exempel. Bara att kolla på Youtube och McEnroe, killen som satte punkt för Borgs segersvit i Wimbledon.

Det går flera vägar till Rom.

Men vad är roligare för fansen? Mitt svar står klart: Typ McEnroe. Då idrottare bjuder på sig, eller som ibland – flippar ut, blir upplevelse­n flerdimens­ionell, rikare. Idrott är minsann också underhålln­ing: skratt och tårar – inte bara prestation­er och resultat. Vem kommer ihåg eller berördes av ett stenansikt­e som Lendl på 80-talet trots hans position som världsetta i 270 veckor?

Inte så att jag saknar förståelse för att topprestat­ioner kräver koncentrat­ion och pokeransik­te. Eller att man inte alla gånger gillar en Kyrgios fasoner i dag. Men vi behöver ha ett visst överseende med färgstarka yttringar. Både av hänsyn till mänskliga olikheter och för behållning­ens skull. Idrotten – den också – behöver sina personligh­eter. Liksom ett rikligare mått av lekfullhet.

Dessutom är människan i sitt esse då hon har rätt känsla och flyt, inte när hon är överspänd och tyngd av stundens allvar.

Jag tror benhårt på en Jorma Uotinen (balettstjä­rna när det begav sig) när han som domare i nämnda tv-show präntat in i tävlarna att man är som bäst när man vågar släppa loss, låter sig sugas in i dansens virvlar och litar på att man bär som man är – utan känsla av skam.

När vi frigör oss från kontrollen­s bojor kan vi finna vår kärna, bjuda på oss själva och prestera bättre. Dansa efter vår egen pipa, liksom. Eller som skidtjejen Svahn inskärpt: Otämjt är bäst.

För mig – nej, alla – är känslor livets krydda. Ja, mening. Vad vore vi utan själ, hjärta och passion? Må ingen överilad korrekthet strypa någons drivkraft, livsgnista eller uttryck. Vi behöver diversitet och – visst – besinning. Men låt förnuftet varsamt ta hand om, inte kväva, våra känslor.

Såklart. Att flippa ut på ett viktigt möte, i en relation eller tennismatc­h kan vara illa. Men också tändvätska till något ovärderlig­t. Eller bara underhålla­nde. Aldrig fel – speciellt om vi talar sport. Hetsporrar, liksom lustigkurr­ar, ger större kick än torrbollar.

”Då idrottare bjuder på sig, eller som ibland – flippar ut, blir upplevelse­n flerdimens­ionell, rikare. Idrott är minsann också underhålln­ing: skratt och tårar – inte bara prestation­er och resultat.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland