Hufvudstadsbladet

”Mera fakta ger flera coronafråg­or”

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

För ett år sedan visste vi knappt något om det virus som vi i dag kallar sars-cov-2. I dag sköljer informatio­nen över oss från alla håll. Vi talar om munskydd, virusparti­klar och epidemiolo­gi som aldrig förr. Informatio­nen är motstridig, fakta korrigeras efter hand. ”En sak består. Vi ställs varje dag inför nya rykten och nya frågor att ta ställning till”, skriver Annika Rentola i sin kolumn.

”Ibland är informatio­nstörsten stor också i frågor där ingen ny informatio­n finns att få, men helt motsatta uttalanden far omkring. Därför startar vi Coronakoll­en på hbl.fi. Den ger dig inte personliga svar, den nyhetsrapp­orterar inte i realtid, men den tar vid behov upp

debattråda­r som fladdrar löst.”

Ett rykte tar fart. Det handlar om en ny variant av coronaviru­set, men jag kan inte minnas att jag skulle ha sett ett namn på det. Ryktet – och viruset, kanske – är hur som helst kopplat till en ökning av smittfall i London och sydöstra England.

Snabbt är ordet mutation på allas läppar. Den brittiska virusstamm­en har fått några namn: B.1.1.7 och VUI 202012/01. På sociala medier ökar oron. Talet 70 börjar cirkulera. Nu handlar det inte längre om att 70-plussare behöver skyddas för smitta, utan om att den nya virusmutat­ionen tros vara 70 procent mer smittsam än den coronaviru­svariant vi mest har haft i Finland. Någon har uppfattat att den nya varianten är 70 gånger mer smittsam än den vi har och börjat räkna. Om en person smittar 70 personer och 70 personer smittar 70 personer … hjälp! Mutation låter farligt. På HBL citerar vi en THL-expert på mikrobiolo­gi, som förklarar att mutationer är en normal process i virusets liv. Om den brittiska varianten säger hon att det fortfarand­e finns för lite informatio­n för att säga något säkert ens om smittsamhe­ten.

Frågan om mutationen (snart i plural, också Sydafrika lär ha en egen variant) är karakteris­tisk för hur informatio­nen har rört sig under den här pandemin. I februari 2020 var jag studieledi­g och befann mig som stipendiat på svenska Österlen. Dagtid arbetade vi, ett halvdussin forskare och journalist­er, på egen hand, men om kvällarna samlades vi för att tala om det vi gjort under dagen. En kväll sade en forskare från Skåne något helt nytt. Hennes man, som är lärare, hade berättat att en av skolans elever kan ha dragit på sig det där nya viruset. Vården hade vägrat ta in patienten i sina lokaler och ordnat med drive in-testning på en parkerings­plats. Snart skulle samma system introducer­as också i Helsingfor­s, men då i februari satt vi där och undrade vad det är för ett test man egentligen tar. Ett blodprov kanske?

Jag flög hem den 29 februari, via Danmark. På Kastrup tänkte jag plötsligt att man kanske inte borde andas i närheten av andra människor. Inte för att jag visste varför. Det var bara en känsla och tanken kändes lika orimlig som vettig på en gång.

Ett knappt år senare är vi betydligt klokare, kunnigare och mer informerad­e än så. En sak består. Vi ställs varje dag inför nya rykten och nya frågor att ta ställning till. Grundfråga­n är fortfarand­e densamma: Är det vi hör vettigt eller orimligt? Hur ska vi veta? Vem vet mest? Vem kan man lita på som källa och varför? Medierna slits mellan behovet att berätta nya saker snabbt och kravet att det man berättar stämmer och får en kontext. Därför har du oftare än någonsin sett oss använda orden ”troligen” och ”kan” i rapporteri­ngen.

Som journalist har jag en klar strategi för arbetet. Om jag låter känslorna fara i väg med mig, rädslan ta över, så riskerar jag att förlora luktsinnet. Det journalist­iska luktsinnet nämligen. Det gagnar ingen. Jag vet att vetenskapl­iga rapporter och enskilda studier kan vara både noggrant och slarvigt utförda. Jag vet att det bland forskare och läkare finns olika orsaker till att uttala sig. En har så djup teoretisk och praktisk erfarenhet att det som är kvalificer­ade gissningar snart kan verifieras vetenskapl­igt, en annan behöver helt enkelt uppmärksam­het för att dra in mer forsknings­pengar. Båda kan ha rätt, båda kan ha fel.

Att åka slalom mellan rykten, politiska viljor, studier och åsikter är vardagsjob­b. Balansen i backarna får man hålla genom att klart referera till de källor man bygger texten på. Ibland är informatio­nstörsten stor också i frågor där ingen ny informatio­n finns att få, men helt motsatta uttalanden far omkring. Därför startar vi Coronakoll­en på hbl.fi. Den ger dig inte personliga svar, den nyhetsrapp­orterar inte i realtid, men den tar vid behov upp debattråda­r som fladdrar löst.

Om du vill bidra med ämnen du tycker att är för slarvigt, otydligt eller för lite behandlade kan du tipsa mig på annika.rentola@hbl.fi eller direkt på Coronakoll­en.

I måndags hade jag inga nya källor som kunde verifiera något mer om de nya mutationer­na än det vi hade publicerat under de föregående dagarna. Därför skrev jag inget om mutationen i måndags. Nu vet vi lite mer. Det finns antecknat i Coronakoll­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland