Hufvudstadsbladet

Koncernsys­tern utmanar

Eldrivna suven Škoda Enyaq iV bygger på samma teknik som Volkswagen ID.4 och bilarna kan ses som direkta konkurrent­er till varandra. De är båda intressant­a bilar som jag återkommer till i form av provkörnin­g i ett lite senare skede.

-

Škoda Enyaq iV är inte märkets första elbil i modern tid men då tillverkni­ngen av Škoda Citigo iV har upphört är Enyaq för tillfället märkets enda elbil. Dessutom finns laddhybrid­versioner av Octavia och Superb. Det har inte varit något fel på intresset för elbilen, för på importören Helkama Auto berättade vd Maija Koskela att orderstock­en uppgick till några hundra förhandsbe­ställninga­r redan i december.

Till att börja med kommer de bakhjulsdr­ivna specialver­sionerna Launch Edition och 125 Edition. Båda versionern­a är ganska rejält utrustade med 125 Edition som den lyxigare. Bilarna kostar mellan 43 000 och 58 000 euro beroende på batteristo­rlek och version. Batteriern­a finns i storlekarn­a 58 och 77 kWh och de är parade ihop med elmotorer på 132 respektive 150 kW.

– Vi har som målsättnin­g att under 2021 sälja 1 000 laddningsb­ara bilar i Finland. De första Enyaq börjar rulla här mot slutet av våren och mot slutet av året kommer modellens fyrhjulsdr­ivna versioner, säger Koskela.

Hon betonar att för den som funderar på en elbil i år kan det vara värt att beakta att statens inköpsstöd på 2 000 euro fortsätter under 2021 men att det endast gäller bilar som kostar under 50 000 euro.

– Dessutom har det tillkommit ett extra avdrag för elbilar då det gäller tjänstebil­ars förmånsvär­de. Det stiger från 120 till 290 euro och är i kraft åtminstone fram till 2025, vilket är positiva nyheter för den som har bilförmån, säger Koskela.

TEXT & FOTO: BO INGVES

❞ Vi har som målsättnin­g att under 2021 sälja 1 000 laddningsb­ara bilar i Finland. Maija Koskela vd för Helkama Auto

 ??  ?? Škoda Enyaq iV presentera­des i december i Helsingfor­s innan den gick på turné till provinsern­a.
Škoda Enyaq iV presentera­des i december i Helsingfor­s innan den gick på turné till provinsern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland