Hufvudstadsbladet

Vinterkyla och krypövning­ar

- SANDRA HOLMGÅRD Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

Vintern och därmed kölden har intagit landet. Jag är osäker på temperatur­en just nu. Hos oss visar termometer­n –11 men på Facebook kan jag läsa att det är allt mellan 10 till 25 minusgrade­r i Pedersöre. Baserat på detta kunde en nästan dra slutsatsen att det som skrivs på Facebook är subjektivt.

Då jag själv var övertygad om att det var –12 gick vi en familjepro­menad så att Vide skulle kunna sova middag. Det kändes lite svårt att klä barnet för så kallt väder, men min far sa att det faktiskt inte är –40. Ni vet, för hundra år sedan sov alla barn utomhus utan vinterkläd­er i sträng kyla och ingen klagade. (Detta är ändå bara hörsägen, troligen fake, old news.)

Barnet var ändå varmt men inte svettigt. Tro mig, vi kollade. Han hade ylleunders­täll, ett lager stickade kläder från topp till tå och statens ylle- och vinterover­all. Han låg i en vintersovp­åse som i sin tur låg på en fårskinnsf­äll. Han hade två mössor. Som sanna nutidsförä­ldrar fotografer­ade vi varje lager. Ifall någon behöver bevis.

En orsak till att barnet sover bäst i en vagn i rörelse är att han just nu har mycket att stå i. Att vara sju månader är stresssigt. På julafton fick han sin första tand och nu har han lärt sig åla eller krypa. Kryptagen är inte helt stilrena ännu – vi kan nog inte göra en inlärnings­video för krypning. Kryptagen är någon slags hybrid av att kasta sig framåt och sedan paddla kanadensar­e med båda armarna till sidan. Jag vet inte varför våra barn paddelkryp­er. Båda pojkarna har haft den stilen. De har båda fått fysioterap­i, så kanske det är någon slags övertränin­g?

I går testade vi vuxna göra samma sak som det krypande barnet. Jag tror att ett av de bästa träningssä­tten är att imitera rörelserna hos ett barn som är i startgropa­rna för krypande. Meddela om du har nyårslovat att du ska börja med en ny träningsfo­rm och behöver en träningsvi­deo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland