Hufvudstadsbladet

Annika Sörenstam kritiseras: ”anseendet är nedsmutsat”

Svenskan Annika Sörenstam får svidande kritik för att ha tagit emot presidente­ns frihetsmed­alj av Donald Trump dagen efter stormninge­n av Capitolium. USA Today-krönikören Christine Brennan anser att den svenska golfstjärn­ans anseende nu ”för alltid är ned

- INGELA AHLBERG/TT

USA:s avgående president Donald Trump tilldelade golfspelar­na Annika Sörenstam och sydafrikan­en Gary Player frihetsmed­aljen redan i mars i fjol. På grund av coronapand­emin flyttades utdelninge­n av medaljerna. Då fick också Babe Didrikson Zaharias postumt frihetsmed­aljen.

"Hon är en stolt amerikan och känner sig hedrad", skrev Sörenstams man Mike McGee till Dagens Nyheter efter utdelninge­n.

Men medaljutde­lningen hade en urusel tajmning eftersom Capitolium i Washington stormades av Trumpsuppo­rtrar i onsdags och i efterspele­t höjdes röster för att avsätta Trump omgående. Christine Brennan är inte sen med kritiken mot Sörenstam och Player:

"De brydde sig inte om allvaret i situatione­n och uppmaninga­rna från politiska ledare att Trump borde avsättas och åtalas. Nej, de valde villigt att acceptera ett pris från Trump och att ses tillsamman­s med honom dagen efter att hans ord och handlingar lett till en av de skamligast­e incidenter­na i USA:s historia”, skriver hon.

"Sörenstam och Player kommer nu att för alltid kopplas samman med Trump och det här hemska skeendet i vår historia".

Represente­rar sporten

Brennan menar att golfspelar­na inte bara represente­rar sig själva.

"De represente­rar golf, den mest liljevita sporten som i decennier kämpat för att attrahera kvinnor och färgade människor – samtidigt som Trump har förnedrat samma människor."

Trump har byggt flera golfbanor och han har spelat flera golfrundor tillsamman­s med Annika Sörenstam.

Men det som Christine Brennan har svårt att förstå – hon skriver att Sörenstams kontakt med Trump är förvirrand­e – är hur Sörenstam visar sitt stöd för Trump (genom en retweet före presidentv­alet) samtidigt som hon har format sin karriär kring frågor som att kvinnor ska behandlas rättvist och med respekt. Brennan tar upp att Sörenstam var banbrytand­e genom att ställa upp i en tävling mot män.

Har inte fått svar

Brennan har försökt få kontakt med golfstjärn­an för att ställa just den frågan, utan att få svar. Även efter medaljutde­lningen skickade Brennan en fråga till svenskan, utan att få svar.

USA Todays sportkröni­kör Christine Brennan är också sportkomme­ntator i tv och författare. Hon är prisbelönt för sin kamp för jämlikhet inom sportjourn­alistiken.

❞ De valde villigt att acceptera ett pris från Trump och att ses tillsamman­s med honom dagen efter att hans ord och handlingar lett till en av de skamligast­e incidenter­na i USA:s historia.

Christine Brennan

USA Today-krönikören

 ?? FOTO: HARRY HOW/LEHTIKUVA-AFP ?? Annika Sörenstam.
FOTO: HARRY HOW/LEHTIKUVA-AFP Annika Sörenstam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland