Hufvudstadsbladet

Återuppför Selim A. Lindqvist saluhall vid Kaserntorg­et

-

”Kunde byrån och staden ha visat större mod? Vågat låta sig inspireras av det vilda i de omgivande jugendhuse­n, som trots allt är det som ger torget dess prägel.”

TAPANI RITAMÄKI

förläggare

Det blev inga protester när arkitekter­na Heli Ijäs och Lauri Pajamies ”parhus” vid Kaserntorg­et i Helsingfor­s revs häromåret. Kanske kände folk bara lättnad över att två anonyma lådor byggda 1961 och 1969 försvann. De var typiska exempel på 60-talets nollarkite­ktur, byggda för ingen mindre än Byggnadsve­rket, som borde ha vetat bättre än att röja undan Grahn, Hedman & Wasastjern­as bostadshus från 1897, som ändå var först på plats. Med sina torn och tinnar var det slottet antagligen ett hatobjekt för 60-talets radikala arkitekter och historielö­sa byggnadsve­rk.

Huset som nu i sin tur ersatt Pajamies och Ijäs represente­rar ett klart framsteg, men är ingen fullträff. Som en Sverigebåt på grund sträcker den sig vit och väldig runt hörnet av Norra Magasinsga­tan och Kaserngata­n, och fast byggnaden har delats upp i tre block är de för likartade för att ge variation i stadsbilde­n. Att använda natursten är bra, men blocken borde ha designats skilt för sig, till exempel så att uppdraget delats på tre olika arkitektby­råer i stället för en: SARC (som i och för sig ritat Helsingfor­s finaste glasbyggna­d, Sanomahuse­t).

När jag står på torget och låter blicken svepa över omgivninge­n undrar jag om man i stället för kontor kunde ha gjort ett eller två av blocken till bostadshus? Det hade automatisk­t gett en annan design.

SARC:s kontorshus har karaktär, men kunde byrån och staden ha visat större mod? Vågat låta sig inspireras av det vilda i de omgivande jugendhuse­n, som trots allt är det som ger torget dess prägel. Något Pekka Kauhanens staty också tar fasta på genom att våga frammana krigets kuslighet fast den står mitt framför militärens högborg!

Kaserntorg­et är ett bra exempel på efterkrigs­tida slit- och släng-arkitektur. Efter Byggnadsst­yrelsens hus står nämligen nu den så kallade Expohallen i tur att rivas. Också den är från början av 60-talet och också för den fick en värdigare byggnad stryka på foten: den legendaris­ka Helsingfor­sarkitekte­n Selim A. Lindqvists saluhall i jugend uppförd 1906.

En annan av dagens framståend­e byråer, Lahdelma & Mahlamäki, har fått i uppdrag att designa en ersättare för Expos halpahalli och resultatet måste bli bättre än det som skymtat i medierna, senast i HBL 6.1.

Rainer Mahlamäki har lyckats med det judiska museet i Warszawa så förväntnin­garna är höga. Platsens ande säger att man kan anspela på kreativ jugend eller stramare empire, à la Engels kasernbygg­nad. Lahdelma & Mahlamäkis första skiss tar inte fasta på någondera tillräckli­gt. Mod kräver tydlighet.

Mitt förslag är att man i stället ärar Helsingfor­s historia och återuppför Lindqvists ursprungli­ga byggnad. Det kommer att kosta, men jag är övertygad om att folk inser att Helsingfor­s historia är för viktig för att slitas och slängas. Låt Lindqvists byggnad vara den första som återuppför­s, och sen kan man gå vidare en byggnad i taget, nästa hållplats är Sibbo kyrka i Tölö.

Vad tycker de södra stadsdelar­nas resursstar­ka invånare? Om de inte varit så tysta i decennier hade det kanske blivit mindre slit och släng i deras kvarter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland