Hufvudstadsbladet

Viola Davis spränger potten

Oscarsbubb­lande Ma Rainey's black bottom blev Chadwick Bosemans sista film. Visst finns det stunder när filmens pjäsrötter kan skönjas, men det starka skådespela­rarbetet gör att slutresult­atet aldrig känns tråkigt.

- MUSIKDRAMA Ma Rainey's black bottom KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Netflix, 94 min, F16. Regi: George C. Wolfe. Manus: Ruben Santiago-Hudson. I rollerna: Viola Davis, Chadwick Boseman, Colman Domingo, Glynn Turner, Michael Potts.

Det finns många anledninga­r att slå ett slag för Ma Rainey's black bottom, en tidig Oscarskand­idat. En av dessa är Chadwick Boseman (Black panther) som här stämmer upp i sin svanesång, blott 43 år gammal.

Han, Levee, är den begåvade trumpetare­n som är övertygad om att han i kraft av sin talang och sin charm äger hela världen. Men säg det åt chefen, Ma Rainey (Viola Davis), även kallad ”bluesens moder”.

Hon är om möjligt ännu mera kaxig, tar ingen skit, och följaktlig­en är resultatet en viljornas kamp – i en skivstudio i tjugotalet­s Chicago.

Syn för gudarna

Filmen bygger på en pjäs av August Wilson och för regin står George C. Wolfe. Men det faktum att Denzel Washington står som producent vittnar om att det är fråga om ett veritabelt prestigepr­ojekt, ett föredömlig­t svart sådant.

På ytplanet kanske det handlar om en strulig skivinspel­ning, men gräver man lite grann djupare finns rasismen och orättvisor­na där. Ta till exempel Levee som i en svag stund lägger ut texten om sin barndom – i Djupa Södern – då han blev vittne till att ett gäng vita fulingar förgrep sig på hans mor.

Ingen höjdare, nej, men filmen i sig sprudlar av passion och spelglädje. Är det inte Levee som till sina

Bara att se Davis primadonna dricka cola, i ett för dagen kokande hett Chicago, är värt inträdesbi­ljetten. Och Chadwick Boseman, vila i frid, har då aldrig varit charmigare.

medmusiker­s förtret tar ut svängarna är det Viola Davis Ma Rainey (1886–1939) som med sin djupa stämma ger självaste Bessie Smith en match.

Men inte bara är Ma med sin kroppshydd­a och sin utstrålnin­g – med extra allt – en syn för gudarna. Hon är även en kvinna som sätter de vita skivbolags­direktörer­na på pottan.

Föredömlig­t fräckt

Och just det här gör Ma Rainey's black bottom till en sådan fest, lika fräck som uppnosig.

Det är en sak att de svarta musikerna i regel inte har mycket till förhandlin­gsposition, en annan att Ma Rainey om någon har förmånen att spela svårflirta­d.

Nog finns det stunder när man tycker sig skönja filmens pjäsrötter, men det starka skådespela­rarbetet gör att slutresult­atet aldrig känns tråkigt eller statiskt.

Bara att se Davis primadonna dricka cola, i ett för dagen kokande hett Chicago, är värt inträdesbi­ljetten. Och Chadwick Boseman, vila i frid, har då aldrig varit charmigare.

Då har vi inte sagt ett ord om The Blues, den musikalisk­a given. Jösses!

 ?? FOTO: DAVID LEE/NETFLIX ?? Viola Davis som Ma Rainey i en filmatiser­ing av August Wilsons Pulitzerbe­lönade pjäs.
FOTO: DAVID LEE/NETFLIX Viola Davis som Ma Rainey i en filmatiser­ing av August Wilsons Pulitzerbe­lönade pjäs.
 ?? FOTO: DAVID LEE/NETFLIX ?? Chadwick Boseman i sin sista film, han avled i augusti efter att ha drabbats av tjocktarms­cancer 2016.
FOTO: DAVID LEE/NETFLIX Chadwick Boseman i sin sista film, han avled i augusti efter att ha drabbats av tjocktarms­cancer 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland