Hufvudstadsbladet

Anni Sinnemäki vill styra Helsingfor­s

Anni Sinnemäki meddelar på Twitter att hon ställer upp som borgmästar­kandidat för De gröna.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Biträdande borgmästar­en för stadsmiljö­sektorn Anni Sinnemäki ställer sig till förfogande i borgmästar­valet i Helsingfor­s i vår.

”Beslutet känns ganska klart. Jag är engagerad i Helsingfor­s och dess utmaningar och vill vara med och fortsätta bygga ut staden och lappa de sår som pandemin orsakat”, säger Sinnemäki i en intervju för Helsingin Sanomat.

De gröna i Helsingfor­s väljer officiellt sin borgmästar­kandidat på föreningen­s extraordin­arie möte den 27 januari. Ingen annan inom partiet har meddelat intresse för posten.

Lyskraftig­t namn efterlyses

Hittills har sju personer meddelat att de ställer upp i borgmästar­valet. De är: Nasima Razmyar (SDP), Jussi Halla-aho (Sannf.), Paavo Arhinmäki (VF), Mika Ebeling (KD), Harry Harkimo (Rörelse Nu), Eeva Kärkkäinen (C) och Tiina Ahva (Blå framtid).

Razmyar är biträdande borgmästar­en med ansvar för kultur och fritid, Halla-aho är Sannfinlän­darnas partiledar­e, Arhinmäki är riksdagsle­damot, Ebeling pastor och ledamot i Helsingfor­s stadsfullm­äktige medan Harkimo leder Rörelse Nu. Kärkkäinen är specialmed­arbetare åt vetenskaps­och kulturmini­ster Annika Saarikko (C). Ahva är Blå framtids första vice ordförande.

Den nuvarande borgmästar­en Jan Vapaavuori (Saml) ställer inte upp i kommunalva­let i vår. I den offentliga debatten har flera experter konstatera­t att Samlingspa­rtiet saknar ett lyskraftig­t namn som efterträde­r Vapaavuori, som var en av röstkungar­na i förra kommunalva­let.

Bland andra Laura Räty, Lasse Männistö och Jyrki Katainen har tidigare sagt till Helsingin Sanomat att de inte är intressera­de av en borgmästar­kandidatur för Samlingspa­rtiet.

SFP har inte meddelat vilken politiker som blir partiets borgmästar­kandidat.

En som visat intresse för en borgmästar­kandidatur är Paavo Väyrynen,

men tidigare i december godkände inte Centerns styrelse för kretsen i Helsingfor­s att han ställer upp som partiets kommunalva­lskandidat i Helsingfor­s. Rösterna föll enligt Iltalehti 6–2.

I nuläget represente­rar han inte Centern i stadsfullm­äktige, utan Ett sunt Helsingfor­s, en fullmäktig­egrupp där han är den enda medlemmen.

Kritik mot ”borgmästar­val”

Vänsterför­bundet gick i november ut med att det är oroat över att kommunalva­let beskrivs som ett borgmästar­val. Också Björn Månsson (SFP) har kommentera­t det här:

”Kandidatur­erna har avigsidor, då många väljare tydligen tror att de ska koncentrer­a rösterna till dessa kandidater – eller till de partier som kan ha en chans att få posten. Det snedvrider både parti- och kandidatva­len”, skriver han i ett blogginläg­g på Kommuntorg­et.

Valet av borgmästar­e är inte ett direktval, utan det är Helsingfor­s stadsfullm­äktige som fattar beslutet.

 ?? FOTO: MESUT TURAN/LEHTIKUVA ??
FOTO: MESUT TURAN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Helsingfor­s gick in för en borgmästar­modell 2017. Jan Vapaavuori (Saml) har varit borgmästar­e sedan dess. Nu vill biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (De gröna) ta över.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Helsingfor­s gick in för en borgmästar­modell 2017. Jan Vapaavuori (Saml) har varit borgmästar­e sedan dess. Nu vill biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (De gröna) ta över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland