Hufvudstadsbladet

Citizen Trump vill bli älskad men har ingen kärlek att ge

Likheterna mellan huvudperso­nen i klassikern Citizen Kane och Donald Trump är slående, skriver Bo-Christer Björk.

- BO-CHRISTER BJÖRK Skribenten är professor emeritus och har som yngre varit aktiv i filmklubbs­rörelsen.

Två amerikansk­a klassikerf­ilmer från 1940-talet visades på tv under julhelgen. Av dessa har Frank Capras Livet är underbart blivit en årligen återkomman­de jultraditi­on. Filmens budskap om gemenskap och att ställa upp för andra summeras fint i det budskap ängeln Clarence i slutet lämnar åt den av sina upplevda motgångar frustrerad­e George Bailey. ”Kom ihåg att ingen människa som har vänner är ett misslyckan­de”.

Orson Welles Citizen Kane, av kritiker i decennier lovprisad som alla tiders bästa film, passade däremot tematiskt synnerlige­n illa för visning på julaftonen – ifall man inte uppfattar den som en julklapp åt alla filmvänner! Filmen berättar ju om en självisk miljonär som är oförmögen till empati och kärlek till andra, och till sist dör övergiven i sitt fabulösa palats. Samtidigt gav visningen just i dessa dagar en överraskan­de möjlighet att se många parallelle­r mellan huvudperso­nen Charles Foster Kane, och den person som dominerat medieutbud­et världen runt i snart fem år, Donald Trump.

Bådas framgång i affärsvärl­den baserar sig på ärvda miljoner, och för båda är framgång i specifikt mediebrans­chen en passion. De skyr varken lögner eller halvsannin­gar för att manipulera allmänhete­n om det gynnar deras agenda.

Båda växer upp i skuggan av en dominerand­e förälder, i Kanes fall modern, i Trumps fall fadern, och båda tycks lida av en gränslös känsla av otillräckl­ighet, av att alltid ha något mer att bevisa. Kane har bland annat ett behov av att med stöd av sina tidningar bevisa att hans andra hustru är en operastjär­na, till den milda grad att hon till sist försöker begå självmord. För Trump räckte det inte med att besegra Hillary Clinton i presidentv­alet 2016, han har envist försökt påstå att han även fick fler röster i hela landet och att fler personer var på plats vid hans installati­onsceremon­i än vid Barack Obamas.

Donald Trump kan helt enkelt

Bådas framgång i affärsvärl­den baserar sig på ärvda miljoner, och för båda är framgång i specifikt mediebrans­chen en passion. De skyr varken lögner eller halvsannin­gar för att manipulera allmänhete­n om det gynnar deras agenda.

aldrig erkänna att han är en förlorare, om det sen gäller konkurser eller presidentv­al. Och när Kane förlorar guvernörsv­alet efter att strax innan ha ertappats med en älskarinna är löpsedlarn­a i hans tidningar dagen efter ”Bedrägeri vid rösträknin­gen” (”Fraud at polls”).

Överraskan­de nog har Trump i en intervju år 2012 nämnt Citizen Kane som en av sina fem favoritfil­mer, till vilka också hör Gudfadern, Borta med vinden och Den gode, den onde och den fule. Kanske han bara sett vissa ytliga likheter mellan sig och Kane. Möjligen har han fascinerat­s av mysteriet rörande Kanes sista ord på dödsbädden – ”Rosebud” – som utgör den röda tråden i filmens intrig, utan att riktigt förstå filmens djupare budskap. Rosebud, namnet på hans kälke, är i filmen vad Alfred

Hitchcock brukade kalla ”en McGuffin”, ett objekt som i sig är ointressan­t för intrigen, men som utgör en nyckel till att förklara Kanes psyke och längtan efter en förlorad barndom.

I berättelse­n om Kane konstatera­r hans tidigare bästa vän Jedediah Leland: ”Han gifte sig för att få kärlek. Kärlek. Det var motivet till allt han gjorde. Därför gav han sig in politiken. Tydligen räckte inte vi, han ville att också alla väljarna skulle älska honom. Jag gissar att allt han egentligen ville ha av livet var kärlek. Det var Charlies berättelse, hur han förlorade det. Ni förstår, han hade ingen kärlek att ge åt andra.”

Donald Trump sade för sin del vid ett av sina valmöten i Pennsylvan­ia i oktober: ”Kvinnor från förstädern­a borde mer än några andra som är här i kväll tycka om mig … Kan ni vara så snälla och tycka om mig?”

Kane dog övergiven och utan vänner i sitt palats Xanadu i Florida, omgiven av enbart avlönat tjänstefol­k. Trump är fortfarand­e en maktfaktor i amerikansk politik, fastän han antagligen drar sig tillbaka till sin golfklubb Mar-a-Lago. Där håller han, lite likt Don Corleone i Gudfadern, hov för inställsam­ma republikan­ska politiker och konspirati­onsmakare, omgiven av livvakter. Men lojalitete­n räcker nog bara så länge han med sina tweetar kan fälla eller lyfta enstaka kandidater i kommande val.

 ?? FOTO: ALEXANDER KAHLE/CAROLYN KASTER/AP ?? Orson Welles gjorde själv rollen som Charles Foster Kane i filmen Citizen Kane. Skribenten jämför Kane med den amerikansk­a presidente­n Donald Trump, här under Republikan­ernas partikonve­nt i Cleveland i juli 2016.
FOTO: ALEXANDER KAHLE/CAROLYN KASTER/AP Orson Welles gjorde själv rollen som Charles Foster Kane i filmen Citizen Kane. Skribenten jämför Kane med den amerikansk­a presidente­n Donald Trump, här under Republikan­ernas partikonve­nt i Cleveland i juli 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland