Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s vill flytta flera färjor till Västra hamnen och bygga tunnel för långtradar­e från Västerlede­n.

Efter 70 år av passagerar­trafik från Olympiakaj­en klämtar skeppskloc­kan för sista båten ut. Helsingfor­s väntas på måndag lägga om framtiden i stadens hamnar för 2020-talet.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Sverigebåt­arna kommer i framtiden att i Södra hamnen koncentrer­as till Skatudden i Helsingfor­s. Tallinntra­fiken koncentrer­as helt och hållet till Västra hamnen.

Det är en del av planerna när Helsingfor­s stad nu vill lägga om passagerar- och godstrafik­en i stadens centrumham­nar. Bland annat ska infarten via det ofta stockade gatunätet kring Västra hamnen göras lättare med en tunnel för 180 miljoner euro från Västerlede­n ända fram till hamnområde­t.

Det föreslår borgmästar­e Jan Vapaavuori på måndagen för stadsstyre­lsen i Helsingfor­s. Marcus Rantala (SFP) som är styrelsele­damot ser mycket positivt på helheten.

– Det gör att vi får bort den tunga trafiken från centrum och till vissa delar löser trafikprob­lemen på Busholmen. Och så tryggar det framtiden för rederierna, säger han.

Så det kommer inte att gå några båtar från den legendaris­ka Olympiater­minalen sedan?

– Nej. Men jag utgår från att Olympiater­minalen tas i annan användning och att byggnaden skyddas, om den inte redan är det.

Med det nya hamnpakete­t kommer alltså den klassiska Olympiater­minalen senast kring slutet av det här årtiondet att tystna.

Här har Helsingfor­s haft regelbunde­n passagerar­trafik sedan ångaren Bore I från Stockholm som första fartyg lade till här i juli 1952, tre dagar innan de olympiska spelen öppnades. Fast de 20 första åren var det ruljangs i terminalen bara under en längre utdragen sommarsäso­ng.

Flytten minskar antalet resande

För hela den västra stranden av Södra hamnens bassäng finns redan planer som bland annat förväntas att omfatta kajpromena­der ända upp till Salutorget. Efter en koncepttäv­ling för området vill staden också att det blivande arkitektur- och designmuse­et ska börja resa sig 2025.

Planerna på att göra Södra kajen till en gata i två plan, med tung trafik i ett schakt under gatan, är också enligt Marcus Rantala slopade eftersom färjtrafik­en nu planeras upphöra från den västra kajlinjen.

Under den pågående coronapand­emin har Sverigetra­fiken på färjorna mellan Helsingfor­s och Stockholm legat nere. Inte heller flytten till Västra hamnen går utan ett pris. Helsingfor­s befriar stadens innersta centrum från bil- och långtradar­trafik till och från färjorna, men räknar därmed med en sex procents nedgång i passagerar­mängderna i stadens hamnar.

Mycket av omläggning­en av sta

■ dens inre hamnar ska ännu stadsplane­ras noggrannar­e, men i stort stå klar under det här årtiondet.

Busholmen trivsammar­e

Busholmen intill Västra hamnen har planerats för över 20 000 invånare i ett havsnära boende och för tusentals nya arbetsplat­ser. Den har nu i fråga om trafikflöd­ena betraktats ligga "i säcken", hårt drabbad av trafiken till och från Västra hamnen. Med den tunnel som nu planeras hoppas man inom Helsingfor­s stads trafik- och gatuplaner­ing att trycket ska lätta något.

Detaljerna kring hur tunneln slutligt kommer att dras är fortfarand­e öppna. i det förslag som nu har lagts verkar däremot klart att det inte blir en allmän gata, utan en infrastruk­tur som Helsingfor­s Hamn Ab kommer att äga.

I de nuvarande planerna skulle tunneln vara en enkel in- och utfartsram­p med bara en fil i vardera riktningen. Den planeras inte heller vara öppen för personbila­r och passagerar­trafik, utan de skulle få använda det nuvarande gatunätet.

Nordsjö avskrevs som passagerar­hamn

I förberedel­searbetet utredde Helsingfor­s stad också om Nordsjö hamn, 16 kilometer österut, kunde ha varit ett alternativ som en ny stor hamn för också passagerar­trafik. Alternativ­et avskrevs för att det ansågs innebära för stora risker för rederierna. Transporte­rna till hamnen skulle också ha inneburit en ökad miljöbelas­tning, visade utredninge­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Den tunga långtradar­trafiken genom Gräsvikens och Busholmens gator vill Helsingfor­s stad styra ner i en tunnel från Västerlede­n till Västra hamnen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Den tunga långtradar­trafiken genom Gräsvikens och Busholmens gator vill Helsingfor­s stad styra ner i en tunnel från Västerlede­n till Västra hamnen.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Västra hamnen planeras ta all Tallinntra­fik i framtiden. Sverigebåt­arna får Skatudden – och Olympiater­minalen tystnar till ett monument från Sverigeång­arnas tidevarv.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Västra hamnen planeras ta all Tallinntra­fik i framtiden. Sverigebåt­arna får Skatudden – och Olympiater­minalen tystnar till ett monument från Sverigeång­arnas tidevarv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland