Hufvudstadsbladet

Klockan tickar för Malms flygplats – måste tömmas i slutet av månaden

Vi konsumerar rebellroma­ntik i dokusåpave­rsion. Då fanbärarna av okunskap liknar oss själva är vi mindre benägna att ta hotet på fullt allvar.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

”D en som nämner Hitler har förlorat debatten”, heter det skämtsamt enligt Godwins lag. Webbdiskus­sioner tenderar att glida i väg från sakfrågor och urarta till personangr­epp. Ändå måste vi våga dra slutsatser av historien. Bärsärkagå­ngen i Washington ekar nämligen av 1930-talets stöveltram­p. Den 6 januari blottlades svagheter i hela det västerländ­ska samhällsby­gget. I sex timmar skar den demokratis­ka motorn ihop. Systemchoc­ken visar hur en liberal demokrati på ett ögonblick kan sättas ur balans och vackla vid anständigh­etens gräns. Här, vid avgrundens brant, bör vi stanna upp och reflektera över marginalis­eringens sprängkraf­t.

Under kampanjen inför valet 2016 lovade Trump att dika ut ”träsket” och dränera den ”korrupta eliten” ur palatsen i Washington. Enkla slagord som ”medierna ljuger” och ”systemet är riggat” trummades in till dånande volymer vid berusande, illrött färgkodade massmöten. Showmannen med världens största megafon lyckades fånga upp, elda på och kanalisera en underligga­nde frustratio­n. Hela tiden bubblade ett fredlöst hot under ytan. Denna vecka kulminerad­e det i våldsverka­n och död. De fredliga demonstran­ter som vädjade till kongressle­damöterna och försökte dra till sig mediernas uppmärksam­het överröstad­es. Tongivande blev i stället inkräktare fyllda av systemföra­kt, med syfte att karnevalis­era, rentav förstöra maskinerie­t. Begriper de – eller vi åskådare – allvaret?

Den välvilliga­ste tolkningen av Trump är att han underskatt­at kraften i den rasande, av hans egna ord eggade folkstorme­n. I åratal har Trump bussat lojalister – som inte tvekar att ta till mordhot – på sina motståndar­e. Denna vecka gav han återigen en kärleksful­l ryggdunk till Qanon-konspiratö­rer, högerextre­mister, nynazister och vit makt-organisati­oner, med våld och muskelkraf­t som varumärke. De förenas av en vilja och förmåga att sätta kraft bakom manschettb­rottslinge­ns ord.

Historien kryllar av antidemokr­ater. De unga Mussolini och Hitler iscensatte patetiskt teatrala uppvisning­ar av gatans makt, men betraktade­s alltför länge som oseriösa. Därmed duperades makthavarn­a. Fascismen går inte att tämjas eller oskadliggö­ras. Målsättnin­gen är inte rumsrenhet, utan själva motsatsen: homogenite­t och likritning. En enda vision, ett mål, en riktning, en lösning – jawohl! Fascismen vill tillintetg­öra fredliga intresseko­nflikter, kväsa åsiktsplur­alism, utrota mångfald och bespotta kompromiss­er. Trump är en simpel agitator, ingen strateg. Men det öppna samhället har inte råd att avfärda hans hårdföra lojalister som högljudda clowner.

I höstas blev likaså riksdagshu­set i Berlin anstormat av en brokig mix av demonstran­ter och huliganer. Polisen satte stopp för vandalisme­n. Historiens vingslag känns som en unken fläkt. Efter riksdagshu­sbranden 1933 övertygade nazisterna Weimarrepu­blikens rikspresid­ent Paul von Hindenburg att kommuniste­rna planerade en kupp. Allmänna fri- och rättighete­r upphävdes, spelfältet öppnades för paramilitä­ra brunskjort­or som utplånade opposition­en.

Estetiken anno 2021 är slående lik. Bilderna från Capitolium osar av desorganis­erad rebellroma­ntik. Det nya är en narcissist­isk selfiekult­ur, osande av sårad nationalkä­nsla. Deltagarna liveströmm­ar sina bara, med runor och annan nationalso­cialistisk symbolik tatuerade kroppshydd­or online. Politiken reduceras till ironisk performans. Resultatet är ett postmodern­t, skenbart ”patriotisk­t” rollspel – med underton av våldskapit­al.

De sociala medierna agerar senfärdigt, gör omvändelse­r endast under galgen. Utan Facebooks och Twitters tysta medverkan hade Trump knappast nått Vita huset. I takt med att civilrätts­liga foten sätts ner flockas de hängivna till så kallade alt-techplattf­ormar som Parler. Där vidkänns inga gränser för missbruk av yttrandefr­iheten, uppvigling eller människofi­entlighet, där tillåts hets mot folkgrupp, anstiftan till brott samt underlåten­het, vilseledni­ng och psykiskt påverkan.

Här passar George Santayanas ofta felciterad­e maxim in: ”De som inte minns det förflutna är dömda att upprepa det.” Hur ska nya generation­er minnas saker som de aldrig varit i kontakt med – och undvika en kult av ignorans?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland