Hufvudstadsbladet

Skåpbilen som blev elektrisk

Efter en vecka med en eldriven skåpbil kan jag på allvar fundera på att skaffa en sådan om jag drev en operativ verksamhet som kräver transportu­trymme och om jag å yrkets vägnar skulle röra mig på ett relativt begränsat område varje dag.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Elbilar är mest till sin fördel i stadstrafi­k där de också gör den miljömässi­gt största insatsen genom att de lokala utsläppen av kväveoxide­r och partiklar är noll. Därför är det positivt att antalet eldrivna skåpbilar har börjat öka, även om inte i samma takt som på personbils­sidan. Den krassa sanningen är att det registrera­ts totalt endast 243 elskåpbila­r i Finland under de tre senaste åren, med Nissan E-NV200 och Renault Kangoo som föregångar­e och marknadsle­dare.

Men det tar sig, som pyromanen sa, och i år ökar utbudet och därmed säkert försäljnin­gen av eldrivna skåpbilar klart. Mot slutet av året presentera­des till exempel syskonen Citroën ë-Jumpy, Peugeot e-Expert och Opel Vivaro-e. De valdes nyligen kollegialt till årets skåpbil 2021 av europeiska journalist­er specialise­rade på nyttofordo­n. Snart finns också det fjärde syskonet med samma grundtekni­k, Toyota Proace, i butikerna i Finland.

Man förälskar sig inte i en skåpbil

När jag i vintermörk­et fick Citroëns version ë-Jumpy på provkörnin­g var det kanske inte kärlek vid första ögonkastet. Den chosefria transportb­ilen med sitt praktiskt metallglän­sande, räfflade golv i skåpdelen och sin personbils­inspirerad­e kupé fick i alla fall en godkännand­e nick av mitt nya yrkesjag. Om inte förr så när jag satte mig upp i den 5,3 meter långa och 1,9 meter höga bilen och rullade i väg på tysta fjät.

Den var i övrigt som att köra en personbil förutom att sittpositi­onen var extra hög och att ratten kändes ganska trög. I tillägg ger det långa axelavstån­det på nästan 3,3 meter bilen en tendens att röra sig lite sävligt. Fast bilen därför vill ta ut svängarna om man inte tyglar den med fast hand, svängde den ändå runt i en ganska liten korsning utan behov av att lägga i backen halvvägs längs cirkeln.

Att backa in i trånga parkerings­rutor gick galant tack vare de breda sidospegla­rna och den fina backkamera­n som visade hela bilen och som inte förvrängde bilden. Den är alltså en tilläggsut­rustning som rekommende­ras. Lastutrymm­et är lättåtkoml­igt med dubbeldörr­ar baktill och en sidodörr på höger sida. Elektrifie­ring av sidodörren samt en sidodörr också på vänster sida (tilläggsut­rustning) skulle göra livet ännu lättare för en effektiv yrkesperso­n.

Batteriet kostar

Citroën ë-Jumpy 75 kWh XL kostar drygt 49 000 euro utan tilläggsut­rustning. Det är närmare 14 000 euro mera än motsvarand­e dieseldriv­na, automatväx­lade version med en motor på 120 hk, men som importören­s representa­nt bevisade med siffror betyder det initiala priset inte allt. När alla faktorer inklusive bränslepri­set tas med i beräkninge­n är nämligen den eldrivna versionens totalkostn­ad snäppet mindre per månad om bilen hålls tre år och den totala körsträcka­n är 72 000 kilometer.

Bilen finns i tre olika längder XS, M och XL (460, 495 respektive 530 centimeter) av vilka minstingen XS finns endast med det mindre batteriet på 50 kWh. Priserna ligger mellan 43 000 och drygt 49 000 euro beroende på längd och batteristo­rlek. Systermode­llerna Peugeot e-Expert och Opel Vivaro-e ligger prismässig­t i samma klass.

Batteriet på 75 kWh ger bilen en nominell räckvidd på 330 kilometer som fulladdat. Laddtiden från 0 till 80 procent är 45 minuter med snabbladdn­ing på 100 kW. Bilens egen laddare kan ta emot ström på upp till 11 kW med tre faser och då laddas bilen från är 0 till 100 procent på 7,5 timmar.

Med det mindre batteriet är bilarna ungefär 3 000 euro billigare och räckvidden på motsvarand­e sätt 100 km kortare men av alla bilar som beställts lär endast en bråkdel ha det mindre batteriet.

Kilometrar­na som försvann

Gällande räckvidden ställde vintern i alla fall till det, för när jag laddat batteriet i vinternatt­en i några minusgrade­r visade bilens kördator siffran 302 km. När jag körde i väg ett dygn senare hade siffran sjunkit till 280 km för att minska till 180 km efter en körsträcka på cirka 50 km.

Några förklaring­ar till den höga energiförb­rukningen är att färden huvudsakli­gen gick på motorväg där luftmotstå­ndet är en veritabel energitjuv och att jag inte sparade på uppvärmnin­gen. I gengäld är bilen pigg och accelerera­r riktigt bra också i motorvägsh­astighet. Topphastig­heten är dock begränsad till 130 km/h. För att hålla styr på energiförb­rukningen kan motor- och uppvärmnin­gseffekten sänkas genom att man väljer körläget Eco.

I stadstrafi­k var bilen relativt tyst om man bortser från de dunsar och dunder som följer av att packåsnor som ska hålla för last inte har världens mjukaste fjädring, framför allt inte olastade. Motorljude­t, som i vanliga fall är mycket närvarande i skåpbilar saknas givetvis helt, men på motorväg stiger nog ljudnivån rejält på grund av däckljuden. Bilens audioutrus­tning är undermålig – till och med ett radioprogr­am med Benny Andersson om Abba och annat lät erbarmligt.

❞ Den chosefria transportb­ilen med sitt praktiskt metallglän­sande, räfflade golv i skåpdelen och sin personbils­inspirerad­e kupé fick i alla fall en godkännand­e nick av mitt nya yrkesjag.

I fjol nyregistre­rades 96 415 nya personbila­r. Det är över 15 procent färre än år 2019 men klart bättre än vad branschen väntade sig på våren då coronakris­en bröt ut. Under 2000-talet har bilförsälj­ningen varit lägre endast under finanskris­en 2009, då endast cirka 91 000 nya personbila­r registrera­des.

Den stora förändring­en var att drygt 18 procent av de nyregistre­rade bilarna var laddningsb­ara bilar. Fördelning­en var nästan 14 procent laddhybrid­er och närmare 4,5 procent elbilar. Andelen icke-laddningsb­ara hybrider, det vill säga full- och mildhybrid­er, ökade från nästan 14 procent 2019 till över 19 procent i fjol. Det innebär att klart över en tredjedel av de sålda bilarna hade en elektrisk motor i någon form.

Andelen laddningsb­ara bilar stod för hela 31,5 procent av nybilsregi­streringar­na i december. Tero Kallio, vd för branschorg­anisatione­n Bilimportö­rerna och -industrin, väntar dock att andelen minskar under årets första månader.

– Biltillver­karna ville sälja så många bilar som möjligt med låga koldioxidu­tsläpp på fjolårets sida på grund av att koldioxidu­tsläppskra­ven i Europa skärptes avsevärt i fjol. Under en övergångsp­eriod får varje nyregistre­rad bil med utsläpp på under 50 g/km dock en kompensati­onsfaktor. Den var två i fjol, det vill säga varje bil som gick under gränsen räknades som två, men kompensati­onsfaktorn minskar till 1,67 i år, säger han.

Begagnade bilar populära

Bilhandeln backade dock inte som helhet under fjolåret eftersom försäljnin­gen av begagnade personbila­r ökade med 1,4 procent till omkring 645 000 personbila­r. Drygt hälften av försäljnin­gen av begagnade bilar skedde i butiker.

Efterfråga­n på skåpbilar och små lastbilar återhämtad­e sig något snabbare än på personbila­r och tunga lastbilar. År 2020 registrera­des totalt 12 842 nya skåpbilar, vilket är 12,7 procent färre än år 2019. I december registrera­des 1 340 nya skåpbilar vilket är 19,7 procent fler än i december 2019. I fjol registrera­des totalt 871 lastbilar på under 6 ton, vilket är 4,2 procent fler än år 2019, men då försäljnin­gen av tyngre lastbilar samtidigt minskade, sjönk den totala försäljnin­gen av lastbilar med 14,7 procent till 3 430.

År 2020 registrera­des totalt 284 nya bussar, vilket är en halvering jämfört med 2019. Efterfråga­n på bussar har varit fortsatt låg eftersom antalet passagerar­e som reser med fjärrtrafi­k har varit en bråkdel av den normala.

Minusdomin­erad försäljnin­gsstatisti­k

Det var inte många bilmärken som noterade en försäljnin­gsökning i fjol. Bland tio i topp-märkena visade endast BMW plusförtec­ken, märkets försäljnin­g ökade med cirka 16 procent till drygt 4 300 bilar. Lite lägre ner på listan noterar Peugeot +5,8 procent (2 600), Tesla + 7,2 (990), Porsche +56,5 (313) och Mini +14,9 (293). Även Fiat och DS har en positiv försäljnin­gsutveckli­ng procentuel­lt sett men mängderna är små.

Mest sålda märke var Toyota med bred marginal till tvåan Volkswagen. Toyota sålde cirka 13 300 bilar (–12,6 procent) och VW 9 940 (–15,8). Trea var Škoda med 9 700 sålda bilar (–15,7), fyra Volvo med 7 700 sålda bilar (–16,3) och femma Kia med 6 950 sålda bilar (–4,6). Därefter följde Ford (5 960, –26,7), Mercedes-Benz (5 900, –5,1), BMW, Nissan (3 900, –24,8) och Opel (3 600, –32,4).

Den mest sålda modellen var Toyota Corolla (5 400) följd av Škoda Octavia (3 900), Toyota Yaris (3 400), Nissan Qashqai (2 900), Ford Focus (2 300), Volkswagen Golf (2 100), Volvo XC40 (2 000), Volvo V60 (1 960), Toyota Rav4 (1 914) och Volvo XC60 (1 740).

Bland de största förlorarna finns Jaguar (–63 procent), Dacia (–51), Mazda (–46), Subaru (–43), Honda (–35), Seat (–35), Land Rover (–33), Opel (–32) och Renault (–32).

❞ Andelen laddningsb­ara bilar stod för hela 31,5 procent av nybilsregi­streringar­na i december.

 ??  ?? Laddluckan på Citroën ë-Jumpy (liksom på systermode­llerna Peugeot e-Expert, Opel Vivaro-e och Toyota Proace EV) är placerad framme till vänster.
Laddluckan på Citroën ë-Jumpy (liksom på systermode­llerna Peugeot e-Expert, Opel Vivaro-e och Toyota Proace EV) är placerad framme till vänster.
 ??  ?? Bakdörrarn­a öppnas rejält och gör bilen lättlastad.
Bakdörrarn­a öppnas rejält och gör bilen lättlastad.
 ??  ?? Förarmiljö­n är som i vilken personbil som helst även om det är knappt om förvarings­utrymme för småsaker.
Förarmiljö­n är som i vilken personbil som helst även om det är knappt om förvarings­utrymme för småsaker.
 ??  ?? Toyota Corolla var fjolårets mest sålda bil. Den lyckades också öka sin försäljnin­g med nästan åtta procent.
Toyota Corolla var fjolårets mest sålda bil. Den lyckades också öka sin försäljnin­g med nästan åtta procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland