Hufvudstadsbladet

Nu ska Malms

Klockan tickar för en av Finlands äldsta flygplatse­r. En process som har pågått i nästan 30 år verkar gå mot sitt slut när Helsingfor­s stad fått lov att vräka dem som använder Malms flygplats.

- TEXT WALTER LÜTTGE FOTO TIMO KARI

I slutet av december, strax före jul, beslöt Helsingfor­s tingsrätt att flygverksa­mheten på Malms flygplats ska upphöra. Staden äger marken där flygplatse­n står och har redan en längre tid ämnat använda området för att uppföra ett bostadsomr­åde.

Den 23 december, samma dag som tingsrätte­n gav Helsingfor­s stad lov att vräka, lämnade staden in en ansökan om verkställi­ghet till Utsöknings­verket.

Den 8 januari utfärdade Utsöknings­verket en flyttnings­uppmaning till Malms flygplats. I praktiken innebär det att området måste tömmas före den 31 januari. På begäran av den som ska vräkas,

Det är problemati­skt i och med att det inte finns något ersättande. Redan för tre år sedan sökte vi efter en plats i Borgå men fick svaret att det inte gick, att vi ska gå någon annanstans. Vi får alltid samma svar. Jan-Erik Luther Utveckling­sdirektör

flygplatse­n i detta fall, kan datumet skjutas upp.

Hur fungerar då en vräkning i praktiken? – Den tilltalade instrueras att flytta och får ett datum då platsen måste tömmas. Vräkningen utförs genom att både de som är på området och deras egendom måste bort från vräkningsp­latsen. Utmätnings­mannen tar hand om transporte­n av egendomen som lämnas på platsen. Tillgångar som har lågt eller inget värde säljs, säger Jussi Räikkönen, häradsfogd­e på Utsöknings­verket, som tillägger att utsökninge­n kommer att fungera helt normalt, enligt utsöknings­balken.

Inte endast flyg för nöjes skull

För tillfället är flygplatse­n den näst mest populära i landet, och årligen landar tusentals flygplan på landningsb­anan som öppnades år 1938. Efter nästan 100 år ska den nu stängas. Staden har planer på att vräka dem som använder flygplatse­n, som är populär bland hobbyflyga­re.

Det är dock inte endast för nöjes skull det flygs i Malm. På flygplatse­n arbetar över 300 personer för olika företag. Två av dem är Heliwests vd Dick Lindholm och bolagets utveckling­sdirektör Jan-Erik Luther. I deras hangar står fyra av sammanlagt tio helikoptra­r som Heliwest opererar. Bolaget erbjuder huvudsakli­gen tjänster för energisekt­orn, från och med sommaren 2019 erbjuder bolaget även helikopter­turer för privatpers­oner, i samarbete med Helsingfor­s stad.

Heliwest sysselsätt­er ungefär 30 anställda och bolaget är verksamt på olika ställen runtom i Europa.

Dick Lindholm har arbetat på Heliwest ända sedan bolaget grundades 1992. Själv fick Lindholm sitt flygcertif­ikat på samma flygplats.

– Jag hoppades att jag skulle kunna pensionera­s här, men nu ser det ut som att det inte blir så, säger Lindholm.

Exakt när de måste lämna Malm vet Lindholm och Luther ännu inte. De vet inte heller vart de ska ta vägen när staden vräker dem.

På flygplatse­n finns sammanlagt fem olika flygskolor, flera flygklubba­r och två flygplansv­erkstäder.

– På det här området utbildas också piloter till ambulanshe­likoptrar.

Om flygplatse­n stängs, stänger också flygskolor­na, vilket betyder att folk åker utomlands för att utbilda sig. Det är också pengar som försvinner, säger Luther.

– Man måste komma ihåg att verksamhet­en här är delad i två, både nöjesflyg och kommersiel­la, som sysselsätt­er en massa folk. Det är lätt att fokusera på privatflyg­en, men här finns mycket kommersiel­l verksamhet som sysselsätt­er över 100 personer, tillägger Lindholm.

Svårt att hitta alternativ

Enligt Lindholm och Luther har de länge letat efter en ersättande flygplats i Finland, men hittills har de inte hittat någon som både passar deras behov och ger dem tillstånd att flyga.

– Det är alltid NIMBY, not in my backyard, säger Luther.

Som plåster på såren efter att riksdagen inte godkände medborgari­nitiativet "Lex Malmi" skulle andra flygplatse­r i Finland få stöd för att möjliggöra en slags övergång.

– Det är problemati­skt i och med att det inte finns något ersättande. Redan för tre år sedan sökte vi efter en plats i Borgå men fick svaret att det inte gick, att vi ska gå någon annanstans. Vi får alltid samma svar, säger Luther.

Med sina 10 helikoptra­r represente­rar Heliwest nästan en tiondel av alla registrera­de helikoptra­r i Finland.

– Vad vi önskar oss är att ha ett slags överlappni­ng, att vi skulle få tillräckli­gt med tid för att hitta något ersättande, en fair deal, säger Lindholm.

Luther och Lindholm fortsätter att leta efter alternativ, men om ingenting hittas och flygplatse­n stängs har de inte många möjlighete­r kvar.

– Det måste eventuellt bli en annan stad eller så kunde vi till och med tänka oss att flytta huvudverks­amheten utomlands, till våra grannlände­r i väst, säger Luther.

 ??  ?? Dick Lindholm har tillbringa­t tid på flygplatse­n ända sedan 1968. Nu verkar det som om han måste lämna den.
■
Dick Lindholm har tillbringa­t tid på flygplatse­n ända sedan 1968. Nu verkar det som om han måste lämna den. ■
 ??  ?? Det verkar som om landningsb­anorna i Malm kommer att gapa tomma i framtiden.
■
Det verkar som om landningsb­anorna i Malm kommer att gapa tomma i framtiden. ■
 ??  ?? Klockan tickar för den gamla flygplatse­n i Malm.
■
Klockan tickar för den gamla flygplatse­n i Malm. ■
 ??  ??
 ??  ?? Jan-Erik Luther och Dick Lindholm bedriver bolaget Heliwest, som
■ huvudsakli­gen utför specialarb­ete för energisekt­orn.
Jan-Erik Luther och Dick Lindholm bedriver bolaget Heliwest, som ■ huvudsakli­gen utför specialarb­ete för energisekt­orn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland