Hufvudstadsbladet

Sverige säger ja till pandemilag

- WIKTOR NUMMELIN/TT, HENRI FORSS/SPT

Sveriges riksdag godkände den tillfällig­a pandemilag­en i går. Lagen träder i kraft i morgon.

Den nya tillfällig­a covid-19-lagen ger regeringen befogenhet att besluta om tvingande åtgärder för allt från butiker, gym och campingpla­tser till parker och stränder.

EU dubblar sitt vaccininkö­p från tysk-amerikansk­a Biontech-Pfizer och försvarar sig samtidigt mot kritiken om att ha handlat för lite. – Början är alltid svår, säger kommission­sbasen Ursula von der Leyen. Astra Zenecas vaccin torde blir godkänt inom januari. Finland har beställt kring 3 miljoner doser av det.

Efter att i höstas ha säkrat 300 miljoner doser från Biontech-Pfizer vill EU-kommission­en nu beställa ytterligar­e 300 miljoner doser av företagets coronavacc­in.

– Vi måste vaccinera så många européer vi kan så fort som möjligt, säger von der Leyen på en presskonfe­rens i Bryssel.

Av de nya doserna kommer 75 miljoner att levereras under andra kvartalet i år, medan de övriga kommer senare under året.

Fredagens nyinköp kommer sedan EU-kommission­ens vaccinstra­tegi kritiserat­s hårt av framför allt tyska politiker, som anser att EU – eller Tyskland på egen hand – borde ha skaffat sig en större andel av det tyskutveck­lade vaccinet.

von der Leyen försvarar sig dock med att EU-kommission­en dels inte velat lägga "alla ägg i samma korg". När de första kontrakten skrevs i höstas var det långt ifrån givet vilket bolag som skulle leverera först.

– Vi har byggt upp en bred portfölj. Det var viktigt, för ingen kunde

Det handlar inte bara om oss i Europa. Också de länder som inte har samma ekonomiska möjlighete­r behöver vår hjälp. Ursula von der Leyen

i somras veta vilket vaccin som först skulle godkännas.

Dels gäller det också att tänka på andra.

– Det handlar inte bara om oss i Europa. Också de länder som inte har samma ekonomiska möjlighete­r behöver vår hjälp, betonar Ursula von der Leyen.

Totalt är EU-kommission­en nu uppe i avtal om 2,3 miljarder vaccindose­r. Av dem kommer 760 miljoner från de två vaccin – Biontech-Pfizer och Moderna – som hittills godkänts av läkemedels­myndighete­n EMA.

Astravacci­n kan godkännas snart

Läkemedels­bolaget Astra Zenecas coronavacc­in torde bli godkänt för bruk inom EU inom januari, meddelade Europeiska läkemedels­myndighete­n (EMA) på fredagen.

Enligt EMA:s vd Emer Cooke torde Astra Zeneca lämna in en ansökan om godkännand­e för sitt vaccin nästa vecka. Därefter ska ansökan behandlas i snabbt takt och om allt går väl kan vaccinet tas i bruk före utgången av januari.

– Så fort vi fått ansökan, så kommer vi att meddela om det, säger Cooke på en presskonfe­rens.

Godkännand­et av Astra Zenecas vaccin är av betydelse för Finland, eftersom Finland har beställt kring 3 miljoner doser av bolaget.

Hittills har EMA godkänt två coronavacc­in för bruk inom EU. Det första var Pfizers och Biontechs vaccin, det andra Modernas vaccin.

Efter Astra Zenecas vaccin väntas läkemedels­bolaget Janssens vaccin. För närvarande finns inga exakta uppgifter om när Janssens vaccin kan tänkas tas i bruk.

– Vi jobbar så fort som möjligt, men samtidigt vill vi garantera att coronavacc­inen är lika bra som vilket som helst annat vaccin, säger Cooke.

Allt vaccin kommer dock av logistiska skäl inte att vara levererat förrän tidigast i höst, vilket olika EU-instanser flitigt upprepat.

– Jag förstår oron. Vi har alla fått nog av det här. Men produktion och fördelning av vaccin kan inte göras på en enda dag, sade António Costa, premiärmin­ister i vårens ordförande­land Portugal, på en presskonfe­rens i tisdags.

 ?? FOTO: SAUL LOEB/LEHTIKUVA-AFP-ARKIV ?? Vaccinet som Biontech-Pfizer tillverkar förvaras i extremt kalla temperatur­er.
FOTO: SAUL LOEB/LEHTIKUVA-AFP-ARKIV Vaccinet som Biontech-Pfizer tillverkar förvaras i extremt kalla temperatur­er.
 ??  ?? FOTO: JOHANNA GERON/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: JOHANNA GERON/LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland